De Asopos Najaars. Een wedstrijd met zowel wisselende velden als wisselend weer. Waar op Njord de wedstrijd wordt gezien als een meetmoment met de rest van afroeiend Nederland en een competitiewedstrijd voor de meerderejaars, starten andere verenigingen ook de enkele klasserende velden die deze wedstrijd rijk is. Dit resulteert in een mengelmoes van afstanden, boten en zeker ook ervaring. Al met al gaat de aandacht voornamelijk uit naar het immens grote onervaren C4+ veld waar eerstejaars strijden om de titel “Afroeikampioen van Nederland”.

Zo ook de roeiers van Njord. Zaterdagochtend vroeg, nog in het donker en in de regen, verzamelden zeven herenploegen zich op de Bosbaan om voor de eerste keer in hun leven een roeiwedstrijd te starten. De boten werden in de schragen gelegd, onderdelen bij elkaar gezocht en de C4’en opgeriggerd. Tenminste, de meeste C4’en. Want zoals eerder vermeld, is dit de eerste wedstrijd voor de sjaarzen en kan er dan wel eens wat misgaan. Zo waren per ongeluk iets te veel bakboordriggers meegenomen. Nadat deze problemen creatief waren opgelost, was het tijd om de eerste boten in het water te laten. In een veld met in totaal 128 inschrijvingen, verdeeld over maar liefst tweeëntwintig voorwedstrijden ging enkel de nummer één direct door naar de kwartfinales. De rest zou later een herkansing varen. Lichting ’18 bewees hun naam “Kolkentrappers” waar te maken, want maar liefst vijf van de zeven bootjes wisten als eerste over de finish te komen. Een speciale vermelding voor Njord 4. Deze ploeg had wat materiaalpech op de boegpositie, maar wist uiteindelijk met drie roeiers toch nog twee andere ploegen achter zich te laten.

Later die ochtend wisten de twee overige ploegen alsnog hun voorwedstrijd te winnen waardoor alle zeven Heren Onervaren C4+’en zich plaatsten voor de kwartfinales!

Het weer was er inmiddels niet beter op geworden. Flinke buien trokken over de Bosbaan en men schuilde zo goed als het kon onder de overkapping van de Bosbaan. Na de herkansingen was het tijd voor de ervaren groep binnen de eerstejaarsselectie. De gladde vier met, startend in poule 2 van het Ervaren 4+ veld, bewees de andere boten de baas te zijn door direct de voorsprong te pakken en met een verschil van bijna acht seconden als eerste over de finish te komen.

Daarna was het tijd voor de dames. Op de 500 meter had de Selectie 8+ al acht seconden voorsprong op de rest van het veld. Meefietsende coaches realiseerden zich dat ze dit scenario van te voren niet hadden besproken en hoopten dat de stuur zou realiseren dat een eindsprint niet nodig was. Rustig doorvarend wisten de dames uiteindelijk met negentien seconden verschil een finaleplek veilig te stellen. Ook Njord 1 wist in het Dames Selectie 4* zeer gemakkelijk te winnen. De dames hadden een voorsprong van wel elf seconden op de nummer twee!

Ondertussen was het niet meer aan het regenen en konden de mannen zich opmaken voor de kwartfinales. Vier bootjes wisten door te stomen naar de halve finales waarvan uiteindelijk drie ploegen zich plaatsten voor de finale. Met een eindstrijd die voor de helft uit Njordboten gevuld was, viel het andere verenigingen op dat onze lustrumlichting uit sterke mannen bestond.

Terwijl de eerstejaars zich oplaadden voor de strijd om de titel “Afroeikampioen van Nederland”, startten de ervaren groep hun A-finales. De 4+ met daarin dhr. Ruiken, dhr. Meijer, dhr. Andringa, dhr. Hartsuiker en stuurvrouw mej. Van der Veek wonnen met gemak hun A-finale in een tijd van 7:25,23. Met deze tijd zouden ze derde geworden zijn in poule 1! Direct daarna verschenen de damesacht aan de start. In een spannende strijd met Orca maakten de dames de verwachtingen waar door de finishlijn als eerste te passeren. Hulde voor deze overwinningen! De lichte dubbelvier werd uiteindelijk tweede achter een sterke boot van Skøll.

