Voorbeschouwing Tromp Boat Races en Kettwiger Herbst Cup

Aanstaand weekend staat de 33ste editie van de Tromp Boat Races op het programma. Deze tijdrace over 5250m is voor een groot deel van de meerderejaars wedstrijdroeiers de eerste wedstrijd van het seizoen. In zowel vier metten als ongestuurde kleine nummers zullen zij de Hilversummer wateren trotseren waarbij aanvaringen met het riet dan wel een brug geen uitzondering zijn. Tel daarbij op dat meefietsende coaches vaak geen zicht hebben op hun roeiers en u begrijpt wel dat deze wedstrijd garant staat voor veel spektakel op het water.

Ondanks het verraderlijke parcours doen de roeiers van Njord het historisch gezien niet onverdienstelijk op deze wedstrijd. Meerdere baanrecords staan op naam van de Koninklijke, waaronder een record dat vorig jaar werd gevaren. De dames mej. Breet, mej. Van der Geest, mej. Kuiper, mej. Christen en stuurvrouw mej. Bleijerveen vaarden toen in een tijd van 20:07,2 een nieuw baanrecord in het D4+ veld. Dit jaar liggen er weer drie ploegen namens Njord in dit veld. Met totaal zestien inschrijvingen in het veld zullen de dames mej. Leeuwenburgh, mej. Sonder en mej. Van Zagten ieder hun bootje voorslaan om zo misschien wel het baanrecord aan te scherpen.

Behalve in de vier met zullen de ouderejaars dames ook uitkomen in de skiff. Mej. Van Veen en mej. Sanders starten zondagochtend in een sterk bezet DSB-veld. Mej. Bieman, normaal uitkomend bij de “zware” dames, zal tijdens de Tromp Boat Races haar geluk beproeven in de lichte damesskiff. Samen met mej. Huizing en mej. Slagter zal zij starten in het LDSB 1x veld. Twee andere dames van MGLD, te weten mej. Roos en mej. Stikvoort, hebben voor de lichte dubbeltwee gekozen. In dit relatief kleine veld treffen zij naast andere tweedejaars ook bekendere namen zoals één van de zusjes Veldhuis.

Dan over naar de mannen. Voor sommigen is één keer zes kilometer oproeien en vervolgens weer terug in een weekend niet voldoende. De heren Boersma en d’Engelbronner zullen zowel in de lichte 4+ met dhr. Brinkman en dhr. Van Heijningen als in de lichte SB 2- ten tonele verschijnen. De rest van de meerderejaars mannen vindt – niet onbegrijpelijk – één keer starten ruim voldoende. Dhr. Bergman en dhr. Reinders starten ook in de lichte 2-, echter door hun leeftijd is het SB veld niet meer mogelijk. Voor anderen komt het inwegen nog iets te vroeg in het seizoen. Dhr. Pastoors en dhr. Lankhorst zullen daarom tijdens de Tromp in het zware veld starten. Aangezien lichte pikken over het algemeen lekker tempo kunnen tikken, moeten hun zware tegenstanders hen zeker niet onderschatten. Één van deze zware tegenstanders zal hen niet onbekend zijn. Nadat dhr. Terpstra vorig jaar met dhr. Boonstra blikte in het G2- veld, heeft hij dit weekend dhr. Seckel op boeg achter zich. Met in totaal tien inschrijvingen in dit H2- veld zullen deze twee Njordboten het aanstaande zaterdag tegen elkaar opnemen.

Eerder genoemde dhr. Boonstra probeerde het vorige editie ook in de skiff, maar had toen nog wat moeite met uit het riet blijven. Nu, een heel jaar verder en een blik in de skiff tijdens de WinterWedstrijden rijker, gaat hij nogmaals uitkomen in het heren SB skiff veld. Hier zal hij niet als enige Njordman aan de start verschijnen. Ook dhr. Rutten en onze nieuwe aanwinst uit Amerika dhr. Katzman zullen in dit veld potten proberen te breken. Behalve een Amerikaan heeft Njord dit jaar ook een zuiderling naar binnen weten te hengelen. Dhr. Van der Velden is zeker geen onbekende in de roeiwereld en met in totaal negen scullblikken en twee uitzendingen naar World Cups is hij zeker iemand om in de gaten te houden dit weekend.

Naast ouderejaars mannen zal er ook nog één bootje van Middengroep Licht dit weekend starten. Gestuurd door mej. Derkink zullen dhr. Veldhuizen, dhr. Walder en de gebroeders Van der Werff het ander Njordbootje het vuur aan de schenen leggen in het LH4+ veld.

Niet alleen nationaal, maar internationaal zal de Koninklijke dit weekend vertegenwoordigd worden. Middengroep Zwaar reist de grens over naar Kettwig waarin zijn in de acht gestuurd door mej. Zegers zullen verschijnen aan de start van de 28ste Kettwiger Herbst Cup. Deze vierkamp belooft twee dagen lang één groot feest te worden, zeker voor diegenen die in de slaapzaal overnachten. Gelukkig hebben onze mannen bedacht dat hard roeien vaak voorkomt uit goede nachtrust en zijn zij zo verstandig geweest om een externe slaapplek te regelen.

Met in totaal twintig inschrijvingen op de Tromp én een boot in Duitsland belooft het een mooi weekend voor Njord te worden. Allez Njord!

Met lichtblauwe groet,

W.M. (Wieke) van Oostveen
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”