Nabeschouwing Hollandia Roeiwedstrijden NK Klein

Dit Paasweekend stond in het teken van de Hollandia Roeiwedstrijden. Zoals ook geschreven in de voorbeschouwing, wordt deze roeiwedstrijd georganiseerd door K.Z.&R.V. Hollandia. Dit doen zij in samenwerking met de U.S.R. Triton en de K.S.R.V. “Njord”. Leden van alle drie de verenigingen hebben zich drie dagen lang van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat ingezet om de wedstrijd tot een succes te maken. Gesteund door het mooie weer en de vele vrijwilligers was het een prachtige editie.

Vrijdag
Op vrijdagmiddag stonden de time-trials voor de NK-velden gepland. Voor de velden met veel inschrijvingen gold dat alleen snelste 24 boten naar de kwartfinales doorstroomden. Dhr. Van der Velden, dhr. Boonstra en dhr. De Haan behoorden bij deze groep waardoor zij zaterdagochtend de kwartfinales mochten starten. Ook mej. Beukers plaatste zich voor de kwartfinales door een derde tijd te varen!

Mej. Beukers in actie in haar skiff. Foto: Michael Boutkan

Bij de twee zonders was het aantal inschrijvingen iets lager. Hierdoor was er ruimte in het programma om ploegen die zich niet direct plaatsten voor de kwartfinales, nog een kans te geven in de herkansing op zaterdagochtend. Hoewel de heren Terpstra en J. Algie in soepele halen en een vlot tempo over de baan kwamen, lukte het hen niet om een tijd bij de snelste acht te noteren. Voor hen stond dus op zaterdagochtend de herkansing op het programma.

Ook mej. Wilms en mej. Brandsma van Skadi leken een herkansing te moeten varen. Echter bleek de boot van de Okeanos/Nereus combinatie onder gewicht, waardoor deze dames werden teruggeplaatst naar de laatste plek. Hierdoor behoorden Zuid-Hollandse dames toch bij de snelste zes ploegen en werd de herkansing op zaterdagochtend vermeden.

Zaterdag
Op de vroege zaterdagochtend roeide de Njord HE 2- de herkansing. Waar het roeien de dag ervoor nog lekker verliep, gaven de heren aan dat de herkansing veel moeizamer ging waardoor het hard werken voor minder bootsnelheid was. De heren strandden dan ook in de herkansing, wat met anderhalve week samen trainen helemaal niet slecht is. Mej. Beukers mocht rond de klok van half negen haar kwartfinale verroeien. In een sterke race waarbij “licht, Nicole, licht!” het devies was, werd door middel van een tweede plaats de halve finale veiliggesteld.

Naast de NK-velden was er ook veel animo voor de overige velden. Het aantal inschrijvingen was zelfs zo groot, dat B-finales voor de klassementsvelden niet waren uitgeschreven. Dit betekent dat de resterende punten worden toebedeeld aan de ploegen die het snelst waren in de voorwedstrijden. Daarnaast zorgde dit er ook voor dat ploegen die de A-finale niet haalden, meteen voor die dag klaar waren.

Zowel de dames acht als de Jonghe Acht wist door middel van een sterke voorwedstrijd een finaleplaats te bemachtigen. De dames legden vanaf moment één hun boegbal ervoor en hielden deze positie zodat ze als eerste over de finish kwamen. De lichte dames waren wat minder fortuinlijk. In een zenuwslopende race waarbij de onderlinge verschillen heel klein waren, kwam Njord helaas net te kort voor een finaleplaats

Na de eerstejaars konden de mannelijke skiffeurs zich opmaken voor hun kwartfinale. Elk geloot in een andere voorwedstrijd moesten de toeschouwers steeds rap heen en weer fietsen om elke Njordskiff te kunnen zien roeien. In de tweede kwartfinale was het de beurt aan dhr. De Haan. Met een sterke start was het alleen Thêta die sneller over de finish kwam en mocht hij zich dus gaan voorbereiden op de halve finale later die middag. Vervolgens kwam dhr. Boonstra over de baan. Na een mislukte start van Laga in baan zes werd er besloten opnieuw te starten. Hierdoor enigszins uit zijn concentratie gebracht plus benen die niet meewerkte werd hij uiteindelijk vijfde. Dit leidde tot de C-finale op zondag. Ook dhr. Van der Velden roeide een sterke race waarbij alleen Guillaume Krommenhoek sneller was. In de schaduw kon hij zich gaan voorbereiden op de halve finales.

Voor de Developmentboten was de Hollandia nog een beetje opstarten. Hoewel er goede tijden werden gevaren en het verschil vaak klein was, lukte het helaas geen enkele ploeg om de A-finale te behalen. Desondanks zijn er wel punten meegegaan naar het Leidsche doordat bijvoorbeeld een vierde tijd werd gevaren.

In de finale van de Dames Eerstejaars 8+ kwam Njord lekker uit de start. Slagvrouw mej. Van Os gaf aan dat de eerste 1000 meters goed verliepen, maar dat het roeien daarna slordiger werd en de snelheid lager. De dames eindigden als vierde, maar mochten wel zes punten mee naar husi nemen. Hierdoor staande dames nu derde in het Eerstejaarsklassement.

