Voorbeschouwing ZRB Roeiwedstrijden

Komend weekend reist een groot deel van de wedstrijdsectie af naar het zuiden. Daar worden op de Tilburgse Watersportbaan de ZRB roeiwedstrijden georganiseerd. Dit water is tevens de thuisbasis van roeivereniging Vidar, waar vele van u het eerste contact met de roeisport hebben gemaakt. Langs de wilde dieren van Safaripark Beekse Bergen zullen op zaterdag en zondag veel verschillende velden verroeid worden.

Dit zal wat anders gaan dan op andere kortebaanwedstrijden. Waar normaalgesproken de klassementsvelden worden uitgeschreven op zaterdag, is dit op de ZRB precies andersom. Ook zullen de klassementsploegen geen voorwedstrijd over 2000 meter roeien, maar een time-trial van 1500 meter. Dit geldt ook voor de andere velden met meer dan twaalf inschrijvingen. Al deze aanpassingen komen voort uit het feit dat het roeiwater in Hilvarenbeek maar uit vier banen bestaat. Wegens deze geringe capaciteit en het grote aantal inschrijvingen, is men genoodzaakt time-trials in te stellen omdat er anders van zonsopgang tot zonsondergang geroeid moet worden. Deze verschillen zorgen er wel voor dat de ZRB anders is dan andere wedstrijd en als een leuke afwisseling wordt gezien.

Vroeg op zaterdagochtend komt een deel van Middengroep Zwaar uit in de vier zonder. Aangezien er drie voorwedstrijden zijn, gaan alleen de drie eerste en de tijdsnelste tweede door naar de A-finale. De heren zullen dus het maximale uit hun benen moeten halen om die finale te bereiken.

Vervolgens is het de beurt aan de HeeCkel, a.k.a. de twee zonder van dhr. Van Hees en dhr. Seckel. Aangezien de heren te brede heupen hebben voor de Liduina, roeien ze in de Wamsteker. Deze boot is overigens ook voorzien van een bijnaam, namelijk Turfsteker. Als het roeien net zo goed is als de humor, dan moet die finale halen wel lukken. Ook de heren Van der Velden en De haan komen uit in dit Elite 2- veld. Waar beiden nog in de skiff  tijdens de Hollandia, zoeken ze elkaar nu op in het kleinste boordroeinummer. Dit zal tevens de eerste wedstrijd zijn van de nieuwe zware twee zonder die als schuilnaam De Stomer heeft gekregen. Met deze naam kan het niet anders dat de heren succesvol doorstomen naar de A-finale.

Vervolgens wordt er een groot aantal time-trials verroeid. Al deze velden hebben namelijk meer dan twaalf inschrijvingen waardoor de organisatie het niet bol kan werken met voorwedstrijden. Eerstejaars Dames heeft wat wijzigingen doorgevoerd waardoor er onder andere met een andere slag gestart wordt. Nadat de dames op de Hollandia de finale van het Beginner 8+ veld net misten, is de ploeg er des te meer op gebrand om deze keer wel de finale te halen.

Ook de Jonghe Acht start hun Beginner 8+ in de vorm van een time-trial. Er was wat paniek bij de heren over het wel of niet tellen van dit blik aangezien er officieel boord-aan-boord geracet moet worden, maar na een geruststelling dat het blik gewoon klasserend is, wordt de strijd om dit blik alleen maar groter.

Middengroep Licht had  in de aanloop naar de wedstrijd te kampen met een kleine tegenslag. Dhr. Veldhuizen voelde zijn blessure weer opspelen, waardoor besloten werd een invaller te zoeken. Dhr. Joris – look who’s back – Bergman neemt dit op zich. Echter heeft eerdergenoemde te veel punten om in het Gevorderde B 4- veld te mogen starten. Na wat heen en weer gemail en een terugtrekking van Asopos konden de heren toch bijgeschreven worden in het “normale” Lichte Heren Gevorderde 4- veld. Eind goed al goed.

De andere boot van Middengroep Licht is zonder obstakels de voorbereiding doorgekomen. Een wisseling tussen boeg en 3 is de bootsnelheid enkel ten goede gekomen. Ook voor deze boot geldt dat alleen een overwinning in de voorwedstrijd zekerheid geeft voor een finaleplaats.

