Voorbeschouwing World Cup I en Wedau Regatta

Waar afgelopen week in het zuiden van ons land werd geroeid, verplaatst dit weekend het roeigeweld zich over de landsgrenzen. In Bulgarije wordt in Plovdiv World Cup I georganiseerd. Op deze baan werden vorig jaar nog de wereldkampioenschappen gehouden. Voor de K.S.R.V. leverden deze kampioenschappen destijds een gouden, zilveren en bronzen medaille op.

Dit weekend komen Sophie Souwer en Mieke Wilms namens Njord in Plovdiv in actie. De bondsmannen slaan WCI over, dus de naam van Stef Broenink ontbreekt in dit rijtje. De oplettende lezer mist hier uiteraard nog een naam, namelijk die van Nicole Beukers. Als slagvrouw van de dubbelvier zou zij natuurlijk ook naar Bulgarije afreizen, maar een blessure gooide roet in het eten. Afgelopen zaterdag schoot het namelijk in haar rug, waardoor Nicole World Cup I helaas aan zich voorbij moet laten gaan. Gelukkig verloopt haar herstel voorspoedig. Hoewel de afwezigheid van Nicole er toe heeft geleid dat er op het laatste moment een verandering in de opstelling heeft plaatsgevonden, geldt de Nederlandse dubbelvier als topfavoriet voor de medailles.

Voor Mieke Wilms is het de eerste keer dat zij deelneemt aan een World Cup. Met meerdere uitzendingen naar de <23 kampioenschappen, is starten in het buitenland niets nieuws voor haar. Na een succesvolle <23 WK waar zilver behaald werd, is zij daarna als ‘meetrainer’ bij het ANRT aan de slag gegaan. Na winst op de Hel van het Noorden en verdere selectietrainingen, werd begin maart bekend dat ze deel uit maakt van de boordroeiselectie! Dit weekend zal Mieke op plek zes plaatsnemen in de Holland Vrouwen 8+. De dames treffen China en Roemenië waarbij laatstgenoemde hoogstwaarschijnlijk de meeste weerstand gaat bieden.

In Duitsland vindt sinds lange tijd de Wedau Regatta weer plaats. Deze roeibaan was een aantal jaar niet toegankelijk voor wedstrijden, omdat men het botenhuis aan het verbouwen was. Dit weekend wordt de heropening groots gevierd door het organiseren van de Regatta. Daarnaast wordt er onder de naam “Olympic power meets sprint power” een sprintkampioenschap georganiseerd tussen de best sprintende verenigingsachten en de Duitse roeibond.

Namens Njord reist er een lichtgewicht vier zonder naar Duitsland af. Waar de heren in Nederland weinig tegenstand vinden en hun velden wegens te weinig inschrijvingen vaak geen doorgang vinden, is er op de Wedau Regatta wel voldoende animo om het veld twee dagen uit te schrijven. De mannen hebben de afgelopen weken geëxperimenteerd met verschillende opstellingen, wel of geen blok en omboorden om zo de hoogst mogelijke bootsnelheid te bereiken. De heren Reinders, Lankhorst, Pastoors en Brinkman starten zaterdag om 16:45 en op zondag om 14:18. Naast Duitse ploegen treft de vier zonder ook een boot uit Chili!

Als laatste start dit weekend ook een lichtblauwe stuur in Duitsland. Dhr. Bjørn Kwee loopt wederom selectie als stuurman van de senioren B 8+. Na de Hollandia is een voorlopige boot samengesteld. Deze acht start zondag om 12:12 de voorwedstrijd en rond kwart voor vijf de finale. Op zaterdag komt de acht ook in actie, maar dan niet met dhr. Kwee als stuur.

Vertrouwend op internationale overwinningen en harde races, teken ik,

Met lichtblauwe groet,

 

Mej. W.M. (Wieke) van Oostveen
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”