Nabeschouwing ZRB Roeiwedstrijden

Afgelopen weekend wisselden wind, regen en zonneschijn elkaar in hoog tempo af. Het ene moment kon er opgeroeid worden in kort-kort, een ogenblik later kwam de hagel met bakken uit de lucht. Gedurende het hele weekend werden zowel regenpakken en zonnebrillen paraat gehouden om zo de wisselende weeromstandigheden de baas te blijven. 

Vroeg op zaterdagochtend kwamen er flink wat zware heren in actie. Als eerste dhr. Simon, dhr. Huisman, dhr. Gerritsen en dhr. Tas in de vier zonder in de HGb 4-. Hoewel de mannen een vierde tijd overall roeide, misten ze toch de A-finale. Toch biedt dit resultaat perspectief voor de toekomst, aangezien de finale dus binnen bereik is. Vervolgens was het de beurt aan de ouderejaars. Dhr. Van der Velden en dhr. De Haan toonden dominantie door op de 500 meter de koppositie te pakken en deze niet meer weg te geven. De HeeCkel twee zonder strandde met een derde plaats helaas in de voorwedstrijd. Als laatste was het de beurt aan dhr. Katzman en dhr. Rutten. Laatstgenoemde kampte helaas met een fikse keelontsteking, waardoor een finale te hoog gegrepen was. 

Daarna was het tijd voor een vijftal time-trials. Eerstejaars Zwaar kwam goed uit de start en wist deze kwaliteit ook te behouden. Dit resulteerde in een derde tijd en daarmee in de strijd om het Beginnerblik later die middag! Ook Eerstejaars Dames liet zien mooi roeien te kunnen combineren met felheid onder water. Waar de dames op de 1000 meter nog een derde tijd hadden, werd er in de laatste 500 meter nog extra doorversneld. Met een eerste tijd kon EJD met goed vertrouwen vooruitkijken naar de finale. 

Inmiddels was het weer ten slechte omgeslagen. Regenpakken en –poncho’s werden uit tassen getoverd om zo goed beschermd mee te kunnen fietsen. De roeiers op het water waren helaas wat minder fortuinlijk en voelden regendruppels door hun kleren heen komen. Het middenschip van de M. Algie hield het echter wel droog, want de heren waren zo verstandig geweest om onder de brug stil te gaan liggen. Ondanks dat een nat pak werd vermeden, wisten de heren helaas niet door te stoten tot de finale. 

In de laatste drie voorwedstrijden werd driemaal een eerste plaats gevaren. Mej. Sanders roeide praktisch in haar eentje, want de skiff van Dudok bood niet veel tegenstand. Ook dhr. Boonstra hoefde maar 300 meter zijn best te doen en kon de resterende afstand rustig uitvaren.  

Na de scheepvaartpauze zonder schepen was als eerste de andere boot van Middengroep Licht aan de beurt. Een Amsterdamse combinatie van Skøll en Willem III was oppermachtig en wist deze finale te winnen. Daarna was het tijd voor een andere middengroep. Mej. Knigge, mej. Fox, mej. Van Veen en mej. Leeuwenburgh lieten op de 1000 meter een goede versnelling zien waardoor Laga werd gepasseerd. De rode dames probeerden de koppositie terug te pakken, maar de Leidsche vier stoomde door en kwam na minder dan acht minuten als eerste over de finish! Hiermee was het eerste blik van het weekend een feit en raakte mej. Fox tevens haar Beginnerstatus kwijt! 

Middengroep Dames wint de Gevorderde 4-! Foto: Bestuur

In de A-finale van het Heren Elite twee zonder veld bleek Laga net een maatje te groot voor de lichtblauwe heren. Dit is niet verwonderlijk, aangezien de mannen pas een aantal trainingen met elkaar gevaren waren. Ook Eerstejaars Zwaar moest aanzien hoe Okeanos er met de overwinning vandoor ging. 

Daarna werd de droom van EJD werkelijkheid. Met een goede start en sterke halen eroverheen wisten de dames als eerste de denkbeeldige 500 meter lijn te passeren. Soms betekent hard starten ook hard inkakken, maar niet bij deze ploeg. Elke haal werd er meer gegeven en de voorsprong verder uitgebouwd. Na 7:32 waren het de Eerstejaars Dames van Njord die de finish als eerste passeerden en hiermee Beginner af zijn! Vreugde alom en terwijl de dames werden toegezongen door hun vereniging, mochten zij de blikken in ontvangst nemen. 

Eerstejaars Dames raakt de Beginnerstatus kwijt door de DB8+ te winnen. Foto: Bestuur

Van het grootste nummer door naar het kleinste. Mej. Sanders lag in een voordelige baan en dit voordeel werd verder uitgebouwd met harde, rake klappen. Ook in de finale was de tegenstand ver te zoeken en dus mocht ook dit blik mee naar Leiden. Hulde voor deze prestatie in het Dames Elite 1x veld! 

