Nabeschouwing WinterWedstrijden

De kop is er af en de K.S.R.V. “Njord” heeft goede zaken gedaan! Maar liefst 24 punten en twee blikken rijker kunnen de Leidse roeiers tevreden terugkijken op deze zonnige WinterWedstrijden. Met temperaturen boven de 14 graden besloten een groot aantal roeiers voor het eerst dit jaar in “kort-kort” te starten en vele supporters waren op de fiets naar Delft gekomen om de verenigingsgenoten aan te moedigen.

Hoewel het kwik ’s middags rond de 14 graden lag, was het zaterdagochtend nog fris op Lijm & Cultuur. Hier en daar werd heen-en-weer gehupst om het wat warmer te krijgen. Als eerste van de dag waren de Eerstejaars Dames aan de beurt. In de week voorafgaand de wedstrijd hadden de dames met flink wat pech te kampen. Blessures, een aanvaring en ziekte zorgden ervoor dat de opstelling last minute gewijzigd moest worden. Ondanks de onverwachte omstandigheden hadden de coaches er het volste vertrouwen in. Dit vertrouwen bleek terecht, want de Leidse dames roeiden een solide race en werden tweede! Acht punten rijker kunnen de dames nu gaan toewerken naar de Heineken Roeivierkamp.

Eerstejaars Dames krijgen hun scarf. Foto: Max Reinders

Na de dames acht waren de Eerstejaars Lichte Dames aan de beurt. Gelijkheid en uniformiteit zijn belangrijk met roeien en dat neemt deze ploeg wel erg letterlijk. Inmiddels is er een heel scala aan identieke ploegitems en ook scrunchies – een soort haarelastiekjes – mogen niet in het assortiment ontbreken. De collectie is inmiddels zo groot dat er vooraf nog wel even afgestemd moest worden wélke scrunchie dit weekend gedragen zou worden. Met gelijke outfits volgen gelukkig tevens gelijke halen waardoor ook de lichte dames tweede werden. Met twee keer acht punten begint de eerstejaars damessectie sterk aan hun seizoen.

Naast de dames kwamen in het eerste blok ook drie skiffs in actie. Mej. Wilms eindigde als vierde in het sterke DE1x veld en moest haar meerdere erkennen in Minke Holleboom met wie ze afgelopen zomer nog zilver won op de Wereld Kampioenschappen onder 23 jaar.

Ook in het tweede blok kwamen er eerstejaars in actie. Met materiaalpech bij het oproeien was de voorbereiding voor de race niet optimaal, maar Eerstejaars Licht hield het hoofd koel. Het mankement werd verholpen met een ringetje uit een sleutelbos en de mannen waren er klaar voor. In een sterk veld waar de mannen Nereus letterlijk en figuurlijk met kop en schouders bovenuit staken, werd Njord uiteindelijk zevende. Dit was goed voor drie punten én de mannen mochten de wedstrijdscarf in ontvangst nemen.

Ook dhr. De Haan en dhr. Boonstra startten in blok twee en deden goede zaken in het gevorderde skiff veld. Beiden ambiëren een uitzending in de senior B acht deze zomer en daarvoor moeten ze zich bewijzen in de skiff. De mannen werden derde en vierde met slechts acht tienden verschil, dus dat belooft veel goeds. Zeker omdat beide skiffeurs aangaven dat ze niet honderd procent konden racen vanwege hinder en het gebrek aan inhaalmogelijkheden.

Net voor het derde blok was er wat ophef rondom de 4000 meter. Enkele Rotterdammers hadden hun waterscooters van stal gehaald en vonden het nodig de rustige Schie om te toveren tot een ware klotsbak. Met wat harde woorden van de kamprechters hielden zij zich uiteindelijk gedeisd. Gelukkig maar, want Eerstejaars Zwaar moest aan de start verschijnen. In hun zwarte bomberjacks plus lustrumpakje waren de mannen er helemaal klaar voor. Ook zij lieten zien dat een late wijziging in de opstelling niet uitmaakt voor het resultaat en roeiden naar een vijfde plek. Door dit resultaat en de punten van EJD, EJLD en EJL werd Njord de op één-na-beste presterende vereniging in de eerstejaarsvelden! Hulde voor dit resultaat en dit geeft veel vertrouwen voor de loop van de rest van het seizoen.