De Eerstejaars Dames 8+ met hun matchende zonnekleppen. Foto: Michael Boutkan

Aan het einde van de dag was het tijd voor de halve finales van de elite skiffvelden. Mej. Beukers en dhr. Van der Velden werden beide derde, waardoor een startplek in de A-finale veroverd was. Dhr. De Haan gaf van tevoren aan dat hij niet verwacht had de halve finales te halen en met dit resultaat al heel blij te zijn. Vlak achter Willem III werd hij vierde in de eerste halve finale, waardoor hij op zondag zou gaan strijden in de B-finale om de SB-titel.

Zondag
Op Eerste Paasdag barstte het roeigeweld vroeg los. Hoewel de muziek en het commentaar tot één uur uitbleef vanwege de zondagsrust, maakten de toeschouwers aan de kant dit met hun aanmoedigingen meer dan goed. Mej. Wilms kon zaterdag de benen goed laten rusten waardoor er met frisse energie aan de halve finale werd gestart. Samen met mej. Lisanne Brandsma roeide ze naar een vijfde plaats waardoor de dames ’s middags de B-finale verroeiden. Gezien het feit dat de dames pas later bij elkaar zijn gezet vanwege blessures van hun combinatiepartners, is dit een knappe prestatie.

De dames vier roeide zaterdag weliswaar een vierde tijd overall, maar miste toch de A-finale. Zondag waren de dames er dan ook op gebrand om die middag wel de strijd om het blik aan te gaan en dat lukte. Samen met Aegir maakte de boot zich los van het veld om zo Triton en Proteus ver achter zich te laten.

Waar voorwedstrijden van kleine nummers vaak rond de 1500 meter wel beslist zijn, bleef de derde voorwedstrijd van de Heren Gevorderde 2- tot op de laatste meters spannend. Njord 3, met daarin de lichte heren Reinders en Pastoors, legde vanaf moment één hun puntje ervoor. Vervolgens barstte de strijd tussen Njord 2, Laga en Triton los om het tweede en tevens laatste finaleticket. Hierbij trokken de rode fietsenmakers aan het langste eind, wat tot niet al te fraaie woorden van de normaal zo edele Utrechtse vereniging leidde.

Ook in de kleinere nummers verscheen Njord zondag aan de start. Mej. Den Bieman roeide in haar voorwedstrijd overtuigend naar een eerste plaats. Ook de dubbeltwee van de heren Katzman en Rutten wist een finaleplaats te behalen, al moesten ze van ver komen. Hard starten behoort namelijk nog niet tot de expertise van de heren waardoor zij vijfde na de eerste 500 meter lagen. Vervolgens schoven de heren elke 500 meter een plekje op zodat zij als tweede over de finishlijn kwamen. De DG 2- leek in eerste instantie ook een plek in de A-finale te hebben, maar na een fotofinish bleek dat de dames helaas net 0,01 seconden op Okeanos te kort te komen.

In de skifffinales roeiden zowel mej. Beukers, dhr. De Haan als dhr. Van der Velden elk naar een vijfde plek. Mej. Beukers en dhr. Van der Velden mogen zich hierdoor vijfde van Nederland noemen! Hier zijn wij als K.S.R.V. “Njord” uiteindelijk heel trots op. Ook het resultaat van dhr. De Haan is het vermelden waard. Door zijn vijfde plek in de B-finale, werd hij de vierde onder de SB-roeiers! Dhr. Boonstra had het flink te verduren in de tot nadeelbaan benoemde baan 6 en werd uiteindelijk vierde in de C-finale. Mej. Wilms roeide naar een tweede plek in de B-finale.

Naast de NK-finales stonden er ook drie andere finales gepland. Met een goede score van twee uit drie is de blikkenteller dit weekend toch omhooggegaan. Dhr. Pastoors en dhr. Reinders deden het kunstje uit de voorwedstrijd nog eens dunnetjes over door als lichte pikken het zware twee zonder veld te winnen! Deze overwinning was tevens het achtste blik voor dhr. Pastoors waardoor hij de SA-status heeft bereikt en voortaan met een zonnebril in de boot mag stappen. Dit heugelijke feit werd gevierd met een goede fles poepel en uiteraard een glimmende Ray-Ban op zijn neus.

De SA-status en dus poepel voor dhr. Pastoors. Foto: Bestuur

Ook mej. Den Bieman liet zien haar veld de baas te zijn. Al op de 500 meter was het gat met de rest van het veld meer dan vier seconden en dit verschil werd enkel verder uitgebouwd. Na een kleine negen minuten – want flinke tegenwind – kwam haar skiff als eerste over de finish. Hierdoor is mej. Den Bieman Beginner af in het scullen. Hulde voor deze mooie blikken! Als laatste Njordploeg waren dhr. Katzman en Rutten aan de beurt. In een betere race dan die ochtend werden de mannen uiteindelijk derde.

Mej. Den Bieman wordt eerste in de LDB 1x! Foto: Bestuur

Hoewel het aantal blikken voor deze wedstrijd is blijven hangen op twee, hebben alle ploegen binnen het weekend grote stappen gezet. De komende twee weken wordt er toegewerkt naar de ZRB Roeiwedstrijden op de Watersportbaan in Hilvarenbeek. De klassementen zullen daar een time-trialover 1500 meter varen om zo te beslissen wie er finale over twee kilometer mag starten. Ook de overige velden zijn uitgeschreven, dus roeispektakel te over.

Trots op de resultaten bij de Nederlands Kampioenschappen in kleine nummers en de twee betekenisvolle blikken, teken ik,

Met lichtblauwe groet,

 

Mej. W.M. (Wieke) van Oostveen
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”