Voorbeschouwing Westelijke Regatta en FISA International Para Rowing Regatta

Na de internationale wateren in Duitsland en Bulgarije zoeken we het dit weekend dichter bij huis. Op zaterdag 18 mei en zondag 19 mei wordt op de Willem-Alexanderbaan, door intimi ook wel de Willie de Windbaan genoemd, de Westelijke Regatta verroeid. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door de Zuid-Hollandse Roeibond en de verenigingen die bij deze bond zijn aangesloten. Waar twee weken geleden op de ZRB nog time-trials werden gevaren vanwege capaciteitsproblemen, heeft de Westelijke juist ruimte over op het tijdschema. De WAB heeft namelijk niet vier of zes banen voor roeiwedstrijden, maar acht! De gestuurde nummers zullen dit weekend hun voorwedstrijden en finales met acht ploegen naast elkaar varen. Dit gaat gegarandeerd voor veel roeispektakel zorgen. Vanwege de grotere capaciteit, beginnen de dagen ook minder vroeg dan op andere dagen. Waar de meeste wedstrijden de eerste voorwedstrijden om acht uur ’s ochtends hebben, gebeurt dit op de Westelijke pas rond half negen. Iets wat ondergetekende enkel kan verblijden.

De kop gaat eraf met Zwicht in het Heren Eerstejaars 4+ klassement. Om 8:50 zullen de heren hun voorwedstrijd varen. Net als voorgaande wedstrijden heeft de boot weer een andere opstelling en zal het dit weekend dhr. Minnes zijn die deze boot voorslaat. Een notering bij de eerste vier is voldoende om in de middag de A-finale te mogen varen.

Direct na deze voorwedstrijd is het de beurt aan Eerstejaars Dames. Twee weken raakten de dames de Beginnerstatus kwijt en werden er zeven punten aan klassementssaldo toegevoegd. Met nog een aantal wedstrijden te gaan, begint het klassement langzaamaan tot een ontknoping te komen. Met slechts één punt minder dan de nummer drie is een podiumplaats in zicht. De dames zullen er dan ook op gebrand zijn om dit weekend de volle tien punten mee naar Leiden te nemen.

De tweedejaars lichte dames zullen dit weekend wederom in het Lichte Dames Developmentveld uitkomen. Het ene bootje had al een mooie Filippi om in te roeien, maar door handige contacten bij burgerverenigingen hebben de andere twee dames deze zaterdag ook een goede dubbeltwee om in te starten. Met een boot uit 2018 (!) zullen mej. Slagter en mej. Stikvoort bij een top 4 notering de andere boot gaan tegenkomen in de finale. Aan het materiaal zal het in ieder geval niet liggen.

Ook dit weekend start er een groot aantal Njordleden in het kleinste nummer. Dhr. Reinders en dhr. Van Heijningen zullen elkaar tegenkomen in de eerste voorwedstrijd van de Lichte Heren Gevorderde skiff. Ook mej. Sanders en mej. Den Bieman stappen wederom in de skiff. Beiden hopen over vijf weken op het water van de Theems andere dames het vuur aan de schenen te leggen tijdens de Women’s Henley Regatta. Ten slotte zullen rond de klok van één uur dhr. B. Algie en dhr. Boonstra aan de start verschijnen in het Heren Gevorderde 1x veld.

In de Development 4- velden wordt wel gewoon op zes banen gestart in plaats van acht. Dit om te voorkomen dat door eventuele stuurfouten ploegen in elkaar varen en er algehele chaos en paniek ontstaat. Middengroep Zwaar is al eerste aan de beurt en binnen twintig minuten volgen ook de twee boten van de lichte middengroep. Hoewel een top drie notering in het klassement hoogstwaarschijnlijk niet meer binnen bereik is, zullen de heren zo veel mogelijk puntjes proberen te sprokkelen. Voor de Middengroep Dames geldt dat zij de laatste voorwedstrijd van de dag hebben en dus pas laat richting Zevenhuizen hoeven te vertrekken. Hier liggen de verschillende ploegen nog dicht bij elkaar en kunnen er dus nog grote verschuivingen optreden.

