Voorbeschouwing Westelijke Regatta

Komend weekend zal het lichtblauw wederom in grote getalen aan de start verschijnen op de Willem- Alexanderbaan. Waar de Damen Raceroei Regatta van twee weken geleden een goede sfeer en mooie faciliteiten kende, staat de Westelijke altijd bekend om de sobere organisatie. Desalniettemin wordt er hard geroeid, en dat is natuurlijk het belangrijkste! De mooie weersverwachting van 23 graden en weinig wind zorgen voor goede omstandigheden.

Eerstejaars

Met maar liefst 35 ingeschreven ploegen zal Njord dit weekend strijden voor de klassementspunten en felbegeerde blikken. Zaterdag bijt de eerstejaars zware vier-met het spits af. Zij lieten op de Damen zien dat zij zich snel aan het kleinere nummer hebben aangepast, wat perspectief biedt voor de komende races. Op zondag zal dezelfde boot starten in het HB 4+ veld, waar zij thuishoren in de A-finale. Een Proteus/Njord combi zorgt ervoor dat dhr. Sluiskes de komende tijd alsnog in een zware 8+ zal starten. De damesacht presteert ietwat onregelmatig maar met een goede race doen zij mee met de top van het veld. Met een vijfde plek in het klassement en ambities om daarin te stijgen, is het zeker de moeite waard om deze races te volgen. Ook op zondag komen zij steeds dichterbij het blik, wat hen zeker wordt gegund. De lichte dames, al een tijdje favoriet in hun klassement, hebben redelijk onverwachts tegenstand van Skoll gekregen. Hierdoor zal de strijd om de eerste plek in dit veld wederom spannend worden. Ook zullen zaterdag twee lichte dames in het LDB 2x veld aan de start verschijnen in de directe finale, een mooie ervaring voor deze eerstejaars. De lichte acht laat sinds de Hollandia sterk roeien zien, maar laat zich wel eens verrassen in een finale. Na twee weken goede trainingen te hebben gedraaid, beginnen zij zelfverzekerd aan het weekend. Al weken ruiken zij het beginnersblik, en met een bijna nieuwe boot onder zich zouden zij zomaar kunnen winnen.

Meerderjaars

Het Developmentklassement is pas op de Hollandia van start gegaan, waardoor (nagenoeg) alles nog kan. De lichte dubbeltwee is tot nu toe ongeslagen in dit veld en niks wijst erop dat dit zaterdag zal veranderen. De dames dubbeltwee vertoont een stijgende lijn, wat de top 3 in dit veld nog erg spannend zal maken. De dames vierzonder zal hoogstwaarschijnlijk nog geen punten verdienen, maar kan Laga 2 achter zich laten en een goede race varen. In het zware mannen vierzonder klassement zal voortaan nog maar éen ploeg voor Njord uitkomen. Het veld is erg sterk, maar een plek bij de beste 5 moet mogelijk zijn. Njord 1 zal in de lichte vierzonder proberen ongeslagen te blijven en wederom 10 punten naar huis te nemen. Met een verschil van 7 seconden op de tweede ploeg op de Damen, moet er iets geks gebeuren als dit niet lukt. Njord 2 pakt al twee wedstrijden wat punten en dit smaakte zeker naar meer.

Mej. Van Veen ruilt haar twee riemen in voor éen, zodat zij zaterdagochtend met mej. Warmerdam in het DG 2- veld kan starten. Mej. Warmerdam start zondag met haar nieuwe twee-zonder partner mej. Kuiper in het DE 2- veld. Als mej. Van der Geest en mej. Zeelenberg na de andere voorwedstrijd ook doorgaan, zou dit hetzelfde Njord onderonsje op kop kunnen opleveren als op de Damen! Voor de dames, startend in het DGb 4- veld, moet na de Damen een flinke stap zijn gemaakt als zij mee willen dingen voor een finaleplek. In het HG4+ veld zal een aantal ervaren roeiers van OJZ hun overwinningsreeks van vorig jaar hoogstwaarschijnlijk voortzetten. Dhr. Boonstra zal zondag tevens in zijn skiff aan de start verschijnen en maakt grote kans om daarin beggineling-af te worden! Vervolgens zal in het DE 4x veld een voltallige Njordboot op het water worden gelegd. Dit belooft een mooie race te worden! Twee dames uit de eerdergenoemde DE 4x, mej. Van Veen en mej. Wilms, zullen in het DB 1x veld respectievelijk DE 1x veld uitkomen voor Njord. In het DB 1x veld is de kans op een blik voor Njord zeer aanwezig. Het DE 1x veld is erg sterk, dit belooft erg spannend te worden. Op zondag zullen dhr. Reinders en dhr. Van Harten het wegen voor de dubbeltwee aan zich voorbij laten gaan en kijken hoe zij het doen in het zware veld. Net als op de zaterdag zullen de development vierzonders starten in het gevorderde veld. Met slechts zes inschrijvingen levert dit een directe A-finale op.De dames die zaterdag in het development vierzonder velt starten zullen echter ook in het DG 4+ veld het succes dat zij op de Varsity hadden proberen voort te zetten. In het HE 2- veld starten twee Njordploegen. Dhr. Algie (J.) en dhr. De Haan bleven op de Damen erg lang bij de gebroeders Rienks die dit weekend niet mee doen, maar een tweede voor deze mannen zou een mooie prestatie zijn. Dhr. Brinks en dhr. Algie (B.) starten ook in dit veld. Laatstgenoemde zijn tevens de twee boegen van de HE 8+ die kort daarna van start gaat. In dit veld kan Njord zeker meedoen met de snelste ploegen. Mej. Sanders en mej. De Koningh zullen, gezien hun blik in het DB 2x veld op de Damen, starten in het DG 2x veld. Hier varen zij mee vooraan in het veld. Als laatste zal middengroep licht in het LHE 8+ starten. Naar verluidt wilde dhr. Van Harten dusdanig graag starten in dit veld, dat hij na een aantal belletjes te plegen in de Vidar-combi terecht is gekomen. In dit veld is alles mogelijk, maar de winst zal zeker niet gratis zijn.