Nabeschouwing Tromp Boat Races en Kettwiger Herbst Cup

Langs een zonovergoten Hilversums kanaal was het dit weekend goed vertoeven op de Tromp Boat Races. Op idyllisch water met hier en daar een koe of pony langs de kant, liet het herfstweer het nog even afweten wat voor prachtige plaatjes zorgden. Voor de toeschouwer heel prettig, maar uiteindelijk draait het net als bij alle roeiwedstrijden om het resultaat.

Op de vooravond van de wedstrijd was het nog even stressen geblazen voor de lichte heren Reinders en Bergman. Door een tot op heden onopgelost mysterie was het LH2- veld opeens verdwenen van de loting. Aangezien deze mannen enige maatregelen hadden getroffen om het wintergewicht te bereiken, was duidelijkheid hierbij zeer gewenst. Na het nodige mailcontact werd er uiteindelijk een dealtje met onze Leiderdorpse buren gesloten om elkaar de dag erna te treffen bij het inwegen en zo zich hard te maken voor het LH2- veld. Het afzien van deze heren was gelukkig niet voor niets. Nadat de eerste strijd met de weegschaal was overwonnen, mochten zij zich later ook de winnaar van het LH2- veld noemen. In een tijd van 20:14,7 lieten zij hun tegenstanders ver achter zich.

Niet alleen de heren Reinders en Bergman waren succesvol in de twee zonder. Ook dhr. Terpstra en dhr. Seckel, kortweg Teckel, toonden zich van hun beste kant. In het sterk bezette H2- veld waren zij de snelste boot die in dit nummer aan de start verscheen. Niet alleen de eerste plaats was in handen van Njord, ook de tweede positie werd ingenomen door een Njordploeg. Dhr. Lankhorst en dhr. Pastoors, normaal uitkomend in het lichte veld, bewezen tempo tikken met brute kracht te kunnen combineren. Het Njord één-tweetje bleef niet onopgemerkt. Hier kunt u lezen wat NLroei hierover te zeggen had.

Naast twee zonders verschenen in dit blok ook de mannenskiffs aan de start. Aan het ontbijt van deze mannen heeft het niet gelegen en de juiste consistentie van hun oats voor menig lid geen geheim meer. Voor dhr. Van der Velden was dit de eerste keer dat hij in het – weliswaar iets te strakke – Njordtenue aan de start verscheen. Gelukkig was er ook nog wat vertrouwds aanwezig, want hij mocht in zijn ‘oude’ skiff starten die speciaal voor hem vanuit het zuiden naar de K.S.R.V. is gekomen. Hier roeide hij naar een vijfde plek in het H1x/LH1x veld.

Naast dhr. Van der Velden kwamen ook dhr. Boonstra, dhr. Rutten en dhr. Katzman uit in de skiff. Voor laatstgenoemde was dit zelfs de eerste wedstrijd op Nederlandse wateren. Zoals het een echte Amerikaan betaamd, was naast de kleuren van Njord ook de Amerikaanse vlag aanwezig in zijn outfit. Hoewel hij in de laatste kilometer nog adem genoeg had om “yeah boys” te roepen naar de aanwezige supporters, lukte het hem om uiteindelijk op een dertiende plek te eindigen in het HSB1x/LHSB1x veld.

Helemaal aan het einde van de dag was het nog tijd voor de dames vier metten. Met drie boten was Middengroep Dames goed vertegenwoordigd. Al na de eerste kilometer hadden de dames van de ABM de boot voor hen ingehaald en lag er niks anders dan spiegelglad water tussen hen en de finish. Hun halen waren ook niet onopgemerkt gebleven bij de andere toeschouwers en er werd dan al gespeculeerd dat deze dames er wel eens met de winst vandoor konden gaan. Na 20:29,0 roeien bleek dit inderdaad zo te zijn en betekende dit blik voor mej. Warmerdam, mej. Knigge, mej. Blom, mej. Leeuwenburgh en stuurvrouw mej. Pelle, waarvoor hulde!

De volgende ochtend vroeg was het de beurt aan de dames in de skiff. In totaal lagen er vijf skiffs van Njord achter de startlijn, verdeeld over het LDSB1x en DSB1x veld. Dat de Hilversummer wateren voor spektakel zorgen, bleek maar weer bij de laatste brug. Diverse skiffeuses volgden daar iets te fanatiek de wal en vaarden daardoor niet door, maar tegen de brug. Gelukkig bleef dit leed de dames van Njord bespaard. Mej. Van Veen wist uiteindelijk een plaats in de top tien veilig te stellen door in 22:43,8 een achtste tijd te varen in dit veld.

In blok zes, het laatste blok van de wedstrijd, mochten nog twee lichte vier metten het water onveilig maken. In een tijd van 19:31,7 werd het bootje van dhr. Boersma, dhr. D’Engelbronner, dhr. Van Heijningen, dhr. Brinkman en stuurtje mej. Van der Wouden nipt vierde achter Thêta met een verschil van één honderste.

Drie blikken rijker was het een geslaagde en succesvolle editie van de Tromp voor Njord. Maar er was meer dit weekend. De mannen van Middengroep Zwaar lieten de kleine nummers voor wat ’t is en vertrokken met een acht naar Duitsland om daar de Kettwiger Herbst Cup te starten. Geleerd van voorgaande edities boekten zij een AirBnB, maar die bleek helaas niet te voldoen aan de verwachtingen. Gelukkig was dit niet te merken aan de prestaties van de mannen op het water. In dit weekend gevuld met vier verschillende afstanden, wisten zij uiteindelijk in dit veld vol Duitse (oud)bondsroeiers een vierde plek te bemachtigen.

Als klap op de vuurpijl was er dit weekend ook buitenlands succes voor Njord. Diverse boten, startend onder de vlag van de KNRB, startten dit weekeinde de prestieuze Head of the Charles in Boston. Dhr. Kwee had hier de eer om een boot in het Men’s Championship Fours veld te sturen. Waar er in Leiden een vaarverbod zou zijn, stuurde Kwee zijn boot met strakke lijnen door het woelige water met schuimkoppen heen. Niet geheel verwacht, maar daardoor des te meer bewonderenswaardig, finishte deze boot maar liefst acht seconden sneller dan een boot van de Amerikaanse bond. Ook dit nieuws bleef uiteraard niet onopgemerkt door de media. Het verslag van NLroei over deze overwinning vindt u hier.

Aankomend weekend staat de Asopos Najaars op het menu. De wedstrijd waar veel sjaarzen hun eerste boord-aan-boordrace zullen starten. Als deze wedstrijd net zo succesvol wordt als dit weekend, belooft het een mooi seizoen te worden voor Njord.

Met lichtblauwe groet,

W.M. (Wieke) van Oostveen
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”