Nabeschouwing Nederlands Kampioenschappen Indoorroeien

Al vroeg in de ochtend en nog in het donker trokken er grote groepen roeiers vanaf metrostation Amstelveenseweg naar de Sporthallen Zuid. Deze locatie was die dag het toneel van de Nederlands Kampioenschappen Indoorroeien. Met een grote diversiteit aan uitgeschreven velden beloofde het een enerverende dag te worden. Diverse records zijn verbroken, waaronder een dertien jaar oud record in het Jongens 16 veld. Daarnaast is er zelfs een wereldrecord geroeid! Niet in één van de snelle SB of Elite velden, maar in het Veteranen veld. Hier roeide een dame met de prachtige leeftijd van negentig jaar in 12:45 naar een nieuw record.

Bij de vroege vogels behoorden ook mej. Fox en mej. Den Bieman. Deze dames startten in het Lichte Dames Gevorderde van kwart voor tien. Dit betekende dus inwegen om kwart voor acht zodat er daarna genoeg tijd voor hydratatie en eten. Ook de dames en heren die in het Club4’en veld uitkwamen, konden al vroeg richting Amsterdam vertrekken. De Dames Club4 was zelfs het openingsnummer van de dag! In de Club4 velden wist Njord 1 van de Heren TopC4 het als beste er vanaf te brengen door als 4e te eindigen.

Na de Club4 velden mochten mej. Den Bieman en mej. Fox eindelijk op de ergometer plaatsnemen. In een spannende race waarbij een lichte dame van Nereus het record meer dan ruim verbrak, werd mej. Fox uiteindelijk gedeeld 6e. Hierna was het tijd voor het Dames Gevorderde veld. Met in totaal 89 inschrijvingen en vijf Njorddames was dit een veld voor spanning en sensatie. Mej. Leeuwenburgh wist uiteindelijk in een tijd van 7:02,3 als tweede te finishen! Hulde voor deze prestatie. Deze tijd was ook ruim acht seconden sneller dan haar 2K de week ervoor op Njord!

Mej. Leeuwenburgh strijdend voor haar tweede plek. Foto: Bestuur

Vervolgens was het de beurt aan dhr. d’Engelbronner. Met een tijd van 6:43,6 ging de NKIR niet zoals hij gehoopt had. Naast dat zijn benen na 1000 meter al aardig leeg voelden, kreeg hij ook last van zijn rug waardoor soepel draaien een stuk lastiger werd.

Net na de pauze tussen het eerste en tweede blok startte mej. Van der Meer in het Dames PR2 veld. Het PR2 veld is speciaal voor mensen die om wat voor een reden niet met hun benen kunnen roeien en er wordt dus alleen gebruik gemaakt van de armen en de rug. Helaas voor mej. Van der Meer durfde niemand het aan om tegen haar te starten, waardoor het vooral een race tegen zichzelf was. Met 8:58,4 vestigde ze, ondanks een flinke verkoudheid, wel een nieuw Nederlands record!

Mej. Van der Meer met haar blik! Foto: Bestuur

Vervolgens stond het Club8’en veld op het programma. Net als bij de eerstejaarsvelden wordt er gezamenlijk zestien kilometer afgelegd, waardoor de snelste uiteindelijk meer dan 2000 meter aflegt. Aangezien de Dames TopC4 bij de ONjEK had laten zien een 2K makkelijk aan te kunnen, startten zij ook in dit veld. Mej. Wesdorp bleek de echte carrier van de ploeg te zijn door 2113 meter af te leggen! De TopC4 werd uiteindelijk 4e en zowel de Heren als Dames Club8 werd 6e.

Waar het gros van de mensen wel weet dat de NKIR staat voor veel spektakel, geluid en licht, wist dhr. Katzman dit nog niet. Enigszins van zijn à propos en overweldigd door al het lawaai kwam hij de hal in. Al snel was hij gewend aan al de commotie en was het tijd voor de erg. Zijn tijd van 6:20,7 was goed voor een 7e plek in dit Jongens 18 veld met 53 inschrijvingen.

Na het Jongens 18 veld was het tijd voor het echte roeigeweld. Door de afwezigheid van de bondsmannen was het Heren Elite veld minder sensationeel dan normaal. Vandaar dat de ogen vooral gericht waren op het Dames SB en Elite veld. In het Dames SB veld kwamen mej. Wilms en mej. Van Veen uit voor Njord. Eerstgenoemde had slechts een rappe 6:54,4 nodig om haar 2K af te leggen en mej. Wilms kon daarmee trots de derde plek op haar naam schrijven. Ook in het Elite veld zat er een afvaardiging van Njord. Mej. Beukers ging de strijd aan met alle andere dames van de bond wat voor een waar schouwspel zorgde. Met name in de top was het stuivertje wisselen en pas in de laatste 500 meter werd er bepaald wie er met de winst vandoor ging. Dit was uiteindelijk mej. Van Veen van Pelargos in een tijd van 6:39,3. Hiermee verbrak zij tevens haar eigen record van dit veld. Mej. Beukers finishte uiteindelijk als 20ste.

In het Heren SB veld zaten dhr. Boonstra en dhr. Rutten gebroederlijk naast elkaar op de ergometer. Waar dhr. Rutten harder ging tijdens de ONjEK, was dhr. Boonstra sneller op de NKIR, al was het lang spannend. Uiteindelijk wisten de mannen een 6e en 7e plek te veroveren.

Dhr. Boonstra en dhr. Rutten naast elkaar in het SB veld. Foto: Bestuur

Het slotstuk van de dag bestond uit de eerstejaarsvelden. Als eerste waren de lichte dames aan de beurt. Zij startten in de laatste heat van hun veld en over het algemeen geldt dat de laatste heat uit de snelste ploegen bestaat. Zo ook in het Lichte Dames Eerstejaars 4 veld. De dames van Njord werden uiteindelijk derde achter Skøll en Argo, waarvoor hulde!
Na de lichte dames was het tijd voor de lichte heren. Dichtbij de dranghekken konden zij de aanwijzingen van hun coaches door al het lawaai toch horen. De mannen werden met een tijd van 6:58,3 uiteindelijk 3e in hun heat en 12e in hun veld.

Dan door naar het Dames Eerstejaars 8 veld. De vrouwen van Njord hadden het qua positie van de ergometers wat minder goed getroffen, want zij zaten op de tweede rij wat verder van het publiek af. Dit had gelukkig geen effect op hun prestaties, want de dames roeiden in een tijd van 7:35,8 naar een 6e plek en hebben zich hiermee keurig aan de vooraf afgesproken streeftijd gehouden.
Hekkensluiter van de dag was Eerstejaars Zwaar om kwart voor zeven. Ook deze mannen zaten in de laatste heat en behoorden dus tot de snelste inschrijvingen. Het was hard tegen hard in dit veld en het eerstejaarsrecord is ruimschoots gesneuveld. De Njordmannen wisten uiteindelijk een tijd van 6:33,3 te trappen waarmee ze 7e in hun veld werden.

Eerstejaars Zwaar klaar voor de start! Foto: Bestuur

Na tien uur lang NKIR was het tijd om naar huis te gaan en bij te komen van de sportieve prestaties van de dag. Zowel de meerderejaars als eerstejaars hebben laten zien wat ze in hun mars hebben. Met vele klasseringen in de top drie en top tien zit het qua kracht wel goed dit seizoen. Op naar de WinterWedstrijden waar weer “gewoon” op het water tegen elkaar gestreden wordt.

Met lichtblauwe groet,
W.M. (Wieke) van Oostveen
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”