Nabeschouwing Varsity

De Varsity van afgelopen zondag  bestond voor Njord uit een aantal tegenvallers, maar ook een aantal hele mooie prestaties. Voor roeiend Nederland als geheel stond hij natuurlijk in het teken van  de monumentale strijd tussen de Oude Vieren van Nereus en Triton. Hoewel velen stiekem hoopten dat Triton er met de winst vandoor zou gaan, wonnen de Amsterdammers voor de derde keer op rij de Varsity. Zij hadden hun puntje er in de start voorgelegd en wisten de aanvallen van Triton keer op keer te pareren. Ook de Dames Vier van Nereus kwam onbetwist en met een straatlengte voorsprong als eerste over de finish.

Na de scheepvaartspauze werden achter elkaar vier (!) zilveren blikken gehaald. De tweedejaars dames trapten af door in een lang duel met Theta het hoofd koel te houden. Met anderhalve seconde verschil wisten zij als eerste over de streep te komen. Onmiddellijk hierna bewezen de eerstejaars lichte dames dat zij de stijgende lijn van de afgelopen wedstrijden goed aan het doorzetten zijn. Met een voorsprong van zeven seconden op grote concurrent Aegir bemachtigden zij het prachtige zilveren blik. Voorlopig verandert er hiermee niets aan het klassement, maar het biedt natuurlijk mooi perspectief voor de rest van het seizoen. De flinke delegatie Njordleden en het bestuur mochten ook na deze wedstrijd blijven staan aan het erevlonder. Lisa en Laurie trapten namelijk in de DG2- het veld op 21 seconden afstand. Tot slot tikten Reinders en Van Harten de laatste blikken binnen. In het lichte dubbel-twee veld was het in de eerste kilometer een stevige strijd om de eerste plaats. In de tweede kilometer wisten zij echter hun voorsprong uit te bouwen tot een riante tien seconden. Hulde voor deze prestaties!

Verder moge het duidelijk zijn dat Njord zowel de Dames Vier als de Oude Vier niet wist te winnen. De Oude Vier behaalde een zesde plaats en de Dames Vier werd vijfde. Het verloop van de dag was voor beide ploegen in grote lijnen hetzelfde. Al op voorhand was duidelijk dat de favorieten (Triton en Nereus bij de mannen, Nereus bij de dames) een maatje te groot zouden zijn voor de ploegen van Njord. Echter baalden beide ploegen van hun eigen roeien en hun prestaties. De Oude Vier mocht als tijdsnelste derde op het nippertje door naar de finale. In de finale wisten zij slechts Skadi achter zich te laten. De Dames Vier won haar voorwedstrijd. In de finale moesten zij echter Nereus, Skadi en Laga uit de andere voorwedstrijd voor laten gaan. Ook Orca, dat in de voorwedstrijd nog verslagen werd, drukte nog net hun boegballetje voor de Njordboot.

Door andere ploegen werd helemaal niet onaardig gepresteerd. Zo werd de dames overnaedsche vier vijfde en wist de mannen overnaadse vier zelfs een derde plaats te behalen! De dames acht kwam heel strak uit de voorwedstrijd, met een tweede tijd op 0,7 seconde van Gyas. Helaas kwam het roeien in de finale niet helemaal uit de verf, waardoor zij genoegen moesten nemen met een vierde plaats. Hiermee staan zij op een vierde plek in het klassement. Hoewel dit misschien tegenviel voor de dames, hebben zij met de al behaalde punten en het roeien van de voorwedstrijd een stabiele basis voor de rest van het seizoen. Uniek voor de Varsity mocht er een combinatieploeg van twee lichte pikken van Laga en Njord meedoen in het Jonge Vieren veld. De race was erg nuttig voor de ervaring, maar dit veld bleek toch te zwaar voor deze lichtgewichten. Ook de zware acht bleek nog niet de benodigde klasse te hebben, gezien deze werd uitgeschakeld in de voorwedstrijd. Hetzelfde gold voor de lichte acht, die zes seconden te kort kwam voor de finale.  Het gat met de rest van het veld was echter geslonken ten opzichte van de vorige wedstrijden, dus ik hoop dat ze deze lijn kunnen doorzetten.

Behalve eerstejaars gingen er nog behoorlijk wat middengroepen over de baan. Zo skiffte Boonstra het gevorderde veld. Zijn vijfde plaats is heel behoorlijk met één jaar ervaring. Het gat naar de winst (18 seconden) is echter nog wel groot. Peters startte in het lichte gevorderde veld. Tot zijn eigen ontevredenheid kwam hij twee seconden tekort om de finale te bereiken. Middengroep licht kwam ook uit in de elite vier-zonder. Hoewel het niveau in dit veld eigenlijk te hoog is voor deze ploeg, wisten zij een mooie derde plaats te bereiken. De vier-met van middengroep licht wist na veel problemen met inwegen niet zijn gebruikelijke niveau te bereiken. Dit resulteerde in een tegenvallende laatste plaats. Tot slot wist de Oude Twee een derde plaats te bereiken. Zelf baalden zij ervan dat ze niet de tweede plaats wisten te bereiken, vooral door ongelijkheid in de haal.