Voorbeschouwing Nederlands Kampioenschap Indoorroeien

De NKIR, voluit Nederlandse Kampioenschappen Indoorroeien, is voor veel roeiers eerder een moetje dan een evenement waar ze naar uitkijken. En dat heeft te maken met maar één ding: de pijn in de benen na het voltooien van de twee kilometer. Roeiend op de ergometer is het vooral een mentale strijd. Linksboven in het scherm staat de afstand die met elke haal langzaamaan afneemt Naarmate de tijd vordert, wordt het zicht steeds beperkter wat resulteert in een tunnelvisie. Enkel die tijd en de afstand tellen nog. In de laatste 500 meter neemt het lawaai toe en bij de laatste 250 meter gaat het pas echt los. Een muur van geluid zorgt voor extra motivatie in die laatste meters. Tanden op elkaar, ogen dicht en gaan. Daarna is het een kwestie van uithijgen en opstaan. Want zoals het een echte Njordroeier betaamt, gaat men niet op de grond liggen. Het maakt niet uit hoe veel zuur er in de benen zit, Njord staat altijd op en loopt met opgeheven hoofd de zaal uit. Pas daar wordt er toegegeven worden aan de vermoeidheid en de inspanning.

Hoewel de NKIR nu misschien overkomt als immens afzien, is het ook de wedstrijd om je eigen grenzen te verleggen en harder te gaan dan je had verwacht. Niet is zo mooi als weten dat je alles hebt gegeven en met een nieuw persoonlijk record naar huis kan gaan. Alle soorten sporters komen samen op de NKIR. Routiniers van de bond die hun zoveelste 2K afleggen, maar ook de eerstejaars die gezamenlijk strijden om de titel. Naast de roeiers zijn in toenemende mate ook de crossfitters aanwezig die met bijzondere techniek en puur op kracht hun afstand afleggen. Al met al is de NKIR echt een evenement vol roeigeweld.

Waar sommige roeiwedstrijden al decennia teruggaan, bestaat de NKIR nog niet zo lang. In 1990, tijdens het 21ste lustrum van de ASR Nereus, werd er voor het eerst in Nederland een wedstrijd op de ergometer georganiseerd. Deze wedstrijd over 2500 meter bleek een groot succes te zijn en het jaar daarop werd het Open Nederlandse Ergometer Kampioenschap (ONEK) georganiseerd. Niet alleen in Nederland was de ergometerwedstrijd een succes, ook vanuit het buitenland was er veel animo voor dit evenement. Naarmate de populariteit van de wedstrijd toenam, werd de wedstrijd ook professioneler. Zo werd besloten om voortaan een afstand van 2000 meter te nemen, wat gezien de andere wedstrijden in de roeiwereld veel logischer is. Daarnaast werd in samenspraak met de KNRB besloten om de ONEK een Nederlands Kampioenschap te maken. Sinds 1999 wordt dan ook de naam NKIR gebruikt. Hoewel deelname van bondsroeiers verschilt door de jaren heen, is de wedstrijd altijd druk bezocht. Met meer dan duizend inschrijvingen bevestigt ook deze editie de populariteit van de wedstrijd.

Aanstaande zaterdag 8 december zal het ergometergeweld losbarsten in de Sporthallen Zuid in Amsterdam. Namens Njord zijn vanuit diverse lagen en secties roeiers aanwezig. Zie hieronder het voorlopig tijdschema.

Voorlopig tijdschema NKIR 9 december 2018.

In het eerste blok komt een groot deel van Middengroep Dames aan bod. Mej. Fox en mej. Den Bieman laten het zware veld voor wat het is en zullen in het Lichte Dames Gevorderde veld gaan starten. Beide dames schommelen rond het wintergewicht wat starten in het lichte veld aantrekkelijk maakt. Mej. Fox heeft bij de ONjEK laten zien over een stel sterke benen te beschikken en hoopt op de NKIR een tijd bij de eerste vijf te mogen noteren. Gezien haar score afgelopen week (7:33,9) en de tijden van afgelopen jaren is dit zeker niet onmogelijk.

Na het lichte veld staat het Dames Gevorderde veld op het programma. Maar liefst zes Njorddames zullen in dit grote veld met 94 inschrijvingen gaan strijden om een plekje bij de top. Mej. Leeuwenburgh legde bij de ONjEK de 2K af in 7:10,4, wat vorig jaar goed was geweest voor een notering bij de snelste vijftien. Ook de andere dames van de middengroep trapten op de ONjEK snelle tijden, wat gezien het feit dat ze pas tweedejaars wedstrijdroeisters zijn, veel hoop geeft voor de NKIR.

In zijn eentje zal dhr. d’Engelbronner aan de start verschijnen van het Lichte Gevorderde veld. Bovengenoemde zou eerst starten in het Lichte Heren SB veld, maar gezien namen als Obbe Tibben van Skøll, besloot hij dat het Lichte Gevorderde veld meer wat voor hem was. Zijn tijd op de ONjEK (6:31,9) is er in ieder geval eentje om mee rekening te houden.

