Voorbeschouwing Damen Raceroei Regatta

Ook de Damen bracht voor Njord weer een succesvol weekend. Op zaterdag werden er  49 punten in de verschillende klassementen behaald. Over het weekend heen werd maar liefst zes keer het Njordlied ingezet. De dubbel-twee en vier-zonder van middengroep licht waren natuurlijk favoriet in hun klassementen na de goede prestaties op de Hollandia. Beide ploegen wisten hun rol waar te maken en wonnen hun veld met ruime voorsprong. Ook op zondag kwam de vier-zonder met Brinkman, Pastoors, Lankhorst en Bergman als eerste over de streep. De dubbel-twee werd op zondag helaas afgetroefd door junioren met internationale ervaring. Ook Jelle Algie mocht een blik toevoegen aan zijn verzameling. De Oude Acht van Triton zocht een invaller en had blijkbaar aan dhr. Algie een erg goede, want zij wisten met een bootlengte voorsprong over de finish te komen. In het DE 2- veld werd gewonnen door Laurie en Lisa. Al vanaf de 500 meter bleek dat de strijd zou gaan tussen de twee twee-zonders van onze middengroep dames. Het bleek een ongemeen spannende strijd tussen de twee boten, waarin zij de laatste vijfhonderd meter precies gelijk lagen. Uiteindelijk wisten Laurie en Lisa hun boot nog net voor de andere Njordboot te drukken. Aan het eind van de dag wisten Ingeborg en Elke nog hun eerste scull-blik te winnen in het beginners dubbel-twee veld. Hulde voor deze prestaties!

Eerstejaars

In het eerstejaars vier-met veld startten twee Njordboten. Een combiboot van lichte pikken, met Walder wist knap derde te worden in de B-finale. Eerstejaars zwaar bleek in de voorwedstrijd race-ervaring tekort te komen en mochten op zaterdag geen finale roeien. Op zondag bewezen zij echter al veel geleerd te hebben en behaalden zij een vierde plek. Een blik lijkt dit seizoen dus nog zeker mogelijk. De lichte vier-met moest zondag in het gevorderde veld starten, maar bleek daar nog echt een maatje te klein. De eerstejaars dames kwamen zaterdag tot een vijfde plaats, waarmee zijn vijf punten verdienden. Deze uitslag brengt hen dichter bij de top 4 in het klassement, maar stemt misschien niet geheel tot tevredenheid. Op zondag werden zij vierde, maar was het gat naar de top minder groot. Voor deze dames geldt dus dat er dit seizoen nog veel voor hen in kan zitten, maar dat zij een manier moeten vinden om dit ook eruit te halen. De lichte acht behaalde één punt, door derde te worden in de B-finale. Op zondag wisten zij de B-finale te winnen. In het lichte veld zijn de verschillen erg klein, waardoor de onderlinge resultaten vaak sterk verschillen. Ter indicatie: de lichte acht wist niet de A-finale te behalen zondag, maar voer vervolgens ’s middags wel de  derde tijd overall. In dit sterk competitieve veld valt de komende wedstrijden dus nog zeker iets te halen voor eerstejaars licht. Zoals misschien al opgevallen was, wisten de lichte dames deze wedstrijd niet te winnen. Skoll ging er namelijk onverwachts met de winst vandoor. De strijd met Aegir echter, die erg belangrijk is voor het klassement, wisten de dames nog nipt te winnen. Verder startten de lichte dames allerhande kleine nummers. In het beginners dubbel-twee veld wisten Yara en Mirte tweede te worden. Yara werd zesde in de beginners skiff; Núria werd helaas uitgeschakeld in de elite skiff, maar Vera behaalde een knappe zesde plaats. De dames startten aan het eind van het weekend nog de elite 4x, maar hier  bleken zij nog snelheid tekort te komen om echt mee te doen.

Middengroepen

De dames dubbeltwee van Elke en Ingeborg deed op zaterdag erg goede zaken voor het klassement: zij behaalden een tweede plaats. Waar de ouderejaars dames op zondag onderling streden in de twee-zonder, voeren zij op zaterdag in de vier-zonder. Zij vochten lang om de tweede plaats met een Amsterdamse combi-boot, maar trokken helaas aan het kortste eind. De tweedejaars dames schuiven per wedstrijd dichter naar het veld, maar vielen beide dagen nog buiten de finales. Femke startte op zaterdag de gevorderde en op zondag de beginnersskiff. Op zaterdag bereikte zij een knappe eerste plaats in de B-finale. Op zondag leek ze goede papieren te hebben om te winnen, maar dat zat er dit weekend niet in. De tweede vier-zonder van middengroep licht behaalde een tweede plaats in de B-finale, maar kwam nog snelheid te kort in het gevorderde veld op zondag. Op zondag trok middengroep licht in een acht ten strijde in het elite veld. Hoewel zij goed roeiden, was een combinatie-acht hen toch te snel af. De eerste vier van middengroep zwaar roeide zaterdag sterk naar een vijfde plek en namen hiermee vijf punten naar Leiden. De tweede vier liep op zaterdag net de finale mis. Ook op zondag misten zij de finale, vooral door het eigen roeien. Na de winst op de Hollandia moest de ploeg die in de Schellaars roeit het gevorderde veld starten. Hier bleek het niveau toch hoger te liggen. De ploeg wist na een spannende strijd tegen een juniorenploeg vijfde te worden. Behalve zijn avontuur in de Triton-acht startte J. Algie met De Haan de dubbeltwee op zaterdag en twee-zonder op zondag. Het dubbel-twee veld bleek lastig, aangezien zij hier niet in getraind hadden. In de twee-zonder voeren zij echter een erg sterke race. Zij bleven namelijk 1250 meter lang puntje-kontje bij de gebroeders Rienks plakken. Zij lieten dus sterke verbetering zien ten opzichte van het NK, waar het gat een stuk groter was. Boonstra startte op zaterdag het gevorderde veld, waar hij een knappe vijfde plaats behaalde. Op zondag in het beginnersveld vaarde hij een minder goede race, maar behaalde een vierde plaats. Tot slot startten ook Brinks en B. Algie  het HE 2- veld, zij eindigden op een zesde plaats in de finale.