Voorbeschouwing WinterWedstrijden

Hoewel het weer van de afgelopen dagen anders doet vermoeden, staan dit weekend toch echt de WinterWedstrijden op het programma. Deze achtervolgingsrace over 5000 meter is in het verleden vaak afgelast dan wel ingekort vanwege het koude winterweer. Zoals het weerbericht er nu uit ziet, gaat dat dit jaar in ieder geval niet gebeuren.

De WinterWedstrijden kennen hun ontstaan in 1976. Vanuit de KNRB was er namelijk de behoefte aan een test na de winterstop. Het lange, rechte water tussen Overschie en Delft werd de ideale locatie bevonden voor deze test. Hoewel de deelname van toproeiers door de jaren heen fluctueert, zijn de WinterWedstrijden altijd een interessant evenement geweest. Sinds lange tijd vormt deze wedstrijd namelijk de opening van het eerstejaarsklassement. Na maandenlang in weer en wind hard trainen, is het roeiseizoen voor de eerstejaars nu eindelijk begonnen. Dit weekend zullen zij voor het eerst in de boot strijden tegen alle andere eerstejaars achten en dubbelvieren die de rest van het seizoen hun tegenstanders zullen zijn.

Aangezien de WinterWedstrijden plaatsvinden in de winter, is de naam een logische keuze. Toch ontstaat er bij de lichte roeiers wel eens verwarring over het inweeggewicht. Want hoewel de naam van de wedstrijd anders doet vermoeden, moeten de lichte roeiers gewoon op zomergewicht inwegen. Dit heeft in het verleden zeker bij de eerstejaars wel eens voor stress en problemen gezorgd, aangezien afvallen in de koude wintermaanden niet altijd een verstandige en makkelijke optie is. Vandaar dat sinds vorig jaar de regels met betrekking tot het gewicht bij de langebaanwedstrijden voor de eerstejaars- en beginnersvelden veranderd zijn. In plaats van een maximaal ploeggemiddelde (70 kg voor de lichte heren en 57 kg voor de lichte dames), geldt er een maximaal individueel gewicht. Dit houdt in dat elke roeier voor zich moet zorgen dat hij niet meer dan 72,5 kg dan wel 59 kg weegt en niet na hoeft te denken over het ploeggemiddelde. Pas met de Varsity in april als het buiten weer lekkerder weer is, gaat er een ploeggemiddelde gelden.

Niet alleen eerstejaars licht en eerstejaars lichte dames maken gebruik van deze aanpassing, ook dhr. Van Heijningen en dhr. Kolfoort profiteren van deze regel. Met een boordroeiverleden zullen zij dit weekend samen in de dubbeltwee stappen om in het LHB2x veld uit te komen. En aangezien dit een beginnerveld is, geldt er geen ploeggemiddelde. Een welkome geruststelling, aangezien inwegen naar 70 kg gemiddeld een bitse strijd zou worden.

Terug naar de eerstejaars. Behalve dat de eerste klassementspunten verdeeld worden, wordt ook de Van Oordbokaal uitgereikt. Alle behaalde punten worden bij elkaar opgeteld en gedeeld door het aantal eerstejaarsploegen. De bokaal wordt gewonnen door de vereniging die vervolgens het hoogste aantal punten heeft. Hoewel er de afgelopen weken hier en daar sprake was van wat blessures bij de eerstejaars, zijn er grote stappen gezet en kan het nog wel eens spannend worden wie deze bokaal mee naar huis gaat nemen.

Naast de eerstejaars zullen ook de meerderejaars dit weekend op de Schie verschijnen. Vanwege het rechte parcours zijn vooral kleine nummers in trek. Op zaterdag zullen maar liefst negen skiffs in actie komen, verdeeld over zowel elite, gevorderde als beginnervelden. Één van deze skiffeurs is dhr. Van Hees, die na vier jaar lang boordroeien zijn geluk gaat beproeven in het  HB1x veld. Naast dhr. Van Hees zullen ook mej. Wilms (DE1x), mej. Roos en mej. Stikvoort (LDG1x), mej. Den Bieman (LDB1x), de heren Boonstra en De Haan (HG1x) en eerder genoemde dhr. Van Heijningen en dhr. Kolfoort (LHB1x) de vijf kilometer in de eenmansboot gaan afleggen.

Behalve in kleine nummers zullen de middengroepen ook uitkomen in de vier met. De lichte heren kunnen hun geluk niet op, want net voor de WinterWedstrijden is er een nieuwe boot op de K.S.R.V. gearriveerd. Een glimmende nieuwe Filippi wordt dit weekend voor het eerst in gebruik genomen. Deze boot is zelfs zo nieuw, dat de nog onbekende schuilnaam er met tape opgeplakt gaat worden. Met nu twee gelijkwaardige boten qua kwaliteit belooft het een spannende strijd te worden tussen Njord 1 en Njord 2 in het LHG4+ veld.

Op zondag kan men uitslapen, want het eerste blok van die dag, blok vier, start pas om half één. In dit blok zullen de eerstejaars lichte heren nógmaals aan de start verschijnen, want één keer vijf kilometer roeien in een weekend is natuurlijk niet voldoende. Na het LHB8+ veld is het de beurt aan de HG2x, of beter bekend als ‘The Salty Poffertjes’. Dit illustere duo, bestaande uit dhr. Katzman en dhr. Rutten, ziet het als uitdaging om hard roeien te combineren met handsomeness. We zullen aan de resultaten en foto’s gaan zien of dit mogelijk is.

In het elite twee zonder veld zal het hard tegen hard gaan. Bekende maar ook onbekende duo’s zullen hier het veld spannend maken. Voor Njord zullen drie boten in dit veld uitkomen. Njord 1 wordt voorgeslagen door dhr. B. Algie en zijn broer J. Algie zal deze taak op zich nemen in de andere boot. Ten derde is er ook nog de boot van dhr. Lankhorst en dhr. Pastoors om dit Leidse trio compleet te maken. In het LHG2- veld zullen de ogen gericht zijn op dhr. Brinkman en dhr. Reinders. Hoewel dhr. Reinders vorig jaar in het LHDev2x klassement alles won wat los en vast zat, zorgt het lagere aantal boordblikken ervoor dat hij met dhr. Brinkman, die op zeven blikken zit, kan combineren in het gevorderde veld.

Als laatste in hun blok, maar daardoor zeker niet minder belangrijk, de dames gevorderde twee zonder. Mej. Leeuwenburgh en mej. Van Veen zullen in veld met negen inschrijvingen laten zien wat ze waard zijn voordat ze volgend weekend naar Varese zullen vertrekken. Hier zullen zij een week keihard trainen om zo beslagen ten ijs te kome in de rest van het seizoen.

Naast wedstrijdploegen komt ook de dames club8+ naar Delft toe. De afgelopen weken hebben de dames elke centrale training meegevaren om zo ervaring op te doen voor de WinterWedstrijden. In het DB8+ veld zullen zij Orca, Skøll, Proteus en Thêta het vuur aan de schenen gaan leggen.

Pak morgenochtend uw fiets of de trein en kom naar het land van de Duften. Moedig onze roeiers aan in de strijd om de eerste punten of dat langeafstandsblik.

Hopend op een succesvol, zonnig weekend met veel overwinningen, teken ik,

Met lichtblauwe groet,

 

Mej. W.M. (Wieke) van Oostveen
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”