Nabeschouwing Hel van het Noorden

Afgelopen zondag is een tiental Njordploegen afgereisd naar het Hoge Noorden voor de 41ste editie van de Hel. Dit vergde vooraf wel wat organisatie, aangezien men te laat in Groningen zou aankomen wanneer men de eerste trein vanuit Leiden zou nemen. De meeste roeiers waren daarom ook zo verstandig om zaterdag al naar Groningen te gaan en sliepen bij familie of bekenden. Waar de Hel van het Noorden vorig jaar een natte en koude bedoeling was, waren dit jaar de weersomstandigheden beter. Hoewel er een ijzige noordoostelijke wind stond, zorgde deze wind er wel voor dat de roeiers wind mee hadden tijdens de race. Daarnaast was het ook droog, waardoor de roeiers niet op het bot verkleumden door natte roeikleding. Al met al was het nog steeds flink afzien want tien kilometer oproeien tegen de wind in, is behoorlijk pittig.

De wedstrijd was verdeeld over twee blokken met daartussenin een scheepvaartpauze. Met de start van het eerste blok om tien uur betekende het wegen om zeven uur ’s ochtends. Zo ook voor de heren Reinders en Brinkman. In het Lichte Heren SB 2- veld met slechts vijf inschrijvingen ging de strijd om het blik tussen Njord en de Vidar/Tritoncombinatie. De Leidse heren startten net voor de combinatieploeg en konden dus van hun concurrenten konden aftrappen. Het feit dat er maar een klein startverschil tussen beide boten was, maakte het lastig te zien of het gat groter of kleiner werd. Gelukkig had ondergetekende beschikking over een telefoon met daarop de tussentijden en nam bij elke kilometer het verschil toe in het voordeel van de Njordploeg. Na zes kilometer afzien was het dan ook Njord die er met de winst vandoor ging. 4,8 seconden sneller dan Vidar/Triton en maar liefst 11 seconden sneller dan de winnaars van het Lichte Heren 2- veld was het eerste Helblik een feit. Hulde voor deze prestatie!

Dhr. Reinders en dhr. Brinkman met hun LHSB 2- blik!

Na de lichte heren was het de beurt aan de lichte dames. Met drieëntwintig inschrijvingen en grote namen als Marieke Keijser en de gezusters Veldhuis was meedoen belangrijker dan winnen. Voor mej. Roos, mej. Stikvoort en mej. Den Bieman was het de eerste keer dat zij aan de Hel van het Noorden meededen en alle drie de dames hebben de wedstrijd helemaal uitgeroeid wat gezien de aanwezige golven een prestatie op zich is.

Tijdens de scheepvaartpauze was het onder het genot van soep en broodjes met knakworst goed vertoeven in de verwarmde tenten. Na wat onenigheid over de uitslag in een ander veld, konden dhr. Reinders en dhr. Brinkman eindelijk hun welverdiende blik in ontvangst nemen en het Njordlied werd ingezet.

In het tweede blok kwamen er naast verenigingsboten ook veel boten van de bond aan bod. De zogenaamde ‘meetrainers’ startten gezamenlijk met de bondsdames in het Dames / Dames SB 2- veld. Dit zorgde voor een hevige strijd op het water. Ook mej. Wilms deed mee aan dit schouwspel. De afgelopen tijd heeft zij op uitnodiging van de bond meegetraind op de Bosbaan. Samen met Hijleke Nauta van Nereus roeide zij dit weekend in het Dames SB 2- veld. Het bleef tot lang na de finish spannend wie er had gewonnen, omdat Time-Team haperde en enkel de doorkomsttijd op de 4000 meter bekend was. Op basis daarvan leek het waarschijnlijk dat Laga er met het blik vandoor zou gaan. Pas nadat de roeisters de boten al hadden afgeriggerd en aan het opwarmen waren in de zaal van Aegir, kwamen de eindtijden door. De Njord/Nereuscombinatie had in de laatste 2000 meter de turbo aangezet en won uiteindelijk met één seconde verschil van de Laga twee zonder. Dit betekende dus het tweede blik van de dag, waarvoor hulde!

Naast de winnende boot van mej. Wilms, lagen er ook twee damesboten van Njord op het water. Mej. Warmerdam en mej. Sanders roeiden uiteindelijk naar een twaalfde plek in het Dames 2- veld, dat gezien het grote aantal bondsroeisters een knappe prestatie is. Mej. Van Veen en mej. Leeuwenburgh finishten direct achter hen als dertiende.

Naast de twee zonders roeiden er ook nog twee zware SB skiffs in blok twee. Dhr. Rutten had flink wat pech bij het vlotten, aangezien hij zijn bankje niet kon vinden. Dit zorgde ervoor dat hij te laat op het water was en daardoor ook bij de start. Gelukkig hadden de kamprechters wel begrip voor zijn vervelende situatie en mocht hij alsnog starten. Met een heel groot gat ten opzicht van de rest van het veld had hij niemand waaraan hij zich kon optrekken. Anderzijds was het water ook wel een stuk rustiger dan wanneer hij middenin het veld had gestart. Misschien door de stress, maar misschien ook door andere factoren kreeg hij halverwege de race kramp in zijn arm waardoor hij moest laten lopen. Ondanks al deze onfortuinlijkheden heeft hij de zes kilometer alsnog uitgeroeid.
Naast dhr. Rutten lag ook dhr. Katzman in zijn skiff aan de start. Na een goede race op de Tromp was men benieuwd wat hij op de Hel zou doen. In zijn Njord lustrumpakje, gele thermo en Amerikaanse vlag bandana was hij een opvallende verschijning. Opvallend is ook zijn eindtijd. Dhr. Katzman werd vierde in het HSB1x veld wat gezien zijn jonge leeftijd een knappe prestatie is.

Na deze laatste krachtmeting op het water worden nu de laatste puntjes op de ‘i’ gezet voor het NK Indoor Roeien. Deze wedstrijd zal op 8 december in de sporthallen in Amsterdam Zuid plaatsvinden. Hier zullen naast de meerderejaars ook de kersverse eerstejaars aanwezig zijn. Zij zullen hier hun eerste strijd als wedstrijdroeiers hebben en hun tegenstanders voor het seizoen voor het eerst ontmoeten.

Met lichtblauwe groet,
W.M. (Wieke) van Oostveen
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”