Winst voor mej. Sanders in de Dames Elite skiff! Foto: Bestuur

De laatste twee finales van de dag leverden helaas geen blikken meer op, maar wel twee tweede plaatsen. Dit biedt mogelijkheden voor de volgende wedstrijd. 

De zondagochtend was aan flink wat wijzigingen onderhevig. Zo had een virus Middengroep Zwaar in zijn greep waardoor eerst dhr. Simon uitviel en vervolgens ook dhr. Sluiskes. Dhr. Rutten werd vervangen door dhr. Boonstra. Deze roeide met dhr. Katzman naar een goede zesde tijd waardoor de B-finale werd veiliggesteld. Njord 2 in het Dames Development 4- veld behaalde dan geen finale, maar met niet al te grote verschillen is dit een knappe prestatie wanneer men voor de tweede keer in een 4- racet.  

De lichte middengroepen startten beide met twee boten in het Developmentklassement. Bij de heren wist de M. Algie de C-finale te behalen, de dames Huizing en Roos voeren een zevende tijd en dus stond ’s middags de B-finale op het programma.  

Waar Eerstejaars Zwaar zaterdag nog een derde tijd voer, liep de zondag minder voorspoedig. De heren kwamen niet lekker uit de start en helaas bleek het lastig om zich te herpakken. Ook de lichte heren hadden moeite met hun time-trial waardoor de finale later die dag niet bereikt werd.  

In de middag stonden er diverse finales op de agenda. Als eerste was het de beurt aan Middengroep Licht. De winnaar van de deze finale zou één punt voor het klassement meenemen. Met een sterke race werd de rest van het veld achter zich gelaten en zijn de heren van de nul af.  

In B-finale van het HG 2- veld waren het dhr. Seckel en dhr. Van Hees die, ondanks flinke tegenwind in baan 1, een tweede plaats wisten te behalen. Direct na hen vlogen dhr. Van der Velden en dhr. De Haan over de Watersportbaan. Lange halen en een mooi ritme resulteerden in een hoge bootsnelheid. Het was dan ook De Stomer die als eerste over de finish kwam en daarmee 100% rendement heeft qua wedstrijden. Hulde voor dit blik! 

Na dit blik kwamen er nog twee A-finales en vier B-finales. Dhr. B. Algie wist derde in de B-finale te worden. Een goede prestatie, aangezien hij sinds jaren boordroeien slechts een aantal weken in de skiff zat. Mej. Sanders kende door een falend startsysteem een onrustige start. Tot tweemaal toe lieten de startlichten het afweten. Hierdoor kwam zij moeilijk uit de start en ging uiteindelijk Skadi er met de overwinning van door.  

In de Developmentvelden werden kort achter elkaar drie B-finales verroeid. Middengroep Dames werd tweede, de lichte dames derde. Dhr. Katzman en dhr. Boonstra wisten hun B-finale te winnen en daarmee vijf punten voor het klassement veilig te stellen. Daar bovenop was hun tijd sneller dan de winnaar van de A-finale! 

Als slotstuk van de dag kwamen zowel de Dames Eerstejaars 8+ als de 4* over het water. Geloot in baan 1 had de Dames Acht in ieder geval niet het baanvoordeel. Toch wisten de dames dit uit hun hoofd te zetten en kwamen ze als derde over de finish. Nereus werd zelfs bijna ingehaald totdat een windvlaag roet in het eten gooide. De lichte dames wonnen hun B-finale waardoor er vijf punten aan hun puntensaldo worden toegevoegd. 

Met de ZRB Roeiwedstrijden achter de rug blijven we wat betreft reistijd dichterbij huis. Ook zal vanaf nu in zes banen of meer gestart worden. De eerstvolgende nationale wedstrijd is de Westelijke Regatta. Deze zal over een kleine twee weken verroeid worden op de Willem-Alexanderbaan te Zevenhuizen. Aangezien deze baan volledig onbeschut ligt, zal in geval van wind élke baan hier last van hebben. Met de afgelopen wedstrijden in het achterhoofd hebben de roeiers inmiddels laten zien met alle weeromstandigheden om te kunnen gaan. 

Komend weekend reist een kleine delegatie Njordleden af naar het buitenland. Ouderejaars Licht stapt in de vertrouwde vier zonder op de Wedau Regatta in Duisburg. Ook dhr. Kwee zal hier acte de présence geven als stuur van de Holland <23 8+. In Bulgarije barst tevens het roeigeweld los. Op World Cup I zullen mej. Beukers en mej. Wilms het lichtblauw vertegenwoordigen in de vrouwen dubbelvier en vrouwen acht. 

Vergenoegd met vier blikken en uitkijkend naar de internationale wedstrijden, teken ik, 

Met lichtblauwe groet, 

 

Mej. W.M. (Wieke) van Oostveen
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord