Nabeschouwing Hollandia & NK Klein

Veel wedstrijden zijn een afwisseling van tegenslagen en onverwacht goede resultaten. Zo niet de Hollandia, waar de vele overwinningen het enkele tegenvallende resultaat overschaduwden. We namen dit weekend namelijk zes blikken, 42 klassementspunten, twee njordrecords en erg goede resultaten op het NK op.

Op zaterdag wisten de eerstejaars lichte dames opnieuw de overwinning te behalen in het klassement. Waar zij op de Varsity nauwelijks concurrentie hadden en met zeven seconden voorsprong over de streep kwamen, moesten zij hun blik op de Hollandia verdienen. Zowel in de voorwedstrijd als in de finale hadden de dames van Aegir een vergelijkbare baansnelheid. Onze EJLD knalden echter uit de start, waardoor zij op 250 meter een bootlengte afstand hadden op Aegir. Hierna bleef Aegir aandringen, maar onze dames hielden het hoofd koel en lieten de concurrentie niet dichterbij komen. Op zondag wisten Van Hees, Seckel, Gerrits en Bosman het blik in het nieuwelingen-veld binnen te slepen. Hiermee is Van Hees eindelijk beginneling-af! In de voorwedstrijd moesten zij nog vechten voor een plaats in de finale, omdat zij nogal behouden raceten. In de finale wisten zij hun aan-knop wel te vinden en wisten zij de voorsprong die zij op Gyas hadden gepakt in de start uit te bouwen. Verder wisten zowel de dubbel-twee als de vier-zonder van middengroep licht dit weekend twee blikken te pakken! Van Harten en Reinders zetten de concurrentie zaterdag op een straatlengte afstand. Op zondag leken Okeanos en Asopos het spannend te maken, maar de mannen lieten zien duidelijk de besten te zijn. Ook de mannen in de vier-zonder moesten hun blikken verdienen. Op zaterdag wisten zij vanuit de start een voorsprong te nemen, die zij de hele race wisten vast te houden. Ook op zondag was het een erg spannende race. Zij lagen 1700 meter op een tweede en derde positie. Met een machtige eindsprint wisten zij echter hun puntje voor Skadi te leggen, met nog geen seconde voorsprong! Hiermee mogen Pastoors en Lankhorst zich voortaan mouwloos op de vereniging vertonen.

Door met de NK-uitslagen: zoals we mochten verwachten van onze ANRT-roeiers, gingen Broenink en Nicole zonder al te spannende races te varen door naar de A-finale. Broenink ging erg overtuigend van start en kwam hij als tweede door op de 1000 meter, achter een ongenaakbare Koen Metsemakers – die natuurlijk een jaar lang gecoacht is op Njord door Lili. Rond de 1500 meter versnelde de rest van het veld echter door, waar Broenink geen antwoord op leek te hebben. In de eindsprint zakte hij dus van een tweede naar een vijfde plaats, op welke positie hij achter de finish kwam. Ook Nicole moest vechten voor haar plekje. Lisa Scheenaard heeft de hele race op kop gelegen, maar daarachter voerde Nicole met Roos de Jong, Karolien Florijn, Sophie Souwer een lange strijd. Karolien en Roos bleken dit weekend een maatje te groot, maar ze wist met een harde tussensprint ploeggenote Sophie te verslaan. Hiermee haalde Nicole dit NK een hele knappe vierde plaats. Ook Mieke en de twee-zonder van De Haan en Algie roeiden een mooi NK.  Beide ploegen bereikten de B-finale door een erg goede kwart-finale respectievelijk herkansing. Ze leken uit de start niet snel genoeg te zijn om een plek in de finales veilig te stellen. In de sprint lieten zij zien het toch meer te willen dan hun tegenstanders. De twee-zonder maakte goed gebruik van het weer in hun B-finale: met soepel roeien in een hoog ritme wisten zij 11e te worden en het Njord-record te verbreken. Nog veelzeggender echter: zij kwamen na een geweldige eindsprint slechts 37 honderdsten te kort om SB-kampioen te worden. Mieke bleek in haar finale snelheid te missen om te strijden voor de SB-titel. Wel eindigde zij op slechts een seconde van Olivia van Rooijen op een 12e plaats. Ook Laura en Anna deden het niet onverdienstelijk: in een nieuw Njordrecord werden zij 10e. Lisa en Laurie en Brinks en B. Algie moesten beide genoegen nemen met een C-finale en werden respectievelijk 13e en 15e.

