Voorbeschouwing Damen Raceroei Regatta

De weergoden zijn roeiend Nederland dit weekend goed gezind. We mogen afreizen naar de Willem-Alexanderbaan voor de Damen. De Damen Raceroei Regatta pakt altijd flink uit en weet zelfs op de WAB een goede sfeer neer te zetten. Waar de WAB in winderige omstandigheden nog wel eens beticht kan worden van nadeelbanen (Willy-de-windbaan), zullen roeiers dit weekend minimale last ondervinden gezien de gunstige windvoorspellingen.

Vanzelfsprekend zullen alle klassementsploegen aan de start verschijnen. Eerstejaars zwaar zal dit keer voor het eerst meedoen in de vier-met. Het is dus nog onbekend hoe deze ploeg ligt ten opzichte van de rest van het veld, de moeite waard om te komen kijken dus. De eerstejaars dames kunnen zich na de tegenslag van de Hollandia terugvechten in het klassement. Na een veranderde opstelling en twee weken trainen zullen deze dames moeten laten zien dat zij hun stijgende lijn voortzetten. De lichte dames doen het uiteraard goed, maar zullen gezien de tijden van de Hollandia hard aan de bak moeten om hun voorsprong te behouden. Met een gemiddelde van 1 boot per persoon zullen zij goed vertegenwoordigd de baan over gaan. De lichte acht gooide op de Hollandia hoge ogen en zal na hun eerste winst in een voorwedstrijd smachten naar meer. Dankzij een verandering in de opstelling wordt de weging wat lastiger, maar bevindt zich wel meer kracht in de boot.

Omdat het developmentklassement pas één wedstrijd jong is, zijn de verschillen in de standen een stuk minder groot. De dubbel-twee en een vier-zonder van middengroep licht staan bovenaan dus zullen hun plaats moeten verdedigen. Nadat Algie nog eens kritisch naar de dolhoeken had gekeken, waren de laatste wedstrijdvoorbereidingen getroffen en zijn zij klaar voor dit weekend. Ook de dames dubbel-twee doet mee om de winst, maar heeft geduchte concurrentie. De zware vier-zonder heeft twee weken geleden bewezen hard te kunnen varen, dus moet zeker in de A-finale moeten kunnen meevaren. Tot slot hebben zowel de lichte, zware en damessectie een vier-zonder die in een vergelijkbare positie zitten. Ze voeren nog niet vooraan mee, maar het gat is niet onoverbrugbaar. Al deze ploegen zullen natuurlijk ook klasserende velden starten op zondag op hun niveau.

Tot slot zijn er een aantal meerderejaars ploegen die niet uit kunnen komen in een klassement. Zo starten Femke en Boonstra in de gevorderde en beginnersskiff. Vooral in de beginnersvelden maken zij grote kans. Zo zal Boonstra zijn tweede plek op 12/100ste willen verbeteren. De ouderejaars dames starten op zaterdag in de vier-zonder. Op zondag splitsen zij zich op en starten ze in de twee-zonder. Mieke zal zondag wederom in de skiff uitkomen. Ook ouderejaars zwaar zal zondag twee-zonderen in een behoorlijk groot veld met 12 deelnemers. Jelle en Ewoud zullen zaterdag dubbeltweeën in een klein veld van hoog niveau. Natuurlijk starten ook de lichte dames verschillende nummers, sinds zij beginneling af zijn geworden op de Varsity. Op zaterdag starten Yara en Mirte de beginners dubbel-twee. Op zaterdag zullen Yara, Vera en Núria skiffen, respectievelijk in het beginners en elite veld. Als klap op de vuurpijl zullen zij dubbelvieren als eventuele voorbereiding op de Holland Beker. Middengroep licht zal het weekend afsluiten voor Njord in de lichte elite acht. Hoogstwaarschijnlijk weten zij de lichten sjaarzen van Laga 1 af te houden, maar Laga 2 en de Euros-combi zullen hen zeker tegenstand gaan bieden.