Roeien in Engeland: The Boat Race

Oud-Njordroeister Linda van Bijsterveldt studeert en roeit sinds 2016 in Oxford. Dit jaar komt ze voor het derde seizoen uit voor de Oxford University Women’s Boat Club. In het voorjaar strijden de dames van Oxford tegen de roeisters van Cambridge voor de overwinning bij de Boat Race. Speciaal voor de K.S.R.V. “Njord” heeft Linda tussen haar trainingen door tijd vrijgemaakt om een stukje te schrijven over het roeien in Engeland en de selectie voor de Blue Boat.

Linda op 2 in de kleuren van Oxford. Foto: Linda van Bijsterveldt

Wie ben je?

Mijn naam is Linda en ik ben op 2014 op Njord aangekomen – dat jaar heb ik het Eerstejaars Klassement gestart (en gewonnen) met mijn ploeg, waar ik nog steeds regelmatig contact mee heb! Ik ben tijdens mijn bachelor in Leiden al een aantal keer naar het buitenland geweest, in Zweden, en heb altijd de ambitie gehad mijn academische carrière elders voort te zetten. Ik ben in 2016 begonnen met een MSc in Oncologie aan de Universiteit van Oxford en zit ondertussen in het tweede jaar van mijn PhD. Daarnaast heb ik de afgelopen twee seizoenen met de Oxford University Women’s Boat Club geroeid.

Hoe heeft dit seizoen er voor jou uit gezien?

Het is dit jaar een behoorlijk bitse selectie geweest en ik heb het laatste plekje in de Blue Boat (de eerste boot) helaas net misgelopen. Ik zal nu op 7 April 2019, om 14:30u Engelse tijd, de Osiris-Blondie Race roeien, dit is de vrouwen reserve race. Aangenomen worden aan de universiteit is niet eenvoudig, maar een boot halen is helaas niet veel makkelijker! Ondanks dat het in eerste instantie een behoorlijke teleurstelling was, denk ik dat ik mezelf alsnog heel gelukkig mag prijzen: er zijn niet veel mensen die onderdeel kunnen zijn van zo’n speciale traditie en ik kijk er enorm naar uit.

Hoe bereid je je voor op een evenement als de Boat Race?

De selectie voor de Boat Race begint elk jaar in september: vanaf dan trainen we twee keer per dag, zes dagen per week – om 06.30 stappen we op de ergometer en rond een uur of 14.00 hebben we een sessie op het water. In het begin van het seizoen ligt de focus voornamelijk op het verbeteren van de techniek en werken we aan onze conditie met lange sessies, zonder pauzes. Later in het seizoen wordt de intensiteit flink opgeschroefd en doen we een aantal oefenraces tegen andere ploegen op de Thames. Ik denk dat alle atleten het trainingsprogramma volledig vertrouwen – zelfs roeiers die al in nationale teams hebben getraind, verbeteren enorm. Mijn 500m split is nu beter voor mijn 5K dan het was voor mijn 2K in mijn Njord-periode!

Hoe balanceer je training met studeren?

Organisatie en voorbereiding is alles – het is een enorme uitdaging om genoeg te blijven eten, slapen, presteren tijdens trainingen, goed om te gaan met de druk van selectie en tegelijkertijd nog wat werk te verzetten, artikelen te publiceren en mijn begeleider tevreden te houden. Onderdeel uitmaken van het team in Oxford betekent dat ik regelmatig wat slaap moet inleveren, maar ik probeer alles zo goed mogelijk onder controle houden. Er is gelukkig support vanuit alle kanten!

De dames van de Oxford University Women’s Boat Club in actie! Foto: Linda van Bijsterveldt