Voorbeschouwing Novembervieren

De Novembervieren is een wedstrijd die zijn ontstaan te danken heeft aan een andere wedstrijd. Sinds 1951 wordt elk jaar op een zondag in maart of april de Skiffhead op de Amstel verroeid. Stroomafwaarts wordt er 7,5 kilometer van Ouderkerk aan de Amstel naar Amsterdam gevaren. In 1970 was er een fanatiek lid van de Hoop die het eigenlijk maar jammer vond dat deze wedstrijd maar één keer per jaar op het programma stond. Dit lid, Harald Domela, bedacht het volgende. Als vier skiffeurs individueel hard kunnen varen, dan moet een boot bestaande uit vier van deze solisten ook hard kunnen varen. Vol enthousiasme introduceerde hij dit plan bij het bestuur van De Hoop. Deze waren net zo te spreken over dit idee als hij, maar aangezien de toenmalige voorzitter een boordroeier was, moest er naast de dubbelvier ook een vier met komen.

Er werd besloten om de afstand van de Skiffhead in te korten naar vier kilometer. Destijds waren er in november weinig tot geen wedstrijden, waardoor de eerste zondag van november gekozen werd als datum voor deze wedstrijd. Vanwege de gekozen maand en het feit dat er enkel vieren starten, was de naam “Novembervieren” snel gevonden. Niet altijd heeft deze wedstrijd de eerste zondag van november gekregen. Zo is de wedstrijd ook wel eens verroeid op 31 oktober of op de tweede zondag van november.

 

Baankaart Novembervieren. Bron: Website Novembervieren

Deze editie is een extra mooie, aangezien de wedstrijd dit jaar op vier november op het programma staat. In totaal zullen tien Njordboten en enkele combinaties aan de start verschijnen. Om half elf staat het eerste blok gepland met daarin vier damesboten. Als eerste de DE4* met daarin Nicole Beukers die haar Hollandbladen voor deze wedstrijd verruilt voor de kleuren van Njord. Mej. Beukers was de afgelopen weken op Njord om met mej. Wilms, mej. Van Veen en mej. Sanders te trainen en was zeker te spreken over deze combinatie. Met totaal vier andere inschrijvingen is voornamelijk de dubbelvier van Nereus een geduchte concurrent.

Na de dubbelvier is het de beurt aan drie boordvieren van Middengroep Dames. De sterke damesvier die er bij de Tromp Boat Races nog met de winst vandoor ging, ligt met dezelfde opstelling weer aan de start. Ook de andere twee vieren hebben de afgelopen weken hard getraind en zullen in dit veld met achttien inschrijvingen laten zien wat ze waard zijn.

In blok twee verschijnen naast één boot met enkel Njordleden ook twee interessante combinaties aan de start. Dhr. Broenink komt samen met zijn KNRB vrienden dhr. Van Sprang, dhr. Metsemakers en dhr. Keijser uit in het Heren Elite 4* veld. Niemand minder dan de stuur van de Holland 8, dhr. Van Engelenburg, zal hen sturen. In hetzelfde veld zal ook kersvers Njordlid dhr. Van der Velden ten tonele verschijnen. In de Okeanos/Njord/Nereus/Saurus-combinatie zal hij het de dubbelvier van Broenink moeilijk proberen te maken.
In het Heren Gevorderde 4* veld zal een derde combinatie starten. Samen met Die Leythe zal dhr. Boonstra een poging doen om dit veld met slechts vijf inschrijvingen te winnen.
Na al dit zware geweld is het de hoogste tijd voor wat sierlijk lichts. Voor de Middengroep Lichte Dames is dit de eerste keer dat zij deze wedstrijd starten. In een vertrouwde boot en met een eveneens vertrouwde stuur zullen zij het opnemen tegen zeven andere boten in het LDG4* veld.

Het laatste blok, blok drie, vangt om 15:45 aan. Met welgeteld vijf boten een druk blok voor Njord. Als eerste start het Heren Elite 4+ veld. De nummer één en twee van de Tromp Boat Races hebben hun krachten gebundeld en zullen samen aan de start verschijnen. Gestuurd door mej. Van der Wouden zullen dhr. Pastoors, dhr. Lankhorst, dhr. Seckel en slag dhr. Terpstra het opnemen tegen sterke boten van Laga en Nereus. Aangezien sommigen van hen dan al een race in de benen hebben, heeft ondergetekende het volste vertrouwen in een spannende race. Aansluitend is het de beurt aan de HG4+. Dhr. Van Hees zal op de slagpositie plaatsnemen en zijn ervaringen met vorige edities gebruiken om de tweedejaars in deze boot voor te slaan. Met vierendertig inschrijvingen is dit tevens – op de veteranenvelden na – het grootste veld van de dag.

Waar in verband met externe verplichtingen op de Tromp Boat Races maar één boot van Middengroep Licht aan de start verscheen, zullen dit er op de Novembervieren gewoon twee zijn. Njord 1 start als laatste in dit veld en zal de rest gaan opjagen in de strijd om de winst.
Hekkensluiter van blok drie is tevens een boot bestaande uit tweedejaars roeiers. Het feit dat deze jongens vorig jaar niet blikten, werkt nu in hun voordeel. Zij mogen namelijk starten in het Heren Beginner 4+ veld waar ze het de andere vijf boten behoorlijk moeilijk gaan maken.

Komt allen aanstaande zondag naar De Hoop en zie zowel verenigingsroeiers als de toppers van de enige Koninklijke op de Amstel zegevieren.

Met lichtblauwe groet,
W.M. (Wieke) van Oostveen
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”