Naast EJZ kwam ook Middengroep Licht in het derde blok in actie. Met een nieuwe boot tijdelijk vernoemd naar de Maag, Darm, Lever-poli en de andere boot naar Njords beste lichte dame, lagen de mannen in goed materiaal aan de start. Helaas bleek dat materiaal niet alles is en dat catchen ook niet vergeten moet worden. De mannen werden uiteindelijk vierde en zevende. De komende tijd zullen ze de vier met laten voor wat het is en in de acht gaan trainen voor de H4K.

Middengroep Licht in de nieuwe vier met. Foto: Max Reinders

Op zondagochtend zou de bestuursbak inclusief wat roeiers rond tien uur vertrekken vanaf Njord. Echter kwam een roeier er net na aankomst op de Morsweg achter dat zijn bankje nog thuis lag. Aangezien bankjes vrij essentieel zijn om goed op te kunnen glijden, werd er razendsnel naar huis gefietst om deze op te halen. Met een kwartiertje vertraging, maar nog ruim op tijd, arriveerden het bestuur plus roeiers bij de botenwagen.

Hoewel hier het ongeluk op tijd was afgewend, hadden de heren elite twee zonders het minder goed getroffen. De griepcarrousel draait rond bij de ouderejaars heren waardoor twee boten niet konden starten. Spijtig, maar een verstandige keuze aangezien in dit zware veld maximale inspanning vereist is om aansluiting te hebben met de andere boten.

Naast de elite twee zonder startten ook de HG2x, LHB2x en LHG2- in dit blok. Voor de HG2x was het een spannende race, aangezien Vidar hen op de hielen zat. De mannen finishten als tiende. Naast hard roeien wilden de heren er ook goed uitzien. Om de slagman te citeren: ‘We look like two Appalachian cousins named Roy and Eli who just sent sad FB messages to their exs Tammy and Barb’. Het is aan de heren zelf om te beoordelen of het doel daarmee bereikt is of niet.

Dhr. Reinders en dhr. Brinkman strijdend in het LHG2- veld. Foto: Proteus Paparazzi

Als laatste van de dag waren de Dames Club8+, Middengroep Zwaar en Middengroep Dames aan de beurt. Met ingetapede vingers durfde dhr. Sluiskes het na een paar dagen rust toch aan om te gaan starten. Dit bleek een goede keus, want samen met dhr. Van Leeuwen, dhr. Huisman, dhr. Simon en stuurvrouw Katie van der Wouden wist hij het HB4+ veld met wel 23 seconden verschil te winnen!

Na dit succes was het nog niet klaar voor Njord. Als laatste Njordploeg van de dag werden ook mej. Leeuwenburgh en mej. Van Veen eerste! Van tevoren hadden zij verwacht dat een notering bij de top vijf in het DG2- veld het hoogst haalbare was. In een hele sterke race waarbij de meefietsende entourage steeds enthousiaster werd, wisten zij Proteus op twaalf seconden achterstand te zetten. De dames waren helemaal verbijsterd en geloofden het eerst niet. Pas na enkele vragen en bevestigingen over en weer kwam de ontlading. Bij de prijsuitreiking aan het einde van de dag mochten zowel de heren als dames hun welverdiende blik in ontvangst nemen.

De DG2- net voor hun overwinning. Foto: Proteus Paparazzi

Nu de WinterWedstrijden zijn geweest, richten we ons op de Heineken Roeivierkamp. Tijdens deze wedstrijd op 9 en 10 maart zullen de eerstejaars weer gaan strijden om de klassementspunten. Ook de meerderejaars zullen vertegenwoordigd zijn op deze wedstrijd in sterke verenigingsachten.

Blij met zowel de gewonnen punten als blikken, teken ik,

Met lichtblauwe groet,

 

Mej. W.M. (Wieke) van Oostveen
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”