Voorbeschouwing Hel van het Noorden

Nu de gevoelstemperatuur afgelopen week rondom het vriespunt schommelde, is de winterperiode echt aangebroken. Dit betekent ook dat er nog één laatste krachtmeting op het water op het programma staat, alvorens iedereen elkaar pas weer treft in de boot bij de WinterWedstrijden. Aanstaande zondag vindt de 41steeditie van de Hel van het Noorden plaats in Groningen. Gezien de grote afstand die geroeid moet worden én naar het hoge noorden moet worden afgelegd, is de wedstrijd niet ontzettend populair onder onze roeiers. Zelf praat de organisatie eufemistisch over de te roeien afstand. Volgens hen is het “een warming up van tien kilometer, een race van zes met aansluitend een cooling down van vier kilometer”.

Poster 41ste Hel van het Noorden

De Hel werd voor het eerst verroeid in 1975. De G.S.R. Aegir organiseerde net voor het Kerstreces een achtervolgingsrace in kleine nummers. Na een aantal edities viel ook de KNRB deze wedstrijd op en is de Hel wisselend een belangrijk selectiemoment geweest.

Zo ook dit jaar. Waar de mannelijke bondsroeiers schitteren in afwezigheid, is deze wedstrijd wel een meetmoment voor alle dames. Zo ook voor mej. Wilms, die na haar prestaties van de afgelopen jaren gevraagd was om mee te komen trainen bij de bond. Samen met mej. Nauta van Nereus zal zij starten in het Dames SB 2- veld. Deze combinatie blijkt elkaar goed gevonden te hebben, dus dat geeft hoop op een mooi resultaat zondag.

Naast de SB twee zonder zullen er ook twee verengingstweetjes op de Hel starten. Mej. Van Veen en mej. Sanders kwamen tijdens de Tromp Boat Races en Novembervieren nog uit in scullnummers, maar zijn hierna gaan boordroeien. Mej. Van Veen combineert samen met mej. Leeuwenburgh en mej. Sanders wordt voorgeslagen door mej. Warmerdam. Afgelopen weken hebben de dames vele trainingen naast elkaar gevaren, dus het belooft een spannende onderlinge strijd te worden.

In hetzelfde blok zullen ook drie skiffs aan de start verschijnen. Dhr. Van der Velden bevond zich vorig weekend op vertrouwd water tijdens het trainingskamp in Maastricht. Volledig in zijn element wees hij de andere roeiers op de schoonheid van het Limburgse land. Natuurlijk moest er naast deze verheerlijking ook geroeid worden. Op zondagmiddag werden de mannen nog verrast met een specifieke Hel-training: tien kilometer oproeien om vervolgens zes kilometer hard terug te roeien en vier kilometer uitroeien. Ook de heren Katzman en Rutten deden mee aan deze training. Zij zullen aanstaande zondag starten in het Heren SB 1x veld, maar gezien zijn leeftijd had dhr. Katzman ook nog in het J18-veld kunnen starten.

Eerder die dag starten er nog wat lichtgewichten van Njord. Op de Tromp was het veld bijna niet doorgegaan, bij de Hel is er gelukkig wat meer tegenstand. In de vroege ochtend rond zeven uur zullen dhr. Reinders en dhr. Brinkman moeten inwegen om vervolgens in het Lichte Heren SB 2- veld te starten. Ook de lichte dames zullen in de vroege uurtjes naar Groningen moeten afreizen. Mej. Roos, Mej. Den Bieman en mej. Stikvoort zullen alle drie in het sterk bezette lichte dames SB skiff veld starten. Met tegenstanders als Marieke Keijser zullen zij hoogstwaarschijnlijk niet mee gaan dingen om het blik, maar vooral voor hun eigen ervaring roeien.

Geheel begrijpelijk zult u allen niet naar Groningen afreizen dit weekend. Volg daarom de prestaties van onze roeiers via uw mobiele telefoon of computer!

Met lichtblauwe groet,

W.M. (Wieke) van Oostveen
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”