Nabeschouwing World Cup I en Wedau Regatta

Voor de meeste wedstrijdroeiers stond dit weekend in teken van trainingen op de Leidsche wateren. Een handjevol roeiers vertrok echter naar het buitenland om daar respectievelijk World Cup Ien de Wedau Regatta te starten.

De World Rowing Cup, of beter gezegd de Wereldbeker Roeien, bestaat uit drie roeiwedstrijden. Deze internationale roeicompetitie wordt georganiseerd door de FISA. Elke wedstrijd worden er punten verdeeld over de eerste zeven boten in een veld waardoor er aan het einde van de rit een winnende ploeg is. Daarnaast wordt er ook een landenklassement bijgehouden hetgeen resulteert in een winnend land. Net als bij de Tour de France is de koploper herkenbaar door gele items. Zo wordt er gestart met gele mouwtjes onder het pakje en draagt de nummer één bij de fotomomenten een geel hesje. Dit jaar worden de Wereldbekerwedstrijden gehouden in Plovdiv, Poznán en in Rotterdam op de welbekende Willem-Alexanderbaan.

Dit weekend vond dus de eerste van de drie Wold Cupsplaats. Zoals in de voorbeschouwing reeds beschreven, gaven Mieke Wilms en Sophie Souwer acte de présencein Plovdiv. Voor mej. Wilms was dit tevens de eerste keer dat zij onder de Nederlandse vlag een Werelbekerwedstrijd startte. Uitkomend in de Vrouwen Acht waren het enkel Roemenië en China die dit weekend verslagen moesten worden. Op zaterdag stond een testrace op het programma. Waar van tevoren nog werd gedacht dat Roemenië de meeste weerstand zou geven, was het China die in de buurt van de Hollandse vrouwen bleef. Het bleef echter bij in de buurt blijven, want het was de boot met daarin mej. Wilms die als eerste over de finish kwam! Dit gaf goed vertrouwen voor de A-finale voor de dag erna.

Ook Sophie Souwer en de andere dames van de dubbelvier voeren een testrace. Hier was wederom China de tegenstander en ditmaal ook de enige. Met een verschil van tweeënhalve seconden wat het de boot uit het oosten die deze testrace won.

Op zondag stonden net na het middaguur de finales gepland. Bij de dubbelvier was het wederom China die als eerste over de finish kwam, zij het met een veel kleiner verschil dan de dag ervoor. Wetend dat er een door een blessure een last-minuteopstellingswisseling heeft plaatsgevonden, is dit een knap resultaat! Tevens veroveren de dames hiermee zes punten voor het klassement.
Na de dubbelvier was het tijd voor de finale der vrouwenachten. In een sterke race waarin de Nederlandse roeisters vanaf moment één de leiding namen, was het opnieuw de rood-wit-blauwe bladen die als eerste over de finish kwamen! Deze overwinning is goed voor acht punten, maar nog mooier is dat mej. Wilms hiermee haar eerste internationale gouden medaille wint! Hulde voor deze prestatie!

GOUD voor mej. Wilms in Plovdiv. Foto: Detlev Seyb/MyRowingPhoto.com

Iets dichter bij huis vond de Wedau Regatta plaats. Namens Njord waren er vier roeiers en één stuur naar Duisburg afgereisd. De roeiers startten gezamenlijk op beide dagen in het lichte vierzonder veld. Waar de Nederlandse roeibond geen lichte vierzonders meer heeft, hebben de Duitse en Chileense bond dit wel. De heren konden dan ook beide dagen hun borst natmaken voor een stevig potje roeien. Hoewel bij beide races de winst niet binnen handbereik was, hadden de mannen wel aansluiting op het veld. Bovendien ging de race op zondag beter dan de dag ervoor, dus er was ook nog sprake van een stijgende lijn. De lichte heren kunnen al met al tevreden terugkijken op dit weekend.

Ouderejaars Licht in actie op de Wedau Regatta in Duisburg. Foto: Peter Lankhorst

Het stuurtje dat aanwezig was in Duitsland, was dhr. Kwee. Hij stuurde op zondag de voorlopige selectie van de onder de 23 jaar 8+ over het water. Roeiend tegen andere bondsboten wisten de mannen een derde plek in de voorwedstrijd te behalen. Hiermee plaatsten zij zich voor de B-finale later die middag. In deze kleine finale werd de acht vervolgens vijfde.

Komend weekend zoeken we het dichter bij huis. Op de Willem-Alexanderbaan te Zevenhuizen worden de Westelijke Roeiwedstrijden verroeid. Pak allen de racefiets of het OV om onze roeiers en roeisters aan te moedigen. Daarnaast vindt in Gavirate (Italië) de International Para Rowing Regatta plaats. Al met al genoeg roeien om naar uit te kijken.

Ongelofelijk trots op de eerste gouden World Cup medaille van het seizoen en hopend dat er nog vele zullen volgen, teken ik,

Met lichtblauwe groet,

 

Mej. W.M. (Wieke) van Oostveen
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”