Net voor het einde van het eerste blok komt ook mej. Van der Meer aan bod. In het Dames PR2 veld hebben helaas geen andere roeisters zich ingeschreven, dus zij gaat vooral tegen zichzelf en de klok strijden.

In het tweede blok komen naast de wedstrijdroeiers ook de topploegen van de competitiesectie ten tonele. Vorige week bij de ONjEK hebben zij laten zien wat zij waard zijn. Naast de Dames Club8+ komt ook de Dames TopC4+ uit in het clubachten veld. Zij trapten op de ONjEK zo hard dat ze gezien hun scores zeker niet onderdoen voor de rest van het veld. De mannen komen in dit blok ook aan bod. Zo zal de Heren Club8+ voor het eerst starten tegen de andere Club8’en van Nederland en ook de Heren TopC4+ zal hun concurrentie ontmoeten in het Club4 veld.

Wie ook een leuk uitstapje maakt bij de NKIR, is dhr. Katzman. Waar hij bij de Hel uitkwam in het SB veld, staat hij bij de NKIR ingeschreven in het Jongens 18 veld. Met de uitspraak “I will crush them” zorgt hij voor hooggespannen verwachtingen. De winnende tijd van vorig jaar was vier seconden boven de zes minuten, dus hij zal nog wat extra American spirit moeten vinden om de overwinning op zijn naam te kunnen zetten.

Rond drie uur is het tijd voor de rest van Middengroep Dames om het achterste van hun tong te laten zien. In dit gecombineerde veld met SB en Elite roeiers belooft het hard tegen hard te gaan. Namens Njord zullen mej. Van Veen, mej. Sanders en mej. Wilms in het SB veld starten. Mej. Beukers had bij de Hel nog last van een verkoudheid, maar is inmiddels helemaal hersteld en zal het tegen haar ploeggenoten uit de dubbelvier opnemen in het Dames Elite veld.

Na de dames is ook het (Lichte) Heren SB / Elite veld aan de beurt. Helaas ontbreekt ons ergometerkanon dhr. Broenink, maar dhr. Rutten en dhr. Boonstra zullen in het SB veld de eer van Njord verdedigen. Beiden trapten op de ONjEK een tijd ruim onder de 6:10, dus met de adrenaline van de NKIR zal hier nog wel een aantal seconden vanaf gaan. In het Lichte Elite veld verschijnt dhr. Pastoors aan de start. Na lang twijfelen besloot hij op de valreep toch mee te doen bij de NKIR. Zijn tijd op de ONjEK (6:28,9) gaf hem voldoende vertrouwen om de NKIR te starten.

Om vier uur vangt het laatste blok aan en dit is tevens het blok waar veel mensen naar uitkijken. In dit blok zullen namelijk de eerstejaars achten en vieren het tegen elkaar opnemen. Met de ergometers aan elkaar gekoppeld zullen zij gezamenlijk hun klokje naar de nul brengen. Dit betekent dat een eerstejaars acht zestien kilometer moet afleggen en een vier in totaal acht kilometer. De snelste van elke acht of vier zal dus in totaal iets meer dan de 2000 meter afleggen. De ploeg die als eerste alle klokjes op nul heeft staan, is de snelste en wint daarmee de NKIR. Net als bij de andere velden, is op een groot scherm te volgen welke ploeg aan kop ligt en hoeveel meter er nog moet worden afgelegd. De toeschouwers kunnen dus haal na haal precies zien welke ploeg of roeier voor ligt.

Als eerste zullen de lichte dames hun 2K afleggen. Met vijf roeisters en maar vier plekken is er besloten om ook een combinatieploeg te maken met Laga en Skadi zodat alle dames kunnen starten. Na de lichte dames mogen de lichte heren op de ergometers plaatsnemen. Bijna alle mannen zitten ruim onder het wintergewicht, dus de strijd met de weegschaal blijft hen bespaard. Aansluitend op de Lichte Acht, zal de Dames Acht starten. Deze lange, sterke dames hebben op de ONjEK al laten zien wat ze kunnen en op de NKIR zullen ze dit nogmaals dunnetjes overdoen. Als laatste van de dag, rond kwart over zes, is het de beurt aan Eerstejaars Zwaar. Onder het motto “niet lullen, maar poetsen” zijn de mannen op de ONjEK helemaal tot het gaatje gegaan wat veel goeds belooft voor de NKIR.

Pak aanstaande zaterdag de trein naar Amsterdam Zuid en kom onze roeiers aanmoedigen bij de NKIR! De Praeses weet in ieder geval wat het motto van de NKIR wordt: “Pompen, pompen, pompen”.

Met lichtblauwe groet,
W.M. (Wieke) van Oostveen
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”