Voorbeschouwing Ghent International Spring Regatta

Met de Varsity achter de rug is het korte baanseizoen echt begonnen. Het woelige water van het Amsterdams-Rijnkanaal wordt ingeruild voor aangelegde roeibanen. Over een kleine week staan de Hollandia Roeiwedstrijden op het programma. Hier zal tevens de Nederlands Kampioenschappen in kleine nummers verroeid worden. Als laatste zal een nieuw klassement van start gaan, het Developmentklassement. Maar voordat we bij de Hollandia aankomen, zal een deel van de middengroepen zich naar Gent begeven om daar de Ghent International Spring Regatta (GISR) te starten.

Deze wedstrijd wordt georganiseerd door de Gentse Roei- en Sportvereniging – één van de twee clubs gevestigd aan de watersportbaan – en vormt een goede generale repetitie voor de Hollandia de week erop. Gedurende twee dagen is er een allerhande aan nummers uitgeschreven waar steevast veel Nederlandse verenigingen aan mee doen. Spektakelstuk van de dag is toch wel de Junioren 12 skiff. Tijdens deze race over 500 meter roeien de Belgische bondsroeiers van 2030 hun eerste races in een polyester skiff wat gegarandeerd voor veel kijkplezier zorgt.

Dan naar onze eigen roeiers en roeisters. De meeste meerderejaars hebben ervoor gekozen om één dag te starten, maar Middengroep Zwaar neemt het ervan door op beide dagen aan de start te verschijnen. Het overgrote deel van de velden is zowel zaterdag als zondag uitgeschreven, dus kansen genoeg. Zo zal een deel van het kwartet dat tijdens de Varsity nog een overwinning behaalde in de vier met, nu hun heil gaan zoeken in de vier zonder. Zij zullen op beide dagen het M4- en het MU23- veld starten. De andere twee heren van Middengroep Zwaar zullen van start gaan in de twee zonder. Met vier races hebben beide boten voldoende mogelijkheden om het roeien met een stuurvoetje onder de knie te krijgen.

Ook Ouderejaars Licht reist af naar Gent, maar heeft besloten de pijlen op één veld te richten. Net als Middengroep Zwaar zullen zij starten in het M4- veld. Hoewel de blikkenteller voor dhr. Lankhorst en dhr. Pastoors beide op zeven staat, zal blik op de GISR niet leiden tot de SA-status. Dit heeft te maken met de opzet van de wedstrijd. Want hoewel de wedstrijd veel karakteristieken heeft van een échte boord-aan-boordwedstrijd, zijn er heats in plaats van voorwedstrijden. De winnaar is dus diegene die als snelste van het veld de twee kilometer heeft afgelegd. In het Nederlandse Reglement voor Roeiwedstrijden staat dat velden alleen bij voorwedstrijden klasserend zijn, dus mocht de heren winnen, zal de poepel helaas nog achterwege blijven. Ondergetekende heeft er alle vertrouwen in dat de heren later dit jaar alsnog de SA-status zullen bereiken en mochten de heren in Gent winnen, dan krijgen ze een Belgisch speciaal biertje om dit halve blik te vieren.

Middengroep Dames gaat met één vier naar Gent, maar dat is zeker niet de minste. Waar de dames vorige week op Varsity op een haar naar de finale van de Dames Vier misten, zullen zij in Gent alles op alles zetten om de overwinning binnen te halen. In dezelfde samenstelling zal deze boot ook het Developmentklassement gaan starten, dus Gent vormt voor hen een mooie oefening. En mocht het onverhoopt toch niet gaan zoals ze willen, dan geldt dat een slechte generale een goede voorstelling betekent.

Tot slot reizen er nog twee boten van Ouderejaars Zwaar af naar Vlaanderen. Dhr. Rutten en dhr. Katzman zullen net als de dames 4- de Ghent International Spring Regatta gebruiken als voorbereiding op de Hollandia. Op de WinterWedstrijden hadden zij nog wat pech met een boei, maar inmiddels zijn de mannen weer een stuk verder en kunnen zij aanstaande zaterdag laten zien wat zij waard zijn op de korte baan. Met de kracht van dhr. Rutten en de techniek van dhr. Katzman zullen zij de Belgen het vuur aan de schenen leggen. Ook dhr. Boonstra ziet de wedstrijd in Gent als voorproefje van de Hollandia. Hij zal namelijk deelnemen aan het NK Klein de week erop en een 2K waar nog niets van afhangt, is mooi meegenomen.

Maandag kunnen de roeiers voor wie dit het eerste avontuur in het buitenland was hun jasje afleveren bij de Nieuwe Schaar om er de naam van hun vereniging op te laten borduren. Daarnaast hebben onze Zuiderburen nog een leuke traditie, namelijk medailles voor de tweede en derde plek van een veld.

Vertrouwend op vele overwinningen en zilveren en bronzen medailles en daardoor een succesvolle Hollandia, teken ik,

Met lichtblauwe groet,

 

Mej. W.M. (Wieke) van Oostveen
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”