De Heren Ervaren 4+. Foto: Bestuur

 

De Dames Selectie 8+ wint hun A-finale. Foto: Bestuur

Rond vier voor half zes was het tijd voor het spektakelstuk van de dag: de finale van het Heren Onervaren 4+ veld. In de beste C4’en die onze vloot rijk is, verschenen de drie Njordploegen vol energie en adrenaline aan de start. Op het teken van de kamprechter barstte het geweld los en zetten de bootjes alles op alles om als eerste over die lijn te komen. Njord 1 met daarin de heren Six, De Koningh, Van Leenen en Minnes met stuurtje mej. Van der Veek finishten na 1:44,53 als eerste en mochten zich daardoor Afroeikampioen van Nederland noemen! Njord 5, bestaand uit potentieel lichte roeiers werd zeer knap tweede en Njord 3 werd op een haar na vierde. Dit belooft veel goeds voor aankomend seizoen!

Njord 1 Afroeikampioen van Nederland! Foto: Bestuur

Nog euforisch van de dag ervoor en uitgerust door het extra uurtje slaap, was het zondag beurt aan de dames. Net als bij de heren de dag ervoor, was dit veld met 148 inschrijvingen goed gevuld. Maar liefst vijf van de zes boten wisten zich rechtstreeks te plaatsen voor de kwartfinales. Njord 4 had een flink snoek waardoor zij vierde werden, maar in de herkansing lieten zij zich van hun sterkste kant zien door alsnog de kwartfinale te bereiken.

Naast het onervaren veld, lagen er ook vier C4’en in het ervaren veld. In dit kleinere veld gingen de nummer één en twee direct door naar de A-finale. Drie bootjes plaatsten zich hiervoor en konden zich voorbereiden op de eindstrijd.

Vervolgens was het de beurt aan de Heren Selectie 8+. Zij startten in categorie A, wat inhield dat ze met potentieel zware ballen aan de start lagen. Onze acht, bijna volledig gevuld met lichte pikken, lukte het helaas niet om bij de eerste twee te eindigen en werden veroordeeld tot de kleine finale.

Inmiddels was het harder gaan waaien en besloot de wedstrijdleiding voor de rest van de dag alle B-finales te schrappen. Dit had gelukkig nog geen invloed op het Onervaren C4+ veld, aangezien daar eerst de kwartfinales verroeid moesten worden. Op het woelige wisten vier van de zes bootjes door te stoten naar de halve finales!

Vlak daarna sloeg het noodlot toe voor dhr. Van Kessel. Vanwege een stuurfout bij het oproeien werd zijn ploeg uitgesloten van verdere deelname en mochten zij niet starten. Dit Njordlid had de afgelopen tijd hard getraind met zijn Mix 4+ en baalde hier uiteraard flink van.

Met de kwartfinales net uit de benen moesten de Onervaren C4’en alweer aan de start van de halve finales verschijnen. Wegens het heugelijke feit dat een groot aantal C4’en de halve finales dan wel A-finale had bereikt, was er een te kort aan zowel boten als stuurtjes. Dit is met hulp van andere verenigingen snel opgelost en ondergetekende heeft na jaren weer eens een C4 gestuurd. De inmiddels aangewakkerde wind maakte het oplijnen van de C4’en een helse klus. Uiteindelijk kwam Njord 2 als snelste over de finish en behaalden zij hierdoor de A-finale.

De ervaren C4’en waren onderhand aangekomen bij hun A-finale. In een spannende strijd om de nummer één positie had Njord 3 uiteindelijk de langste adem. Mej. Van Sluijs, mej. Ruijgrok, mej. Westers, mej. Le Fèvre en stuurvrouw mej. Toepoel wonnen in een tijd 2:11,01. De andere Njordbootjes wisten de tweede en derde plek te veroveren. Hulde voor deze overmacht!

Njord wint het Dames Ervaren C4+ veld. Foto: Bestuur

Richting het einde van de dag stond de finale voor een meerderejaars competitieploegje op het programma. De dames waren in het begin van de middag tweede geworden in hun voorwedstrijd en daarmee de A-finale veilig gesteld. Met letterlijk bloed, zweet en tranen werden zij derde in het sterke Dames Ervaren 4* veld. Daarnaast ook speciale aandacht voor mej. Schepen. Dapper en in weer en wind heeft zij gestreden in het Ervaren 1x veld waar dames twee keer zo groot de dienst uit maakten.

Als slotstuk van het weekend en in de opkomende schemering was het tijd voor de finale van het Dames Onervaren C4+ veld. Mej. Janse, mej. Van Rijnswou, mej. De Bie en mej. Koetsier hebben tot het bittere einde gestreden en mogen zich vierde van Nederland noemen. Hiermee hebben zij 144 ploegen achter zich gelaten.

De Asopos Najaars. Een bijzondere, maar bovenal een zeer succesvolle wedstrijd voor Njord!

Met lichtblauwe groet,
W.M. (Wieke) van Oostveen
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”