Zondag 7 april. Deze datum staat bij eenieder van u al maandenlang lichtblauw omrand in de agenda’s. De broeken worden extra wit gewassen, de hoedjes uit de kast gehaald en de Varsitysokken opgetrokken. Verschillende voorspellingen zijn gedaan, maar één ding staat vast: elke ploeg die komende zondag aan de start van de Varsity ligt, heeft een kans om te winnen.

In de aanloop naar de Varsity hebben er diverse evenementen plaatsgevonden om ons zo goed mogelijk voor te bereiden op deze wedstrijd. De Varsitycommissie kwam langs om elk lid van de benodigde posters, shirts en andere merchandise te voorzien. Ook vonden enkele weken geleden het Biefstukken- en Kippetjesdiner plaats. Tijdens deze diners, met respectievelijke de Oude Vier en de Dames Vier, is er vooruitgeblikt naar de race der races en besproken op welke manier Njord dit jaar de gouden blikken en gouden hangers mee naar Leiden gaat nemen. Ook voor de rest van de wedstrijdsectie vond er een moment van bezinning plaats. Aangevuld met de roei(st)ers van de Overnaadse Vier werden zij tijdens het Varsitydiner op Sociëteit ‘Minerva’ toegesproken door oud Varsitycoach dhr. Hogendoorn. Onder zijn toeziend oog zijn er vele Varsityoverwinningen op naam van de K.S.R.V. “Njord” gezet. Zijn inspirerende woorden hebben de puntjes op de ‘i’ gezet in de voorbereiding op de Varsity.

Op de vooravond van de Varsity vond ook nog de Varsity Prognose Vergadering plaats. Hier werd elke ploeg geloot wat vervolgens voorzien werd van een goede lullepot door de desbetreffende vereniging. Deze bijeenkomst op de U.S.R. Triton is op de voet gevolgd vanuit de Zwanezaal in een soortgelijke setting.

Inmiddels is de loting bekend en kan er gekeken worden tegen welke andere verenigingen de Njordploegen deze zondag starten. De loting was spannender dan vorig jaar, want op de dag van de lotingsvergadering werd bekend dat bepaalde velden tóch hun doorgang konden vinden. In deze voorbeschouwing kunt u lezen tegen wie onze Oude Vier, de Dames Vier maar ook de rest van de startende ploegen zondag hun voorwedstrijd dan wel directe finale varen.

Als eerste van de dag zijn de Dames Overnaadse Vier aan de beurt. In dit veld komen uitsluitend competitieroeiers aan bod. Zij zijn de afgelopen weken druk in de weer geweest met natte handdoeken om zo hun boot gereed te maken. Dit veld wordt namelijk gestart in zogenoemd Overnaads materiaal, wat betekent dat de boten echt oud zijn en volledig gemaakt zijn van houten latten. Om te voorkomen dat zowel de dames als de heren tijdens hun time-trial zinken, was het van belang dat de boot zo veel mogelijk water heeft opgenomen. Deze time-trial zal voor beide ploegen tevens de directe finale zijn. Wegens het grote aantal inschrijvingen heeft de organisatie namelijk moeten besluiten velden te schrappen of anders te varen.

In het daaropvolgende Jonge Vier veld liggen twee Njordboten. Een combinatie van Eerstejaars Zwaar en Eerstejaars Licht heeft de afgelopen weken hard getraind om het vuur aan de schenen te kunnen leggen bij de andere Njordboot. Deze boot is ons ook niet geheel onbekend. Tijdens de WinterWedstrijden veegden zij namelijk al het Beginnerveld aan. Het belooft een spannende strijd te worden waarbij beide boten elkaar pas in de finale zullen ontmoeten.

Een ander veld dat de afgelopen week veel voeten in de aarde had, is het Lichte Heren Elite 4- veld. Dit veld stond lang op losse schroeven, aangezien het Lichte Heren Gevorderde 4- als extra veld was uitgeschreven. Echter bleek al voor het sluiten van de inschrijvingen dat het programma van de Varsity te vol zou komen te zitten, waardoor alle extra velden werden geschrapt. Op de valreep schreven de deelnemende verenigingen zich nog over naar het Elite veld, waardoor deze toch genoeg inschrijvingen had. Met maar liefst drie Njordploegen een interessant veld om naar te kijken. De boot van Ouderejaars Licht wist dit weekend nog een zware mannenploeg van Laga op afstand te houden. De andere twee boten zijn tegen elkaar geloot in de tweede voorwedstrijd. Zij zullen alles moeten geven en de voorwedstrijd als finale moeten zien om zo een ronde verder te komen.

Middengroep Licht in de 4- op Trainingskamp. Foto: Max Reinders

Na de lichte heren is het tijd voor de eerstejaarsvelden. Elke wedstrijd is spannend voor de eerstejaarsboten, maar de Varsity net een slagje meer. Aanstaande zondag vormt namelijk de eerste mogelijkheid dat de eerstejaars van hun Beginnerstatus af kunnen komen. Hoewel op de langebaanwedstrijden de eerste blikken al zijn vergeven, tellen alleen de kortebaanwedstrijden (de twee kilometerwedstrijden) mee voor de status van een roeier. Achtereenvolgend zullen de Dames Acht, de Lichte Dames Vier, de Jonghe Acht en de Lichte Acht gaan strijden om de zilveren blikken. Vorig weekend op trainingskamp zijn grote stappen gezet, dus Njord ligt op koers om te winnen.