De dames van de tweedejaars 4+ blijken wederom flexibel te zijn. Waar op de Varsity hun veld last-minute toch door ging, zijn er op de ZRB opnieuw te weinig inschrijvingen voor het DG4+. Noodgedwongen hebben de dames hun stuurtje bedankt en zijn ze aan de slag gegaan met een stuurvoet. Uitkomend in de vier zonder zullen zij dit weekend het Dames Gevorderde B 4- veld en het Developmentklassement starten.

In tegenstelling tot de achten zullen de eerstejaars vieren gewoon een voorwedstrijd varen om zich te plaatsen voor de finale. De combinatie van EJZ en EJL, beter gezegd Zwicht, stapt ook deze wedstrijd in de vier met. Gestuurd door mej. Van Nieuwenhuizen en met een andere slag en boeg begint de ploeg met een frisse start aan het weekend. Ook de lichte dames  varen op zaterdag een voorwedstrijd. Waar met de Hollandia de A-finale werd gemist en Okeanos er met het blik vandoor ging, zijn de blikkansen voor deze wedstrijd flink toegenomen.

Ook op zondagochtend is er sprake van een vol programma. Zoals eerder gezegd, starten dit weekend maar liefst twee 4-’s van Middengroep Dames in het Developmentklassement. Op de Hollandia vaarden mej. Knigge, mej. Fox, mej. Van Veen en mej. Leeuwenburgh weliswaar een vierde tijd bij de voorwedstrijden, maar visten ze net achter het net wat betreft de finale. De afgelopen twee weken zijn wat opstellingswisselingen geprobeerd. Hoewel de dames uiteindelijk hebben besloten in de originele opstelling te starten, staan ze nu op scherp om dit weekend vele punten mee naar Leiden te nemen.

Na de vier zonders is het tijd voor de time-trials van de Development dubbeltweetjes. Middengroep Lichte Dames heeft wat verschuivingen gemaakt en besloten om hun beste boot in te schrijven als Njord 2. Dit omdat deze ploeg vorige wedstrijd punten heeft behaald en hopelijk deze lijn kan doorzetten. De tweetjes van zwaar en licht moesten het op de Hollandia nog doen zonder A-finale, maar zaten er toen dichtbij. Ondergetekende heeft er alle vertrouwen in dat deze op de ZRB Roeiwedstrijden wel behaald wordt.

Ook op zondag start de Ouderejaars Zwaar in de twee zonder. Dit maal worden zij vergezeld door een boot van Middengroep Zwaar. Met in totaal drie Njordboten is het lichtblauw goed vertegenwoordigd. De beste vier van deze time-trial gaan door naar de A-finale, nummers vier tot en met acht roeien de kleine finale.

Halverwege de ochtend is het tijd voor een groot aantal skiffs. Mej. Den Bieman start na winst op de Hollandia in het Lichte Dames Gevorderde veld. Ook de heren Boonstra en B. Algie starten het Gevorderde skiff veld, zij het uiteraard wel in de zware variant. Zo rond de klok van kwart over tien is het de beurt aan mej. Sanders. In een voorwedstrijd met maar twee andere boten, dient zij hen achter zich te laten om zo de A-finale te bereiken.

Hoewel de delegatie Njordleden naar de ZRB met 37 inschrijvingen riant is, had deze nog groter kunnen zijn. Helaas voor de Ouderejaars was er te weinig animo voor een Elite 4-. Ook de Ouderejaars Lichte Heren zagen hun blikkentaxi in rook opgaan. Samen met Argo en Vidar wilden zij namelijk het Lichte Heren Elite 8+ starten, maar deze vond met maar één inschrijving uiteraard geen doorgang. Gelukkig kunnen de heren volgend weekend afreizen naar Duitsland om daar de International Wedau Regatta te starten. Hierover kunt u volgende week meer lezen.

Hopend dat de enige vorm van neerslag dit weekend blikkenregen is, teken ik,

Met lichtblauwe groet,

 

Mej. W.M. (Wieke) van Oostveen
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”