Nabeschouwing Ghent International Spring Regatta

Bij onze Zuiderburen werd afgelopen weekend de Ghent International Spring Regatta (GISR) verroeid. Deze wedstrijd over twee kilometer wordt drukbezocht door ploegen uit verschillende landen en zo dus ook door veel Nederlandse verenigingen. De organisatie postte al weken updates over de voorbereidingen op hun Facebook en ook tijdens de wedstrijd zelf was het enthousiasme en de passie voor hun wedstrijd goed merkbaar.

Als eerste van de dag was de twee zonder van Middengroep Zwaar aan de beurt. De heren startten voor het eerst een wedstrijd in dit boottype. Alle begin is moeilijk en roeien in een twee zonder is daar geen uitzondering op. Gelukkig hadden de heren later die zaterdag nog een race waarbij de halen al veel consistenter waren. Ook de vier zonder van MGZ had nog wat moeite met het stuurvoetje. De heren startten in baan 4, maar passeerden in de oproeibaan de finish. Ondanks deze extra meters, wisten de heren toch vierde in het M 4- veld te worden.

In hetzelfde veld startte ook de vier zonder van Ouderejaars Licht. Na wat gehannes met de boot waarbij dhr. Lankhorst bijna over de singel viel die hij daar zelf had neergezet en een boegnummer dat niet paste, mochten de heren het opnieuw opnemen tegen de zware boot van Laga. Op trainingskamp werd er stuivertje gewisseld, maar tijdens de GISR moesten de lichte heren toch hun meerdere erkennen in de rode fietsenmakers. Aangezien in België aan tweede en derde plaatsen worden gedaan, spraken de mannen al snel van ‘zilver’.

Ook in de skiff was de Koninklijke vertegenwoordigd. In het MU23 1x veld lagen naast dhr. Boonstra ook roeiers van onze oranje-zwarte buren. Enigszins overweldigd door het startsignaal, kwam hij een stuk later dan de rest van het veld uit de start. Deze bootlengte achterstand wist hij ruimschoots goed te maken waardoor dhr. Boonstra uiteindelijk zesde in dit veld werd. Later die zaterdag was hij voorbereid op de versnelde startprocedure en werd een knappe vierde plek in de M 1x bemachtigd.

Moeite met starten over de grens was een terugkerend thema in Gent. Ook Middengroep Dames, startend in de vier zonder, was niet geheel voorbereid op de start. Na wel een hele snelle quick start lagen de dames scheef in hun baan. Ondanks dit rommelige begin bewezen de dames met kop en schouders boven de andere roeiers te staan door alsnog met negen seconden voorsprong op de nummer twee het W 4- veld te winnen. Hulde voor deze prestatie van mej. Knigge, mej. Fox, mej. Van Veen en mej. Leeuwenburgh!

De vier zonder van Middengroep met hun blik in de zon. Foto: Bestuur

De Ghent International Spring Regatta was tevens het debuut van de Salty Poffertjes op de kortebaan. In de H.M. Hazelbag wisten de heren met rake klappen hun heat te winnen. Na lang wachten – want Belgische tijdswaarneming – bleken de heren de snelste tijd overall gevaren te hebben! Dit leverde mooie plaatjes op tijdens de medailleceremonie.

Zelf na twee kilometer heeft dhr. Rutten nog de kracht om zijn slag op te tillen. Foto: Bestuur

De meeste ploegen keerden na zaterdag huiswaarts. Op zondag kwamen Middengroep Zwaar en Ouderejaars Licht nog in actie. Beide ploegen lieten progressie ten opzichte van de dag ervoor zien waardoor een tweede zilveren en een bronzen medaille mee naar Leiden mochten.

Aanstaande vrijdag gaan de NK Klein op de Hollandia Roeiwedstrijden van start. Op vrijdag worden time-trials gevaren waarna op zaterdag de herkansingen en kwartfinales gepland staan. De inschrijvingen voor deze wedstrijd sluiten op dinsdag en later deze week vindt de loting plaats. Lees komende vrijdag de voorbeschouwing van deze wedstrijd op de website!

Tevreden met meerdere medailles in verschillende kleuren die goede hoop bieden voor komend weekend, teken ik,

Met lichtblauwe groet,

 

Mej. W.M. (Wieke) van Oostveen
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”