De Jonghe Acht op Trainingskamp. Foto: Max Reinders

Van het grote roeigeweld in achten gaan we over naar de kleinere nummers. In het Dames Elite veld gaat mej. Sanders de eer van Njord vertegenwoordigen in de skiff. Geloot in een voorwedstrijd van vier tegen Skadi en Skøll 1 en 2 is een plek bij de eerste drie voldoende voor een finaleplaats. Ook de lichte heren Kolfoort en Van Heijningen gaan hun geluk beproeven in een scullnummer. Over twee weken begint voor hen het Developmentklassement, dus de Varsity vormt een mooie laatste voorbereiding hierop. Ook de lichte dames zullen in een dubbeltwee aan de start verschijnen dit weekend. Eerstejaars Lichte Dames en Middengroep Lichte Dames hebben de handen ineen geslagen en een combinatieboot op het water gelegd. Tot slot zal dhr. Van der Velden noodgedwongen uitkomen in de skiff. Noodgedwongen, want zijn rug kon plan A niet aan. Samen met dhr. Seckel zou hij namelijk starten in één van de mooiste nummers van de Varsity: de Oude 2+. De heren hadden op ludieke wijze een boot van Argo geleend en waren vastbesloten om dit veld te gaan winnen. Helaas is het sleurhutaspect van de 2+ iets hoger uitgevallen dan vooraf viel te voorspellen, waardoor beide heren hun rug voorlopig even moeten ontlasten.

Dan de Dames Gevorderde 4+. De ploegen in dit veld hebben aangetoond zeer flexibel te zijn. Hoogtepunten als genoeg inschrijvingen werden afgewisseld met dieptepunten toen het veld vanwege de capaciteit van de Varsity weer werd ingetrokken. De vreugde was gisteren des te groter toen bleek dat er toch ruimte in het programma was. Gestuurd door een dame die vorig jaar al de Varsity won, zullen de dames de emotionele rollercoaster omzetten in harde klappen onder water.

Dan zijn we aangekomen bij de twee hoofdnummers van de dag: de Dames Vier en de Oude Vier. Beide boten varen ’s middags eerst een voorwedstrijd waarin wordt besloten wie mag gaan strijden om die gouden blikken en gouden hangers in de finale later die dag. Als eerste is de Dames Vier aan de beurt. In de afgelopen trainingen is de stijgende lijn doorgezet. De sfeer zowel binnen als buiten de boot is goed, waardoor de dames als één collectief de afstand  in zullen vliegen. Tel daarbij op dat ze aangetoond hebben zichzelf bij een mindere start te kunnen herpakken en het recept voor een sterke race is binnen. Dit zullen de dames ook nodig hebben, want geloot tegen onder andere Nereus, Triton en Laga zal deze voorwedstrijd veel overeenkomsten hebben met de uiteindelijke finale.

De Njord Dames Vier tijdens de laatste voorbereidingen voor de Varsity. Foto: Max Reinders

Terwijl de hele organisatie zich verplaatst naar de start op 3000 meter afstand van de finish, zal ondertussen de KNSRB Overnaadse 2+ verroeid worden. Dit pauzenummer, tevens in Overnaads materiaal, zal gevuld worden met de bestuurders van de zeven corpora van Nederland aangevuld met Dudok van Heel. Vanaf begin januari zijn de h.t. Praeses Collegii en de h.t. Assessor Primus Collegii van onze moedervereniging gedrild door de Praeses van Njord. Trainingen om acht uur ’s ochtends waren geen uitzondering, want er moet gewonnen worden. Met al wat roei-ervaring als competitie- of lentelid, is de winst al bijna binnen. Er moet alleen niet gesnoekt worden.

Dan is het tijd voor de Race der Oude Vieren. De finale waar iedereen halsreikend naar uitkijkt. Onder toeziend oog van dhr. M. Algie heeft de Njord Oude Vier afgelopen weken kilometers gemaakt in de vier met. De druk op de deelnemende ploegen is hoog en door heel Nederland worden voorspellingen gedaan met diverse uitkomsten. Maar zoals al eerder gezegd en regelmatig door dhr. Algie herhaald: iedere ploeg die zondag aan de start ligt, maakt een kans om de Varsity te winnen. Het zal dan ook niemand verbazen als de uiteindelijke winnaar als een duveltje uit een doosje komt en zo alle voorspellingen in het water doet vallen. Aanstaande zondag, op de 136steeditie van de Nationale Universiteitsroeiwedstrijden, zullen dhr. B. Algie, dhr. Terpstra, dhr. De Haan en dhr. J. Algie, gestuurd door mej. Van der Wouden in de punt, de eer van Njord gaan hooghouden zodat het lichtblauw met sleutelstadrood in haar lustrumjaar de gouden blikken weer mee naar Leiden mag nemen.

Dus trek uw witte broek aan, poets uw schoenen en zet uw hoed op, om morgen onder een luid “Allez Njord” onze ploegen als eerste over de finish te laten komen.

Njord wint de Varsity!

Met lichtblauwe groet,

 

Mej. W.M. (Wieke) van Oostveen

h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”