Voorbeschouwing Heineken Roeivierkamp

Aanstaand weekend is het tijd voor de Heineken Roeivierkamp, of kortweg de Heineken. Zoals de naam al verklapt, wordt deze wedstrijd gevaren over vier afstanden. Op zaterdag wordt de 2500 meter met direct daar achteraan de 250 meter verroeid, op zondag 5000 meter met ’s middags een 750 meter. De grote diversiteit aan afstanden zorgt ervoor dat zowel goede sprinters als duurroeiers aan hun trekken komen.

De Heineken Roeivierkamp werd voor het eerst georganiseerd in 1973 door de ASR Nereus en vormde destijds de opening van het roeiseizoen. Nu, vele later jaren, zijn we aangekomen bij de 46ste editie en is de organisatie nog steeds in handen van onze bordeauxrode vrienden. Aangezien de finish voor hun gebouw is, komen er altijd veel Nereïden op al het roeispektakel af . Terwijl hun verenigingsgenoten tot het uiterste gaan op het water, genieten zij op de kant voornamelijk van het goudgele vocht van de hoofdsponsor.

Door het brede aanbod aan afstanden, is de wedstrijd bij zowel junioren, bondsroeiers als veteranen geliefd. Tel daarbij op dat de wedstrijd deel uitmaakt van het eerstejaarsklassement en het is begrijpelijk waarom er zoveel mensen op deze wedstrijd af komen. Het leuke van een vierkamp is dat de wedstrijd tot en met de laatste dag interessant blijft. Alle gevaren tijden bepalen immers wie zich uiteindelijk winnaar van de Heineken mag noemen. En aangezien lange afstanden worden afgewisseld met sprints, kan de winnaar van de ene afstand compleet anders zijn dan van de andere afstand.  Daarnaast zorgt het woelige water van de Amstel en de bruggen ervoor dat er soms dingen gebeuren die van tevoren niemand had kunnen bedenken. Kortom, de Heineken Roeivierkamp bestaat uit twee dagen vol roeigeweld waarbij het spannend is tot het einde.

Zoals eerder gezegd bepalen alle vier de afstanden wie uiteindelijk de winnaar van de Heineken wordt. De tijden allen omgerekend naar 250 meter waardoor er voor elk veld een klassement ontstaat. Naast het blik voor de overwinning van het klassement, krijgt men ook een blik voor elke gewonnen afstand.

Vanwege de grote populariteit, is de organisatie van de Heineken elk jaar een uitdaging. Zo is er voor dit jaar besloten dat niet elke veteranenploeg de vijf kilometer start. Alleen de 75 besten van de zaterdag zullen zondag aan de start van de 5000 meter verschijnen. Gelukkig is dat voor onze roeiers niet van toepassing en zullen zij allen op zondag aan de start verschijnen.

In de eerste drie blokken van zaterdagochtend is het eerst de beurt aan de Club8’en. Naast de sterke Heren en Dames Club8+ die deze wedstrijd punten kunnen winnen voor hun bokaal, start er ook een illustere combinatie van oud-wedstrijdroeiers in het HCl8+ veld. Deze groep heren heeft de afgelopen weken onder het strenge oog van mej. Van ’t Oever hun roeikunsten afgestoft en gaat dit weekend in een paarse (!) huurboot laten zien dat licht, zwaar, Njord, Skadi en Skøll samen prima door één deur kunnen.

Na de Club8’en is het tijd voor de damessectie van Njord. In het vierde blok zullen naast de eerstejaars ook de meerderejaars in actie komen. Middengroep Lichte Dames heeft de krachten gebundeld en zal tijdens de Heineken in de vertrouwde M.A. Frenken ten tonele verschijnen. In deze boot hebben de dames vorig jaar het eerstejaarsklassement gewonnen, dus de verwachtingen zijn hooggespannen. Als stuur hebben zij dhr. Kwee kunnen inschakelen die eerder in Boston al heeft laten zien strakke lijnen te kunnen sturen. Ook Middengroep Dames stapt samen in één boot. Waar een deel van de dames vorige week nog op het gladde water in Varese roeide, zullen de dames zaterdagochtend de voorspelde wind en golven moeten trotseren.

Naast verenigingsboten zullen er dit weekend ook diverse combinaties op het water liggen. Zo start mej. Wilms met mej. Holleboom, mej. Boonstra en mej. Lantink in het Dames Elite 4* veld. Ook mej. Beukers stapt met haar collega’s van de roeibond in de boot en lijkt de beste papieren te hebben voor de winst. In de eerstejaarsvelden zullen mej. Berendse en mej. Blom een blauwe combinatie met Triton vormen en dhr. Bonnet is voor de Heineken uitgeleend aan Proteus en Thêta. Mej. Forkink sluit aan bij de dames van Skadi in het Dames Gevorderde 8+ veld.

In blok vijf is het de beurt aan de mannen. Na het nodige hoofdrekenwerk bleken de heren van Ouderejaars Zwaar 5.75 punten gemiddeld te hebben waardoor zij nog net in het Heren Gevorderde veld kunnen starten. Onze Oude Acht zal voorgeslagen worden door dhr. Van der Velden die de Heineken al eerder met Njord heeft gestart toen hij nog voor Saurus roeide. Ouderejaars Licht wordt voor deze wedstrijd aangevuld met de gebroeders Van der Werff en dhr. d’Engelbronner. Voordat de mannen aan de start mogen verschijnen, zullen zij eerst het gevecht met de weegschaal moeten winnen. Volgens dhr. Pastoors gaat dat misschien nog wel de grootste uitdaging van het weekend worden…

Ook de middengroepen hebben een acht op het water kunnen leggen. De overgebleven heren van Middengroep Licht zijn de samenwerking aangegaan met De Laak en Nereus en zullen eveneens in het Lichte Heren Gevorderde veld starten. Middengroep Zwaar wordt aangevuld met dhr. Katzman en dhr. Van Hees en zal dit weekend in de Njord over de Amstel gestuurd worden door mej. De Jonge.

Bij de eerstejaars mannen heeft Eerstejaars Licht de afgelopen weken flinke stappen gezet. Afgelopen weekend werden de puntjes op de i gezet en voeren de mannen op één van de 500 meters een percentage van boven de 100%! Hopelijk kunnen zij deze stijgende lijn morgen vasthouden en zo punten veiligstellen voor het klassement. Op het moment van schrijven kampt Eerstejaars Zwaar met wat griepgevallen, dus het is nog afwachten in welke samenstelling zij dit weekend aan de start zullen verschijnen.

Naast roeiers levert de K.S.R.V “Njord” dit weekend ook diverse stuurtjes. Zo zullen mej. Breedveld, mej. Toepoel, dhr. Koster en dhr. De Gaaij veteranenvelden gaan verblijden met hun stuurkunsten.

Komt allen dit weekend naar de Amstel om onze roeiers aan te moedigen! Hoewel er flink wind wordt voorspeld, blijft het wel droog. Daarnaast is er zondag ook een borrel van Oud-Njord op De Hoop waar alle Njordleden uiteraard van harte voor zijn uitgenodigd.

 

Hopend op een weekend vol afstands- en klassementsblikken, teken ik,

Met lichtblauwe groet,

 

Mej. W.M. (Wieke) van Oostveen

h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”