Voorbeschouwing Head of the River Amstel en Tête de rivière Seneffe

Na de Heineken Roeivierkamp afgelopen weekend is de wind eigenlijk geen enkel moment gaan liggen. Schuimkoppen op het Galgewater en harde windstoten zorgden ervoor dat er weinig in de boot getraind kon worden. Ook de organisatie van de Head of the River Amstel had deze weeromstandigheden in de gaten, waardoor er al vroeg in de week gecommuniceerd werd met behulp van weercodes op de website en updates. Donderdagavond werd de eerste update eruit gestuurd, maar deze bevatte enkel het bericht om tot de dag erna te wachten voor meer informatie.

Op het moment van schrijven heeft deze update net plaatsgevonden. In verband met het onstuimige weer is besloten om alle blokken op zaterdag af te gelasten. Dit betekent dat zaterdag zowel het Heren Club8+ als alle dames wedstrijdvelden niet door zullen gaan en er dus geen punten voor de klassementen verdeeld worden.

Omdat niets zo wisselvallig is als het weer, wordt de beslissing voor de blokken op zondag uitgesteld naar zaterdagmiddag om 13:00 uur. Dan wordt gekeken of het verantwoord is om de heren wedstrijdvelden en de dames clubvelden door te laten gaan. In het kader van positive thinking hieronder wel een voorbeschouwing, opdat dit er voor gaat zorgen dat de wedstrijd zijn doorgang vindt.

In 1932 werd er voor het eerst gesproken over een langebaanwedstrijd op de Amstel. In Engeland verroeiden ze al een tijdje succesvol de Head of the River Championship (HORR) en men vond het tijd worden dat er een Nederlands equivalent kwam. De organisatie van deze wedstrijd werd  verdeeld over Willem III en de Amsterdamsche Roeibond (ARB). Willem III was verantwoordelijk voor het Lange Afstand Kampioenschap van de Amstel voor Dames, de ARB verzorgde de mannelijke variant. Er werd gestart in Ouderkerk aan de Amstel en vervolgens acht kilometer richting Amsterdam geroeid. In eerste instantie was de wedstrijd alleen toegankelijk voor achten, inmiddels zijn daar ook vieren aan toegevoegd. Ook de organisatie is samengevoegd tot één commissie die valt onder zowel de verantwoordelijkheid van Willem III als de ARB. De snelste verenigingsboot in het Dames Elite veld of Heren Elite veld wint het Kampioenschap van de Amstel en mag het gehele jaar bij de verenigingsvlag een blauwe wimpel voeren. Aangezien in 1932 de Head of the River Amstel een nieuw fenomeen binnen de Nederlandse roeiwereld was, moest men op de hoogte gebracht worden van de gedragscode. Onderstaande afbeelding komt uit het tijdschrift waarin het artikel over de Head gepubliceerd stond en laat zien hoe men zich (niet) moest gedragen bij de Head.

De gedragsregels op de Head. Foto: Overgenomen uit de WATERKAMPIOEN, een roeispecial,
van 17 juni 1932, no. 285 6e jaargang pagina’s 486 en 489.

In 2008 werd de Head omgedraaid en finishte men in Ouderkerk aan de Amstel. Dit had als gevolg dat alle ploegen na een vermoeiende race nog acht kilometer terug moesten roeien. Vandaag de dag is het gelukkig weer hersteld naar de oorspronkelijke richting en wordt er gewoon weer in Ouderkerk aan de Amstel gestart.

De Lichte Heren Gevorderde 8+ mag zondagochtend het spits afbijten. Met een notering bij de top drie afgelopen weekend hebben de mannen laten zien in dit veld thuis te horen. Dit weekend is het veld een stuk kleiner met slechts zes inschrijvingen. Onder het mom “lichte pikken, tempo tikken” zullen de mannen dit weekend de acht kilometer invliegen. Ook de Eerstejaars Lichte Heren komen in dit blok in actie. Zij zullen wederom punten voor het Eerstejaars Klassement proberen te bemachtigen.

In blok drie is het ook tijd voor drie clubboten. Vorig weekend roeiden de Dames Club8+ enkel de 2500 meter en werd op basis daarvan het klassement opgemaakt. Hierop volgde protest vanuit onder andere de W.S.R. Argo aangezien in de bepalingen van de H4K staat dat het resultaat van de  wedstrijd geldig is als er tenminste twee afstanden gevaren zijn. Voor dit weekend geldt nieuwe kansen, nieuwe prijzen en dus zullen de dames het achterste van hun tong laten zien. Voor de clubvieren is de Amstel nieuw terrein. Achter elkaar startend zullen de dames zo snel mogelijk van Ouderkerk naar Amsterdam roeien.

In het laatste blok van de wedstrijd zit helaas maar één Njordboot. Eerstejaars Zwaar heeft sinds de Heineken een paar positieve veranderingen ondergaan. Zo zijn alle mannen inmiddels hersteld van de griepepidemie waardoor invallers niet meer nodig zijn en mag er voor het eerst gevaren worden in de Njord. Met deze verbeteringen kan het niet anders zijn dan dat de heren dit weekend over de Amstel vliegen.

Ook over de grens wordt dit weekend geroeid. Een delegatie van Ouderejaars Zwaar zal in Seneffe de Tête de rivière varen. Op zaterdag zullen de mannen vertrekken om aldaar zondag een vijf kilometer op het Belgische water te varen. Onder de inschrijvingen bevindt zich ook de Oude Vier. Dhr. De Haan, dhr. B. Algie, dhr. J. Algie en dhr. Terpstra zullen dit jaar met behulp van de stuurkunsten van mej. Van der Wouden de eer van Njord verdedigen op de 136ste editie van de Varsity. Ook de heren Seckel, Van der Velden, Boonstra en Van Hees zullen naar Seneffe afreizen om daar in kleine nummers hun geluk te beproeven.

Zondagavond verzamelt de gehele wedstrijdselectie zich om onder het genot van een goede maaltijd het langebaanseizoen af te sluiten. Vanaf dan zal er toegewerkt worden naar het 2K seizoen.

Hopend op beter weer op zondag en buitenlandse blikken, teken ik,

Met lichtblauwe groet,

 

Mej. W.M. (Wieke) van Oostveen
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”