Nabeschouwing Head of the River Amstel en Tête de rivière

Door de wisselende weersvoorspellingen van dit weekend verliep de Head of the River Amstel anders dan gepland. Op zaterdag werden er harde windstoten voorspeld, waardoor op vrijdagmiddag werd besloten om alle blokken van die dag af te gelasten. Zondag waren de vooruitzichten beter en vond de wedstrijd wel zijn doorgang. Voor de ploegen die op zaterdag hadden moeten starten, betekent dit dat er geen punten verdeeld zijn voor de klassementen. Dit heeft als gevolg dat er voor het eerst sinds lange tijd een verschil ontstaat tussen de heren en dames in wedstrijden die meetellen voor de Eerstejaars- en Club8klassementen.

Hoewel de vooruitzichten voor zondag beter waren, waaide het ook die dag nog steeds flink. Door de kronkelige loop van de Amstel stond de wind na elke bocht anders op de baan. Hierdoor roeiden de boten afwisselend met wind tegen of vanaf de zijkant. Ook de bijbehorende golven zorgden ervoor dat het een taaie acht kilometer werd waarbij er goed op het doorkeren en de handlehoogte gelet moest worden.

In het eerste blok op zondag waren de lichte heren en drie clubbootjes aan de beurt. De Lichte Gevorderde 8+ moest opnieuw de strijd met de weegschaal aangaan waarbij de nodig druppels zweet in de nieuwbouw van Skøll zijn achtergelaten. Na deze taaie afzweetsessie waren de mannen gelukkig op gewicht en kon er ingewogen worden. Helaas had het zweten wel zijn tol geëist, want het lukte de mannen niet om in navolging van vorig weekend een notering bij de top drie te behalen.

Ook Eerstejaars Licht moest inwegen. Waar met de H4K werd afgezweet op Njord, hielden de mannen nu een speurtocht op de K.S.R.V.. De ballast van hun stuur mej. Van der Veek was namelijk kwijt. Na het nodige zoekwerk werd de zeventien kilo zand helaas niet gevonden, waardoor er gewichten gewikkeld in handdoeken mee de boot in gingen. Na een race waarbij zowel het roeien als het water flink op en neer gingen, werden de mannen uiteindelijk negende met slechts drie seconden verschil op de nummer zeven.

Na de lichte heren was het tijd voor drie clubboten. De Dames Club8+ liet zien in een week flink wat stappen te hebben gezet. De halen waren een stuk strakker dan de week ervoor. Ook in dit veld waren de onderlinge verschillen klein. De dames werden elfde en hadden een tijd die maar vier seconden langzamer was dan de achtste tijd. Pas tijdens de Skøll Cup komen zij weer in actie, dus zeeën van tijd om nog beter te gaan roeien.

Ook de dubbelviertjes roeiden dit weekend op de Amstel, maar dit ging niet helemaal zonder slag of stoot. De ene boot kampte met materiaalpech terwijl de andere boot een onbetrouwbare coxbox had. Desondanks hebben de dames zich kranig verweerd. Één van de twee bootjes werd uiteindelijk zesde van eenentwintig inschrijvingen!

In het laatste blok waren alle ogen gericht op Eerstejaars Zwaar. Natuurlijk omdat zij voor het eerst in de Njord roeiden, maar ook omdat er geen andere Njordboten in dit blok aan bod kwamen. Voordat de heren aan hun race begonnen, werd er eerst een titanenstrijd gevoerd tussen de Holland8 en een boot van Skøll. Met dit goede voorbeeld nog op het netvlies vloog EJZ de wedstrijd in. Het gat met Nereus bleef lang onveranderd, maar na de bochten van de Amstel moesten de mannen toch hun meerdere erkennen in deze boot. Desondanks roeiden de heren een sterke race en werden drie klassementspunten veilig gesteld.

Ook bij onze Zuiderburen werd er dit weekend geroeid. Op de Tête de rivière in het Belgische Seneffe verschenen zowel Belgische als Nederlandse roeiers aan de start. ’s Ochtends was het de beurt aan de kleine nummers, ’s middags mochten de grotere boten. In het skiffveld lagen naast onze dhr. Boonstra en dhr. Van Hees ook Belgische bondsroeiers. De heren wisten een tiende en achttiende plek te halen in dit sterke veld. Ook de heren Seckel en Van der Velden waren naar Wallonië afgereisd en roeide in de M2- naar een tweede plek.

’s Middags kwam de kersverse Oude Vier in actie. In een klein veld waar naast de vier met ook een vier zonder startte, wisten de heren de Argonauten op afstand te houden en er zo met de winst van door te gaan! Dit vonden onze groene vrienden in de 4- uiteraard niet zo leuk… Hulde voor dit blik!

Winst voor de Oude Vier in Seneffe! Foto: Jelle Algie

Over drie weken staat alweer ’s lands oudste roeiwedstrijd op het programma. Om aldaar goed beslagen ten ijs te komen, gaat de wedstrijdsectie over twee weken op trainingskamp naar de Willem-Alexanderbaan in Zevenhuizen. Hier zullen de puntjes op de i gezet worden voor het komende 2K seizoen.

Trots op de overwinning van de Oude Vier in Seneffe, teken ik,

Met lichtblauwe groet,

 

Mej. W.M. (Wieke) van Oostveen
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”