Nabeschouwing Heineken Roeivierkamp

Afgelopen weekend werd de Heineken Roeivierkamp op de Amstel gevaren. Tenminste, dat was de bedoeling. Helaas gooide het weer roet in het eten waardoor het programma meermaals werd aangepast en niemand vier afstanden heeft geroeid. Zaterdagochtend vroeg werden de eerste drie blokken afgelast. Hoewel de wedstrijdleiding om kwart over zes ’s ochtends deze wijziging doorgaf, was dit voor de Club8+’en helaas net te laat. Zij waren al onderweg naar Amsterdam en konden dus een rechtsomkeer maken. Omdat het oplijnen voor de 250 meter de grootste uitdaging zou worden, besloot de wedstrijdorganisatie dat het programma van de zaterdag met de zondag werd gewisseld. De vijf kilometer kwam dus te vervallen en er zou gekeken worden of blok vier en vijf ’s middags de 750 meter konden verroeien.

Volgens de organisatie zou het in de middag minder hard gaan waaien, dus vertrokken de dames van de wedstrijdsectie naar Amsterdam. Alle dames stonden omgekleed en wel helemaal klaar met de nummers opgespeld toen de wind toch weer aantrok. Na veel heen en weer gebel tussen profcoaches, wedstrijdleiding en wedstrijdcommissarissen werd het toch onverantwoord gevonden om te gaan starten. Enigszins beteuterd konden de dames weer richting Leiden vertrekken.

In het laatste blok van de dag was het de beurt aan de heren. Ook hier bleef het lang spannend of hun blok door zou gaan of niet. Om half 5 werd uiteindelijk het verlossende woord gegeven en mochten de mannen toch het water op. Niet alle verenigingen was het gelukt om in de harde wind uit te zetten waardoor sommige boten geen tegenstander naast zich had liggen tijdens de 750 meter. Dit gold ook voor Eerstejaars Zwaar die dus hun race alleen voer. Met een invaller van Aegir op drie roeiden zij naar een zesde tijd. Ook de meerderejaars heren kwamen in actie. In het HG8+ veld met 54 inschrijvingen noteerde Njord 1 de achtste tijd! Hierna werden alle boten stevig vastgebonden en was het afwachten wat de zondag zou brengen.

God Njord en zijn zwaan waren dit weekend goed vertegenwoordigd op de Amstel. Foto: Livestream H4K

Ook de zondag was aan flink wat wijzigingen onderhevig. De indeling van de dag werd volledig omgegooid waardoor de wedstrijdvelden als eerste aan de beurt waren. Deze keer konden de dames wél het water op. Toch ging dit bij de Dames Elite 4* van mej. Beukers niet zonder slag of stoot, want hun stuurvrouw stond met pech langs de weg. De ervaren roeisters hielden hun hoofd gelukkig koel en met een andere stuur wisten de dames zowel de 2500 meter als de 250 meter te winnen! De Euros-combinatie met daarin mej. Wilms roeide uiteindelijk naar een derde plek met slechts 0,5 seconden verschil op de nummer twee.

Ook een andere dubbelvier, met daarin de Eerstejaars Lichte Dames, deed goede zaken op deze twee afstanden. In navolg van de WinterWedstrijden werden de dames opnieuw tweede waardoor ze nu 16 punten in het klassement hebben! De Eerstejaars Dames grepen helaas net naast de punten en zullen aankomend weekend revanche nemen op de Head of the River Amstel.

Hoewel het minder hard waaide dan de dag ervoor, was het nog steeds flink afzien voor de roeiers. In de stromende regen lagen zij na de 2500 meter te wachten totdat ze konden oplijnen voor de sprint. Wedstrijdleiding en kamprechters voeren hier tussendoor en raadden iedereen aan de oproeikleding zo lang mogelijk aan te houden. Voor de mannen verliep de 2500 meter wisselend. De Eerstejaars Lichte Heren hadden pech met een dol en een riem op de 2500 meter, maar eindigden in het klassement als achtste door een goede 250 meter te varen. De Oude Acht voer daarentegen een solide 2,5 kilometer wat resulteerde in de derde tijd. Gecombineerd met de 250 meter en 750 meter wisten zij al met al als vijfde te eindigen. Ook de lichte tegenhanger van de HG8+ vertoonde een stijgende lijn gedurende deze meerkamp. Zaterdag was er succesvol ingewogen en het straffe afvallen had gelukkig weinig gevolgen voor de afstanden. De mannen sloten de Heineken Roeidriekamp af met een derde plek als eindresultaat. De Leids/Haags/Amsterdamse combinatie werd in hetzelfde veld zevende wat gezien de sterkte van het veld een knappe uitslag is.

Helemaal aan het einde van de dag mochten de Club8+’en eindelijk hun wedstrijd gaan varen. Door de aanhoudende regen in combinatie met lang wachten in de kou, werd er besloten de 250 meter voor deze velden te schrappen waardoor de Roeivierkamp voor hen dus uit enkel een 2500 meter bestond. Dit mocht de pret niet drukken, want er kon gelukkig wel gevaren worden. In deze velden vol oud-wedstrijdroeiers werd de Dames Club8+ tiende, de heren eindigden als 16e. Aangezien niet alle deelnemende ploegen ook de Kruithuisbokaal starten, staan de dames nu zevende in het klassement. De Heren Club8+ neemt de negende plek in dit klassement in! Ook de gelegenheidsacht startte in dit veld en wist een zesde tijd te noteren.

Aanstaand weekend mogen de eerstejaarsploegen, enkele meerderejaars en de Club8+’en zich opnieuw klaarmaken voor een wedstrijd op de Amstel. Over acht kilometer van Ouderkerk aan de Amstel naar Amsterdam zal dan de Head of the River plaatsvinden. Hier zullen opnieuw punten voor de diverse klassementen verdeeld worden. Nu afgelopen weekend al zo veel regen en wind te verduren had, kan aankomend weekend alleen maar beter worden.

Trots op het blik van mej. Beukers en uitkijkend naar een droog weekend op de Amstel, teken ik,

Met lichtblauwe groet,

 

Mej. W.M. (Wieke) van Oostveen
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”