Voorbeschouwing Hollandia Roeiwedstrijden en NK Klein

Dit Paasweekend staat in het teken van de Hollandia Roeiwedstrijden. De K.Z.&R.V. Hollandia kent zijn bestaan in Alphen aan de Rijn en focust zich, in tegenstelling tot veel andere verenigingen, enkel op het organiseren van wedstrijden. De vereniging kent zijn oorsprong in 1881. In dat jaar hadden enkele heren het idee om zeil- en roeiwedstrijden te organiseren. Op de Oude Rijn, ter hoogte van ’s Molenaarsbrug werd een roeiwedstrijd gehouden. Dit bleek een groot succes waarop de S.R.V. “Njord” in 1882 besloot een roeitocht te houden op dezelfde Oude Rijn. Beide successen leidden tot de behoefte aan een professionele organisatie en zo werd er in 1882 besloten een vereniging op te richten. Hiermee Z.&R.V. Hollandia geboren. In 1957 werd ter ere van het vijfenzeventigjarige bestaan het predicaat “Koninklijk” verleend aan de vereniging. Hier moest de S.R.V. “Njord” nog zeventien jaar op wachten.

Zoals hierboven te lezen, bestaat er vanaf het begin een band tussen zeil- en roeivereniging Hollandia en onze vereniging uit het Leidsche. Deze band is er tot op heden nog steeds, want de organisatie van de Hollandia Roeiwedstrijden gebeurt is samenwerking met de U.S.R. Triton en de K.S.R.V. “Njord”. Een commissie bestaande uit leden van beide verenigingen is al maandenlang druk bezig om deze wedstrijden tot een succes te maken. Maar ook dieper de vereniging in leeft deze wedstrijd. Zo zullen eerstejaars dit weekend assisteren bij de organisatie als vlothondje, tapper of verkeersleider en zetten meerderejaars zich in als supercrew.

Naast reguliere velden vormt de Hollandia dit weekend ook het decor voor de Nederlandse Kampioenschappen in kleine nummers. Uitkomend in de skiff of de twee zonder zullen zowel bondsroeiers als verenigingsroeiers dit weekend gaan strijden om de nationale titel. Op vrijdagavond zullen er time-trials verroeid worden waarna aan de hand van een promotieschema de kwartfinales of een eventuele herkansing worden ingedeeld.

Voor Njord doen er maar liefst zeven boten mee aan de NK Klein. Iets na kwart over zes mogen mej. Nicole Beukers en mej. Elke Sanders het spitst afbijten in het DE 1x veld. Met 31 inschrijvingen gaan de 24 tijdsnelsten door naar de kwartfinale de dag erna. Voor mej. Beukers is de NK Klein inmiddels vaste prik, maar mej. Sanders doet voor het eerst mee. Vanwege haar leeftijd strijdt zij ook mee om de Dames SB-titel. Deze overwinning gaat naar de beste roeister onder de 23 jaar.

Ook de heren Van der Velden, Boonstra en De Haan starten de NK in de skiff. Voor dhr. De Haan en dhr. Boonstra is deze wedstrijd tevens een meetmoment voor een eventuele uitzending in de SB 8+ deze zomer. Dhr. Van der Velden heeft na een succesvolle Varsity besloten de NK toch nog een kans te geven. In een gehuurde Empacher van onze Leiderdorpse buren gaat hij proberen zijn p4 notering waar te maken.

Ook in de twee zonder is Njord vertegenwoordigd. Samen met mej. Lisanne Brandsma van Skadi gaat mej. Wilms de strijd om het Nederlands Kampioenschap aan in de DE 2-. Beide dames behoren tot de boordroeiselectie die toe traint naar de EK later dit seizoen. Ook de heren Terpstra en J. Algie zoeken hun heil in het kleinste boordroeinummer. Na drie jaar Oude Vier zijn de heren goed op elkaar ingespeeld en gezien het feit dat er meerdere boten mee doen die selectie lopen voor de vier zonder, gaat dit zeker niet overbodig zijn.