De uitslagen van de eerstejaarsachten waren wisselend dit weekend. Eerstejaars zwaar bleek ook deze wedstrijd geen aansluiting te kunnen vinden bij het veld en heeft helaas besloten om verder te gaan in een vier-met. De eerstejaars-dames werden zaterdag in de finale uitgesloten. Op zondag bleken zij nog niet helemaal bekomen van de klap, want ze kwamen niet echt mee in de finale. De lichte acht daarentegen, kwam op zaterdag in de voorwedstrijd slechts 2 seconden tekort voor de A-finale. Op de Varsity was dit gat nog een stuk groter, dus ze lijken elke wedstrijd dichter bij het veld te kruipen. In de B-finale verdienden zij hun eerste punt voor het klassement. Op zondag kwamen zij nog beter voor de dag, door als derde over de streep te komen. Hierbij versloegen zij ploegen die zaterdag nog boven hen eindigden. De lichte combinatie vier van Laga en Njord kon helaas niet meekomen in het zware vier-met veld. Ook de lichte dames verrasten in de kleine nummers. Op zaterdag werden zij snel uitgeschakeld in het development veld. In het nieuwelingen veld op zondag, bereikten Vera en Merel een mooie plek vijfde plaats. Ook in het skiff-veld werd de finale behaald, door Mirte en Yara. Yara wist er ’s avonds nog bijna met de winst vandoor te gaan, maar moest een jeugdroeister voor zich laten.

Tot slot de andere middengroeproeiers: de tweedejaars dames, die deze wedstrijd voor het eerst in de vier-zonder startten, waren in het developmentveld net niet in staat om punten te scoren. In het gevorderde veld op zondag lukte het hen helaas niet om de finale te halen. Ingeborg en Elke haalden zeker wel de finales, waar zij geduchte tegenstanders troffen. Op zaterdag verdienden zij 7 punten na een hele spannende race, waar ze agressief ingingen. Helaas hadden ze nog niet de kracht om dit vol te houden, maar het schept zeker perspectief voor de rest van het seizoen. Ook in het gevorderde veld eindigden zij namelijk op een derde plek. Femke had dit weekend haar vuurdoop in de skiff. Ze ging overtuigend door naar de finale, maar met de heftige wind in de finale bleek ze voorlopig nog ervaring te missen. Boonstra, die helaas in de time-trials uitgeschakeld werd voor het NK, bewees daarentegen dat hij grote stappen heeft gemaakt in het afgelopen half jaar. Ook met een lastige wind, was hij slechts 0,12 seconden langzamer dan de winnaar van het beginnersveld. We sluiten af met de laatste middengroep vier-zonders. De tweede vier van middengroep licht deed het heel behoorlijk, door één punt te halen voor het development klassement. De vier van zwaar die op zondag wist te blikken, behaalde op zaterdag nog 3 punten. De andere vier kon nog niet helemaal meekomen met het veld, dus zij zullen de komende twee weken flink aan de bak gaan om erbij te komen.

Voor iedere ploeg is nu duidelijk waar zij staan binnen zijn veld of klassement. Voor sommigen betekent dit ze hard moeten werken om bij de top te komen. Anderen staan op dit moment aan de top, maar dit betekent natuurlijk niet dat ze nu op hun lauweren kunnen gaan rusten. Hoe dan ook, we zijn het komende seizoen verzekerd van een hoop spannende races.