Voorbeschouwing Amstelbeker – De Hoop Lustrumwedstrijden

Het is u allen uiteraard bekend dat Njord sinds 1974 het predicaat “Koninklijk” draagt en zich daarmee de enige Koninklijke studentenroeivereniging van Nederland mag noemen. Als studentenroeivereniging zijn we uniek, maar binnen burgerroeiend Nederland hebben meerdere verenigingen deze titel verworven. Zo ook de oudste roeiverenging van onze hoofdstad. De K.A.R.&Z.V. “De Hoop”, gevestigd aan de Amstel, is opgericht op 16 mei 1848. Al vele decennia trekt De Hoop fanatieke Amsterdammers naar zich toe die het water al roeiend of zeilend verkennen. Daarnaast organiseert de vereniging diverse wedstrijden. Één van de bekendste wedstrijden is De Amstelbeker; een wedstrijd tussen de burgers en de studenten georganiseerd in samenwerking met de K.N.S.R.B.. Dit jaar zal de 8ste editie van deze wedstrijd plaatsvinden. Een mooi getal, maar voor de oplettende lezer heeft De Hoop in 2018 ook haar 34ste lustrum. Dit jaar zal De Amstelbeker dan ook tevens De Hoop lustrumwedstrijden zijn. Aankomend weekend, op zondag 23 september, zullen deze wedstrijden op het water van de Amstel gehouden worden.

De Amstelbeker is traditiegetrouw dé wedstrijd om te bepalen wie de beste acht heeft: de burgers of de studenten. Bij deze wedstrijd over 750 meter wordt er eerst per geslacht en categorie (burger of student) bepaald wie de snelste is. De wedstrijd start door middel van een time-trial uit vliegende start. Een progressieschema bepaalt vervolgens welke achten tegen elkaar starten. Boord-aan-boord en één tegen één wordt er van Nereus naar De Hoop gevaren waarbij de acht die als eerste de finish passeert, doorgaat naar de volgende ronde. Het spektakelstuk van de dag is uiteraard de finale waarin de beste burgeracht strijdt tegen de beste studentenacht om de Palmbeker (heren) of Fortunabeker (dames). Al jaren lang stuurt elke vereniging haar snelste acht mannen en vrouwen naar de hoofdstad om voor deze titel te strijden. Het verschijnen van grote namen in de start is daardoor dus ook geen uitzondering. Ook de K.S.R.V. “Njord” zal deze editie haar twee snelste achten naar Amsterdam zenden om deze titel in de wacht te slepen. Onder toeziend oog en streng regime van dhr. M. Algie en dhr. Eefting zijn de volgende achten samengesteld:

Heren Dames
Dhr. Bergman Mej. Knigge
Dhr. Reinders Mej. Sanders
Dhr. Boonstra Mej. De Koningh
Dhr. B. Algie Mej. Leeuwenburgh
Dhr. De Haan Mej. Kuiper
Dhr. Lankhorst Mej. Warmerdam
Dhr. Pastoors Mej. Van Veen
Dhr. J. Algie Mej. Wilms
Stuur: Mej. Van der Wouden Stuur: Mej. Bolte

 

Komt allen deze zondag naar de K.A.R.&Z.V. “De Hoop” om uw vereniging aan te moedigen. Het zal als vanouds een stralende nazomerdag worden dus het balkon van De Hoop is bij uitstek de plek om uw zondagmiddag door te brengen. Om 12:30 uur zal de wedstrijd aanvangen, rond 17:00 uur zullen de finales beginnen.

Met lichtblauwe groet,

W.M. (Wieke) van Oostveen
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”