Zoals eerder gezegd, bepaalt het resultaat op vrijdag het verdere verloop van de NK. Velden met meer dan twintig inschrijvingen varen direct de kwartfinale op zaterdag, bij de twee zonders wordt er nog een herkansing gevaren. Het uitgebreide promotieschema kunt u hier vinden.

Dan door naar de reguliere velden. Wegens de grote populariteit van de wedstrijd werd er al op voorhand besloten het standaardprogramma aan te passen. Zo zijn de Gevorderde B-velden niet uitgeschreven en worden er ook geen B-finales van de klassementen gevaren. Met name voor de Developmentklassementen gaat dit gevolgen hebben, want nu zullen er punten verdeeld gaan worden op basis van de voorwedstrijden.

Naast het grote aantal inschrijvingen doet er ook een grote delegatie Njordploegen mee. Een voorbeschouwing van alle 42 ploegen wordt al snel een half boekwerk, vandaar dat hieronder enkele ploegen worden uitgelicht. De starttijden en loting van de overige ploegen zijn te vinden op Time-Team.

Bij de eerstejaars zijn de Lichte Dames vastbesloten dit weekend er met de volle tien punten én het blik vandoor te gaan. Bij de Varsity hebben ze al even aan de overwinning kunnen ruiken en deze keer is de winst echt voor het Leidsche. Ook Eerstejaars Licht heeft zijn zinnen gezet op de Hollandia. Na een wat tegenvallende race op de Varsity heeft de ploeg zich sterk herpakt waardoor er met het volste vertrouwen geroeid gaat worden.

Voor de meerderejaars lichte heren gaat dit weekend het Developmentklassement van start. De afgelopen weken hebben aangetoond dat de boten qua snelheid aan elkaar gewaagd zijn, dus het wordt spannend wie er met de meeste punten naar huis gaat. Ook Middengroep Zwaar start in de vier zonder. Vorig weekend werd er nog geoefend in Gent, maar zaterdag is het menens.

Op zondag starten er drie boten in het zware Gevorderde 2- veld. Tweedejaars en ouderejaars gaan met elkaar de strijd aan. Naast drie Leidsche boten doen er ook nog dertien andere ploegen mee, dus enkel een plek bij de eerste twee geeft een ticket voor de A-finale.

De combinatie van EJZ en EJL liet op de Varsity al zien dicht bij een finaleplek te zijn. Toen was er pas een aantal dagen in deze opstelling getraind. Nu, twee weken verder, zijn de heren meer op elkaar ingespeeld. Wie weet veroveren zij dit weekend een plaats in de A-finale.

Eén van de Developmentboten van zaterdag splitst zich de dag erna op. Dhr. Van Heijningen en dhr. Kolfoort zullen in plaats van met elkaar, tegen elkaar roeien in het Lichte Heren Beginner 1x veld. Ook mej. Ten Wolde en mej. Den Bieman liggen naast elkaar in de skiff. Beiden startend in dezelfde voorwedstrijd, zullen ook zij eerste of tweede moeten worden voor een plek in de finale. Mej. Ten Wolde start voor het eerst in de skiff, maar mej. Den Bieman is inmiddels volledig gewend aan de eenmansboot.

Net voor het middaguur starten er nog diverse tweetjes. Mej. Roos en mej. Slagter starten in de Lichte Dames Gevorderde 2x en ook dhr. Katzman en dhr. Rutten zullen in de dubbeltwee aan de start verschijnen. Ten slotte stappen mej. Leeuwenburgh en mej. Van Veen in de twee zonder. Deze combinatie behaalde winst bij de WinterWedstrijden, dus een plek bij de eerste drie is zeker te verwachten.

Met temperaturen boven de twintig graden belooft het een aangenaam weekend vol Njordploegen te worden. Ondergetekende hoopt u dan ook in groten getale te mogen begroeten tijdens deze Koninklijke wedstrijd met een lichtblauw randje.

Vertrouwend op een goed resultaat op de NK Klein en blij met zo’n grote afvaardiging wedstrijdroeiers, teken ik,

Met lichtblauwe groet,

 

Mej. W.M. (Wieke) van Oostveen

h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”