Voorbeschouwing Heineken Roeivierkamp en Tête de Rivière de Seneffe

Na de lange dagen van alternatieve trainingen, kon er deze week eindelijk weer geroeid worden. Alle ploegen hebben zo veel mogelijk getraind deze week om zichzelf voor te bereiden op het toernooi van dit weekend. Zoals altijd wordt er op zaterdag eerst de 2500 meter gestart, waarna de ploegen blijven liggen voor de start van de 250 meter. Op zondag zal in twee verschillende blokken de 5000 meter en de 750 meter worden gestart. De tijden van alle afstanden worden omgerekend tot 250 meter en vervolgens opgeteld. Dit betekent jaarlijks dat de 250 meter van enorm belang is. Er vallen dus vier afstandsblikken en een algemeen blik te halen; voor de sterke ploegen een mooie kans om hun plaatsje op de Eeuwige Blikkenlijst te versterken.

De drie stuurvrouwen en één stuurman die boten van andere verenigingen sturen niet meegeteld, zullen er tien Njordploegen van start gaan. De Damesclubacht zal voor Njord het spits afbijten en in het eerste blok over de baan gaan. Na een avontuur in het beginnersveld op de Winterwedstrijden, waar zij overigens goed meekwamen, zullen zij nu in het clubveld uitkomen. Het wordt dus interessant om te zien waar zij in dit grote veld op hun niveau zullen eindigen. Ook de volgende boot die van start gaat is een clubboot. Startend in de Asgard zal een amalgaam van roeiers uit de zware en lichte acht van verenigingsjaar 2016-2017 strijden voor een hoge klassering in dit veld met 26 boten.

Na een week vorst zijn her en der de zenuwen bij de eerstejaarsploegen te merken. Gelukkig hebben alle verenigingen hier last van gehad, dus het belooft een mooie strijd te worden dit weekend. De eerstejaars lichte dames zullen het eerst de strijd aangaan met de bochtige Amstel. Zij zijn vastberaden om hun prestatie van de Winterwedstrijden, waarvan zij baalden, te verbeteren. Ditmaal zal er nog een tweede lichte dames boot starten: Yara en Merel zitten in een combinatieboot met roeisters van Asopos en Laga. Ik hoop dat ook deze regenboogcombi zich goed kan laten zien. In hetzelfde blok start de damesacht, na het blessureleed van de Winterwedstrijden gelukkig weer zonder invallers. Hetzelfde geldt voor de beide mannenachten, waarvan ik zeer benieuwd ben wat zij kunnen presteren in velden die al bewezen hebben erg competitief te zijn.

Ook de middengroepen zijn dit weekend present. Middengroep dames heeft de kleine nummers verruild voor de acht. Uit deze acht zal later deze maand de Dames Vier worden geselecteerd, dus houd hen zeker in de gaten. Middengroep Zwaar start in een leenboot van gastheer De Hoop in de tweede divisie. Na opgewarmd te zijn op de Winterwedstrijden kunnen zij zeker een mooie pot roeien gaan laten zien tegen 16 tegenstanders. Tot slot de Oude Acht, die met Broenink in de eerste divisie gaat starten. Hoewel er maar zes inschrijvingen zijn, verwacht ondergetekende spektakel in dit veld, met een aantal heel sterke verenigingsploegen.

Zoals u misschien ziet mist louter middengroep licht in dit overzicht. Zij laten de acht nog een week liggen om af te reizen naar Seneffe in Zuid-België. Aangezien ze in België blijkbaar niet aan licht roeien doen, kunnen zij de weegschaal een keer thuislaten. Het gaat om Peters in de skiff, een vier-zonder en een dubbel-twee. Helaas zal de vier-met hoogstwaarschijnlijk niet kunnen starten vanwege ziekte.