Nabeschouwing International Spring Regatta

Afgelopen weekend te Gent was met vier blikken erg vruchtbaar voor Njord. Niet alleen dat, de wedstrijd was met concurrentie op niveau een erg waardevolle oefening in het racen. Zo startten er een aantal Nederlandse ploegen, directe tegenstanders van onze ploegen, maar ook een aantal erg sterke buitenlandse ploegen. Van bijna alle Njordploegen viel op dat zij beter roeiden dan de concurrentie, maar dat de andere ploegen feller in de wedstrijd durfden te vliegen.

Mieke trapte het weekend meteen sterk af door de DSB skiff te winnen, waarmee ze Nederlandse concurrenten Martine Veldhuis en Bente Paulis op afstand trapte. Later op de dag wonnen Ingeborg en Elke de DSB 2x met ruime afstand. Zondag herhaalden zij deze prestatie, waarmee zij een grote glimmende beker mee naar huis mochten nemen. Tot slot streden Laura, Anna, Lisa en Laurie voor het grootste deel van de twee kilometer tegen een Zwitserse ploeg. Op de laatste vijfhonderd meter wisten zij hun puntje erlangs te leggen. Hiermee verdienden zij een heel mooi blik. Hulde voor al deze prestaties!

De laatst genoemde dames streden ook in de twee-zonder op het Gentse water. Laura & Anna en Lisa & Laurie kwamen op zaterdag tot een vijfde, respectievelijk zesde plaats. Op zondag kwamen zij dichterbij de winst, met een tweede, respectievelijk vijfde plaats. Hiermee hebben de dames sterke race-ervaring opgedaan voor het NK, dat zij komend weekend in de twee-zonder zullen starten. Ook Mieke heeft meer gestart dan haar winnende WU23 1x. Zij startte op zaterdag de dames skiff, waar zij vierde werd. Op zondag kwam zij tot een derde plek. Hierbij valt op te merken dat zij op zaterdag op twintig seconden van de Zwitserse winnares eindigde, op zondag was dat gat geslonken tot zes seconden. Ook Mieke zal komend weekend het NK starten, dus ik ben benieuwd hoe dat uit zal pakken. Elke en Ingeborg startten behalve de WU23 2x ook de W 2x op beide dagen. Hoewel zij hier net te korten kwamen op een ploeg van Argo, die hun concurrent in het developmentveld zal zijn, wisten zij het gat op zondag zes seconden kleiner te houden dan op zaterdag. We zullen komend weekend zien of zij in staat zullen zijn deze lijn door te zetten.

Hoewel MGD er met alle blikken vandoor ging, betekent dit zeker niet dat MGZ een slecht weekend gedraaid heeft. De groep is zowel in twee vier-zonders als in de acht gestart. In de vier-zonder werden zij op zaterdag vijfde en twaalfde. Op zondag wisten zij een derde en negende plaats te behalen. Hiermee wist de snelste vier-zonder op beide dagen al zijn Nederlandse development concurrenten te verslaan. De mooiste races werden echter in de acht gevaren. Hier werden zij op zaterdag tweede en op zondag derde, beide keren op slechts 2,5 seconden van de winnaar. In beide races hadden zij hun puntje 1500 meter lang vlak voor hun Duitse tegenstander liggen. Tweemaal, wisten de Oosterburen echter een nitro-knop te vinden. Hiermee wisten zij de Njordploeg net te overtroeven. Tot slot moeten ook Bram en Bird genoemd worden. Hoewel zij sportief niet echt te pas kwamen tussen grote namen, lieten zij aan hun roeiers zien wat doorzettingsvermogen is.