Het was een veelbewogen editie van de Varsity. De gouden blikken zijn helaas niet mee naar Leiden, maar voor het eerst in tweeënvijftig jaar gewonnen door de U.S.R. Triton. De ontlading was enorm, oude mannetjes vielen elkaar huilend in de armen en het Amsterdams-Rijnkanaal werd gevuld met correctgeklede Tritonezen.

De dag begon al vroeg op het roeiersterrein vlakbij Schalkwijk. De eerste roeiers waren al aanwezig terwijl de organisatie de laatste hand legde aan de opbouw. Op het krappe botenterrein moest creatief met boten worden gemanoeuvreerd om deze vervolgens te kunnen riggeren. Een opkomende lentezon zorgde voor een aangename temperatuur en op de vlotten werden de eerste boten te water gelaten. De eerste velden van de dag maakten zich klaar om de 136ste editie van de Varsity te verroeien.

En deze editie begon direct goed. In een time-trial die direct ook de finale was, wisten de dames van de TopC4+ als snelste de 2000 meter af te leggen in de Overnaadse W. Algie. Met een tijd die bijna twintig seconden sneller was dan de nummer twee konden de dames trots hun Varsityoverwinning in ontvangst nemen.

De Dames Overnaadse 4+ in strijd om de overwinning. Foto: Michael Boutkan

Iets minder fortuinlijk dan onze Overnaadse Vier waren de dames van Proteus. De voorwedstrijd na hen was al begonnen terwijl deze boot nog zijn weg naar de finish zocht. Met veel geschreeuw en scheve halen lukte het hen net op tijd om hun boot tegen de kant aan te leggen zodat de Njord Heren Beginner 4+ van Eerstejaars Licht en Zwaar er langs kon. Met hun zwichte combinatie was het nog lang spannend wie er een ticket naar de finale zou veroveren. In de laatste 500 meter was het toch Laga die het puntje ervoor legde waardoor de heren uiteindelijk derde werden. Ook startend in dit veld was Njord 2. Deze boot gevuld met roeiers van Middengroep Zwaar wist zoals verwacht hun voorwedstrijd te winnen waardoor zij zich klaar konden gaan maken voor de finale der Jonge Vieren later die dag.

Dan door naar de lichte heren. Met drie inschrijvingen was de K.S.R.V. goed vertegenwoordigd in het Lichte Heren Elite 4- veld. De boot van Ouderejaars Licht kwam met rake klappen als eerste over de finish en ook één van de boten van Middengroep Licht wist een plek in de finale veilig te stellen waardoor de deze voor 33% uit Njordboten bestond.

Voor de eerstejaars is de Varsity traditiegetrouw hun eerste 2K wedstrijd van het seizoen. De kortere afstand, het boord-aan-boord varen en het woelige water zorgen er vaak voor dat het eerstejaarsklassement goed overhoop gegooid wordt. Eerstejaars Dames, Eerstejaars Lichte Dames en Eerstejaars Zwaar lieten zien de omschakeling van lange baan naar korte baan goed te hebben doorstaan door eerste dan wel tweede in hun voorwedstrijd te worden. Bij de Lichte Dames was het nog lang spannend wat de uitslag zou worden aangezien er protest was aangetekend. Gelukkig zagen de kamprechters in dat dit protest ongegrond was, waardoor de lichte dames hun A-finale konden voorbereiden. Helaas ging het Eerstejaars Licht wat minder goed af en strandden zij in de voorwedstrijd.

Vervolgens kwamen de middengroepen en ouderejaars in actie in de kleinere nummers. Mej. Sanders en dhr. Van der Velden wisten de klotsbak te overwinnen en zich te plaatsen voor de finale later die dag.

Net voor de scheepvaartpauze was het tijd voor de voorwedstrijden van de hoofdnummers van de Varsity. Tijdens de Lotingsvergadering in Utrecht is besloten dat de Oude Vier van Njord zijn voorwedstrijd zou verroeien met Nereus, Gyas, Argo, Okeanos en Skadi. Helaas bleken de roeiers uit de hoofdstad en uit het hoge noorden over net iets sterkere benen te bezitten dan de Leidsche heren waardoor Njord genoegen moest nemen met een derde plek. De tijdsnelste derde zou de laatste van de zeven banen in bezit nemen. Dit geluk was gegund aan de boot van Laga waardoor de gouden blikken buiten bereik van Njord belandden.

Ook de Dames Vier was vrijdag geloot en was in een pittige voorwedstrijd terechtgekomen. Omgeven door bondsroeisters hebben de dames zich van hun beste kant laten zien, maar op de finish kwamen zij minder dan 0,6 seconden te kort om zich te plaatsen voor de A-finale. Ook de dames van onze rode concullega’s kwamen niet verder dan de voorwedstrijd. Tijdens het oproeien hadden zij een intiem onderonsje met een Triton boot waardoor er een gat in hun boot zat. Technisch tapen mocht niet helaas niet baten waardoor de Lagaaiers de race aan zich voorbij moesten laten gaan.

