Nabeschouwing Amstelbeker – De Hoop Lustrumwedstrijden

Op het woelige water van de Amstel was het gister een editie van de Amstelbeker als nooit tevoren. Niet alleen werd het 170-jarige bestaan van De Hoop gevierd, voor het eerst in jaren was het ook echt onstuimig herfstweer. De regen kwam met bakken uit de lucht en waar de Amstelbeker normaal dé wedstrijd is om te flaneren op het balkon, schuilde men dit jaar onder paraplu’s om de voorbijkomende achten aan te moedigen. Desondanks verschenen er op zondag veel ploegen aan de start om te  strijden om die felbegeerde Fortuna- en Palmbeker. Nieuw dit jaar waren zogenaamde trackers die op de boten werden geplaatst waardoor live gevolgd kon worden wie er aan kop lag. Zoals uitgelegd in de voorbeschouwing wordt bij de Amstelbeker de loting van de voorwedstrijd bepaald aan de hand van een time-trial.  De snelste ploegen gaan direct door naar de kwartfinale terwijl de andere boten op basis van klassering in een voorwedstrijd geplaatst worden. Time-Team werd dan ook nauwlettend in de gaten gehouden om te ontdekken tegen wie de voorwedstrijd gestart moest worden. De dames van Njord vaarden een zesde tijd in hun veld met veertien inschrijvingen. Hierdoor troffen zij de acht van Orca in de voorwedstrijd. Na een spannende race over 750 meter waarbij de dames lang hun puntje voor Orca hielden, waren het toch de Orcanen die in de laatste tien meter voorbij de ploeg van Njord schoven en zo als eerste over de finish kwamen. Met een verschil van maar 0.3 seconden betekende dit voor de dames helaas ook het einde van de Amstelbeker.

Na de botendoop op de Lustrumopening was het tijd voor de eerste wedstrijd van de Heimdall. Bij de time-trial ging alleen de nummer één direct door naar de kwartfinales. Voor de mannenacht van Njord betekende dit een voorwedstrijd. In deze voorwedstrijd tegen Gyas ging het hard tegen hard en hoewel de Groningers er alles aan deden om niet meteen weer naar huis te moeten, was het toch Njord die na 2:22,5 hun boegbal over de streep duwde. Hiermee werd een plekje in de kwartfinales veiliggesteld. Na een korte rust mochten de mannen zich klaar maken voor deze kwartfinale tegen Laga, de boot die als snelste uit de time-trial was gekomen. Dit wisten de mannen van Njord ook en er werd dan ook hard gestart. Het puntje werd er voor gelegd, maar bij de finish moest Njord toch haar meerdere erkennen in deze boot gevuld met FISU- en bondsroeiers.

Aan het einde van de dag was het uiteindelijk Thames Rowing Club en Willem III die er met respectievelijk de Palmbeker en Fortunabeker vandoor gingen. Al met al was het een dag vol met mooi roeigeweld, maar hopelijk volgend jaar minder regen.

Met lichtblauwe groet,

W. M. (Wieke) van Oostveen
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”