Nabeschouwing Novembervieren

Het was een Novembervieren die de boeken in kan. Niet alleen viel deze editie sinds jaren weer een keer op vier november, ook de weergoden waren ons goed gezind. Op een zonnige Amstel was het goed vertoeven afgelopen zondag. Zoals in de voorbeschouwing te lezen is, lagen er tien Njordploegen en diverse combinatieboten aan de start. In onderstaand verslag kunt u lezen hoe het hen vergaan is.

Blok één was louter gevuld met damesboten. Zo ook vier boten van Njord. Nadat de eerste crisis rondom de verdwenen kluskisten was opgelost – ze stonden veilig in de loods – konden de dames zich klaar maken voor hun vier kilometer over de Amstel. Als eerste was de Dames Elite 4* met slagvrouw Nicole Beukers aan de beurt. Na wat laatste reparaties aan het voetenboord konden de dames het water op om de rest van het veld het achterste van hun tong te zien. De dubbelvier, met verder mej. Wilms, mej. Van Veen, Mej. Sanders en stuurvrouw mej. Bolte, finishte 1,7 seconden achter de nummer één Nereus. Hoewel blij met deze knappe prestatie, waren de dames toch enigszins teleurgesteld. De overwinning was namelijk dichterbij geweest dan zij van te voren gedacht hadden. Al met al is ondergetekende heel trots op deze tweede plek en hoopt dat de dames dat inmiddels ook zijn!

De Dames Elite 4*. Foto: Michael Boutkan

Na de dubbelvier was het tijd voor drie 4+’en van Middengroep Dames. Van te voren deelde één van hun coaches nog een uitgebreide analyse van de afgelopen weken waarin zowel het sterke veld als de individuele progressie van de dames niet buiten beschouwing bleven. In het veld met achttien inschrijvingen ging de winst naar Laga en finishten de dames van de A.B.M. Wabeke – Meeuwisse op een vierde plek.

In blok twee kwamen na een terugtrekking van Middengroep Lichte Dames enkel combinatieboten aan de start. Één van de lichte dames had last van een blessure en heeft op advies van specialisten verstandig besloten om rust te nemen.
In het Heren Elite 4* veld kwamen zowel de boot van dhr. Broenink als de combinatieboot van dhr. Van der Velden aan bod. Langs de kant werd uitvoerig besproken welke boot zou gaan winnen: de KNRB –combinatie van Broenink, de Nereusboot met ook bondsroeiers of de Skøllboot die in Henley er nog met de winst vandoor ging. Na 12:14,9 was het de boot van Nereus die aan het langste eind trok. Door de deelname van deze bondsmannen was het HE4*-veld een zeer vermakelijk en vermoeiend veld om naast te fietsen.

De KNRB-combinatie met dhr. Broenink op plek 2. Foto: Michael Boutkan

Na de HE4* was het tijd voor de Leidse combinatie in het Heren Gevorderde 4* veld. In een iets te kleine boot finishten dhr. Boonstra en stuurvrouw mej. Van ’t Oever met onze Leidse collega’s als tweede. Een mooi en onverwachts resultaat, aangezien uit betrouwbare bron bleek dat de training van de dag ervoor van mindere kwaliteit was.

Het laatste blok van de Novembervieren was wederom goed gevuld met Njordploegen. De zware sectie had een Elite, Gevorderde en Beginner vier met naar Amsterdam laten afreizen. Middengroep Licht was vertegenwoordigd met twee boordviertjes.
Na wat contact met de omliggende woonboten in het oproeiprogramma, was het als eerst de beurt aan de Eliteboot. De sterke twee zonders van de Tromp Boat Races hadden hun krachten gebundeld waardoor de legendarische Pashorst Teckel-combinatie was geboren. Gestuurd door mej. Van der Wouden hebben zij zich knap verweerd in dit ijzersterke veld waarbij Skadi en Asopos ruimschoots gepasseerd werden.
Aansluitend gingen de Gevorderde en Beginner boten over de baan. Voor velen van hen was dit de eerste keer dat zij de wedstrijd startte. Met een plaats bij de middenmoot heeft de Gevorderde vier met gevuld met grotendeels tweedejaars een prima resultaat geboekt.

Middengroep Licht had het gemakkelijk bij het eerste obstakel van de dag: het inwegen. De kamprechter verantwoordelijk voor de weging was even in de war met de wintergewichten en gemiddelden. Dit leidde ertoe dat sommige roeiers voor het eerst in hun carrière bestempeld werden als “compensatie” en mingewicht achter hun naam kregen. Na dit bijzondere inwegen was het tijd voor de echte wedstrijd. Waar het inwegen gemakkelijk ging, was de race zelf taaier. De bootjes kwamen uiteindelijk tot een zevende en elfde plek.

Richting het einde van de dag werd er toch nog een blik getrokken door Njord, zij het in het Veteranenveld. Mej. Breedveld stuurde haar Maas/Skadi-combinatie naar de overwinning. Hulde voor dit blik!

Met één blik en een paar knappe tweede plaatsen werd er naar verwachting gepresteerd door Njord. De ouderejaars kunnen de vier met weer laten voor wat het is en zich in kleine nummers klaarmaken voor de Hel van het Noorden op zondag 25 november.

Met lichtblauwe groet,

W.M. (Wieke) van Oostveen
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”