’s Middags stonden de finales op het programma en met maar liefst negen ploegen verdeeld over diverse velden was Njord goed vertegenwoordigd. De vier met van Middengroep Zwaar mocht het spits afbijten. In een race waarbij de kwaliteit van het roeien door de zenuwen wat fluctueerde, wisten de heren de spanning onder controle te houden. Aegir deed nog een paar pogingen om de koppositie over te nemen, maar uiteindelijk ging het blik toch mee naar Leiden. Hiermee zijn de heren Van Leeuwen, Sluiskes, Huisman en Simon hun Beginnerstatus kwijt. Mej. Pelle mag dit Varsityblik toevoegen aan haar reeds bestaande collectie van blikken.

Mej. Pelle stuurt de boot van Middengroep Zwaar naar de overwinning. Foto: Michael Boutkan

Meteen daarna was het tijd voor de Dames Gevorderde 4+. De dames hebben laten zien goed om te kunnen gaan met veranderingen, want hoewel Laga een maatje te groot was, hebben de dames knap de tweede plek bemachtigd.

Vervolgens was het tijd voor een trio van de eerstejaarsploegen. Na een wat teleurstellend resultaat op de Heineken Roeivierkamp en de afgelasting van de Head hebben de dames zich goed herpakt. Een derde plaats werd bemachtigd wat zeven punten voor het klassement oplevert! Hierna was het tijd voor de Lichte Dames. In een spannende strijd met een knappe eindsprint van de Njorddames, was het Argo die als eerste over de finish kwam. Direct hierna strak Okeanos de hand op om protest in te dienen. Vervolgens vermeldde Time-Team – net als die ochtend ook al was gebeurd – dat het resultaat aan protest onderhevig was. Niet lang daarna werd de uitslag officieel. Argo werd teruggeplaatst naar de zesde plaats waardoor Njord alsnog won! Terwijl de dames hun blikken in ontvangst namen en het Njordlied aanhoorden, gebeurde er van alles achter de schermen. De terugplaatsing werd ongedaan gemaakt en de dames konden hun blikken weer inleveren. Dit is natuurlijk een situatie die je niemand gunt en de laatste woorden zijn hier dan ook nog niet over gesproken. Ondergetekende heeft er alle vertrouwen in dat de dames op de Hollandia hun wraak zullen nemen door dan alsnog het Beginnerblik te veroveren. Als laatste was het de beurt aan de Jonghe Acht. De heren werden zesde en waren hier niet blij mee waardoor ze dit resultaat liever vergeten en onbesproken zien. De vrije roeijournalistiek gaat hier uiteraard niet mee akkoord.

Daarna ging het snel. Eerst roeide mej. Sanders naar een knappe derde plek in het Dames Elite Skiff veld. Vervolgens was het de beurt aan dhr. Van der Velden. Waar hij in de voorwedstrijd genoegen moest nemen met de tweede plek, legde hij nu zijn puntje ervoor en bouwde deze voorsprong steeds verder uit. Met een verschil van vijf seconden op de finish won hij in een boot van Saurus zijn eerste blik voor Njord.

Dhr. Van der Velden enkele halen voor de finish van de Heren Elite skiff. Foto: Michael Boutkan

Aansluitend op deze finale kwamen de lichte heren in actie. Skøll startte hard weg en wist tot voorbij de 1000 meter de eerste plek vast te houden. Daarna kwam Ouderejaars Licht op stoom en nam de koppositie van de Amsterdammers over. In een directe strijd met Nereus wonnen zij uiteindelijk deze finale! Dit blik is niet geheel vanzelfsprekend aangezien er tussen baan 1 en 2 een Overnaadse Twee dwars op het kanaal lag. Op een haar na werd eerst de 4- van Njord en vervolgens die van Nereus ontweken. Een geluk bij een ongeluk, want een aanvaring tussen deze boten was sowieso niet zonder problemen voorlopen. Dit blik was tevens het achtste blik van dhr. Brinkman die daarmee de SA-status heeft bereikt! Voortaan mag hij op Njord en in de boot een zonnebril dragen om zijn status aan iedereen te kunnen laten zien.

Grote ontlading bij Ouderejaars Licht. Foto: Michael Boutkan

Het slotstuk van de dag was uiteraard de finale van de Oude Vieren. Vanwege de afwezigheid van de lichtblauwe Oude Vier, besloot men dan maar partij te kiezen voor die andere blauwe vereniging. Na een zinderende race waarbij Skøll nog gevaarlijk dichtbij kwam, was het toch de U.S.R. Triton die na tweeënvijftig jaar de gouden blikken mee naar huis mocht nemen. Het feest barstte los en is tot in de late uurtjes doorgegaan tijdens de kroegjool in Utrecht.

Over twee weken zijn de vier metten verruild voor de kleinere nummers tijdens het NK Klein op de Hollandia. Deze wedstrijd, georganiseerd door Triton en Njord, is tevens de start van het Developmentklassement voor de meerderejaars.

 

Blij met de vier Varsity-overwinningen en uitkijkend naar de Hollandia, teken ik,

Met lichtblauwe groet,

 

Mej. W. M. (Wieke) van Oostveen

h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”