Lichte roeiers wegen vaak het liefst zo vroeg mogelijk in zodat er daarna tijd genoeg is om te eten en zich voor te bereiden. De mannen van Eerstejaars Licht zullen dit weekend echter wat langer op een houtje moet bijten, want hun voorwedstrijd staat pas om 13:20 op het programma. Gelukkig hebben de mannen wel “hun” Loki weer terug en is een beetje uitslapen misschien ook wel een keer lekker.

In de namiddag staat er één directe finale voor Njord op de agenda. Met nog twee andere inschrijvingen zullen de heren van Ouderejaars Zwaar de strijd om het blik aangaan in het Heren Elite 4- veld. Met drie SA-statussen is het aantal blikken in deze boot in ieder geval al hoog.

Op de zondagochtend opnieuw veel skiffs. Het overgrote deel is de dag daarvoor al in de skiff de baan over gegaan, maar voor mej. Kalf zal zondag zelfs de eerste keer uit haar roeicarrière zijn! Samen met nog vijf andere lichte dames zal zij gaan strijden om een plaatsje in de A-finale van het Lichte Dames Beginner 1x veld later die dag.

“Als we het op de ZRB konden, dan moet het ook op de Westelijke lukken”. Dat moeten dhr. Van der Velden en dhr. De Haan hebben gedacht toen ze zich zonder veel voorbereiding inschreven voor het Heren Elite 2- veld. Zonder veel samen in de boot gezeten te hebben, blikten zij in het HG2- veld op de ZRB. Deze keer hebben ze de boot zelfs niet opgeriggerd, dus misschien leidt dit tot winst in het HE2- veld!

Op de ZRB waren ze er heel dichtbij, maar was het toch de Laga/Vidar combinatie die er met de winst in het Lichte Dames Beginner 4* veld vandoor ging. De afgelopen twee weken is er hard getraind en zijn de dames vastbesloten om het blik mee naar huis te nemen. De grootste concurrenten zijn inmiddels uit dit veld verdwenen, dus het is tijd dat ook onze EJLD dit veld vaarwel zegt.

Net als de lichte dames is ook Eerstejaars Zwaar al een aantal keer dicht bij de overwinning in het Heren Beginner 8+ veld geweest. Met een finale over acht banen met daarin acht zware ploegen zal er in ieder geval voldoende water verplaatst worden.

Een aantal Njordploegen varen zondagmiddag direct finale. Mej. Planting zal zelfs twee keer vlak achter elkaar de baan over gaan. Als slagvrouw van zowel de Dames Gevorderde 4+ – die eindelijk weer doorgang vindt – en van de Dames Beginner 4+ heeft zij haar winkansen goed verspreid.

Aan het einde van de dag zullen de ouderejaars heren laten zien hoe hard roeien in een acht moet. In een gloednieuwe boot die de schuilnaam San Diego draagt, zal een Vidar/Njord/Argo combinatie a.k.a. de Blikkentaxi zijn opwachting maken in het Lichte Heren Elite veld. Winst zal ertoe leiden dat zowel dhr. Lankhorst als dhr. Bergman de SA-status bereikt en voortaan bebrild de boot in mag. Ook de zware ouderejaars bundelen hun krachten en stappen in de acht. In een goed bezette finale zal onder andere de Holland <23 8+ verslagen moeten worden.

Vooralsnog is droog weer voorspeld, dus geen reden om niet te komen kijken. Ook de temperatuur belooft aangenaam te zijn. Wie ook goede temperaturen hebben opgezocht, zijn de roeiers en roeisters die dit weekend de FISA International Para Rowing Regatta starten. In het Italiaanse Gavirate zullen mej. Van der Meer en dhr. Van Kessel hun opwachting maken. Eerstgenoemde is geen onbekende en zal zowel in de skiff als met Corné de Koning in de dubbeltwee haar eer verdedigen in de PR2 klasse. Dhr. Van Kessel is geselecteerd als reserve voor de Mix 4+ PR3. Waar in het PR2 veld enkel met de armen en de rug wordt geroeid, maakt men in het PR3 veld wel een volledige haal. Vrijdag varen zij een race for lanes waarna op zaterdag en zondag de finales plaatsvinden.

Vooruitkijkend naar spannende races zowel op de Willem-Alexanderbaan als in Italië, teken ik,

Met lichtblauwe groet,

 

Mej. W.M. (Wieke) van Oostveen
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”