Voorbeschouwing Hollandia/ NK Klein

Zoals gebruikelijk wordt op de Hollandia Roeiwedstrijden ook het NK kleine nummers verroeid. Voor een groot deel van de wedstrijdsectie hangt er dus een spanning die net een beetje verder gaat dan de gebruikelijke zenuwen voor een wedstrijd. Natuurlijk geldt dit voor de mededingers voor de nationale titel. Bijna het volledige ANRT doet mee dit weekend, wat betekent dat Nicole Beukers en Stef Broenink voor Njord zullen uitkomen. Van beiden kunnen we een plek in de A-finale verwachten, maar de strijd daarbinnen zal ontzettend spannend worden. Nicole, die in goede vorm schijnt te zijn, strijdt natuurlijk tegen haar ploeggenoten van tijdens de WK, maar ook skiffeuze  Lisa Scheenaard en stadgenote Karolien Florijn zijn geduchte tegenstanders. Broenink wordt natuurlijk al twee jaar uitgezonden in de skiff, dus iedereen zal rekening met hem houden. Toch zal hij hard zijn best moeten doen, want ook de mannen uit de dubbelvier die afgelopen WK vierde werd, zullen starten. Ook voor de twee-zonder van J. Algie en de Haan en Mieke in haar skiff zal veel afhangen van dit NK. Zij zullen een goede tijd moeten wegzetten om hun ambities voor komend seizoen te verwezenlijken. Ook Boonstra en twee-zonders van ouderejaars dames en zwaar zullen het NK starten. Zij zullen in alle waarschijnlijkheid geen potten breken, maar het is altijd mooi om je te meten met de groten van Nederland.

Niet alleen voor de roeiers in kleine nummers wordt het een spannend weekend. Op de Hollandia starten namelijk ook de developmentklassementen. Hier zal een grote delegatie uit alle middengroepen in starten. Van de sterkste vieren van middengroep zwaar en middengroep licht én de dubbeltweëen van middengroep licht en middengroep dames, kan een goede klassering worden verwacht. Hoewel natuurlijk onbekend is hoe hard de concurrentie vaart, hebben alle boten in voorgaande wedstrijden en op trainingen laten zien erg harde klappen weg te kunnen leggen. Ook voor de andere vier-zonders van middengroep licht en middengroep zwaar en de vier-zonder van middengroep dames, die op de Varsity beginneling af is geworden, wordt het spannend om te zien hoe de kaarten geschud zijn. De lichte developmentploegen zullen op zondag in hun respectievelijke gevorderde velden starten. De andere developmentploegen starten het nieuwe Gb-veld, of eigenlijk: het oude nieuwelingen veld. Als het op zaterdag al niet spannend wordt, wordt dat het zondag zeker want in dit veld zouden de verschillen erg klein moeten zijn. Tot slot krijgt Femke op zondag haar vuurdoop in de skiff, in het DB veld.

Dan naar de eerstejaarsploegen! Die starten dit weekend natuurlijk ook, eindelijk op de Bosbaan. Het is al redelijk duidelijk hoe de verhoudingen liggen, maar dat betekent niet dat alle spanning ervan af is. Zo zijn de eerstejaars dames met de top vier van het klassement in één voorwedstrijd geloot. Ook de lichte dames liggen met de top drie in hun voorwedstrijd. Dit is voor hen een uitgelezen kans om de stand in het klassement goed op te schudden. De eerstejaars mannen achten hebben beide nog geen punten behaald, maar zij hebben de afgelopen twee weken zeker stappen gezet. De eerstejaarsachten zullen op zondag het beginnersveld starten. De lichte dames natuurlijk niet, omdat zij op de Varsity beginneling af zijn geworden. Zij zullen dus op zondag starten in kleine nummers in het gevorderde veld. Tevens zullen de twee dames die niet in de vier zitten, op zaterdag het LDDev 2x starten. Echt kans om te winnen hebben ze niet in het gevorderde veld, maar als goede eerstejaars kunnen zij zeker menig meerderejaars verschalken.