Nabeschouwing Westelijke Regatta en FISA International Para-Rowing Regatta

Afgelopen vrijdag begon een weekend voor roeigeweld met een race for lanes in het Italiaanse Gavirate. Daar vond namelijk de FISA International Para-Rowing Regatta plaats. Namens Nederland startten hier twee boten: mej. Annika van der Meer en Corné de Koning in de dubbeltwee in de PR2 klasse en de Mixed 4+ in de PR3 klasse. Dhr. Van Kessel was reserve voor de laatstgenoemde boot. De dubbeltwee wist hun race for lanes te winnen, de viermet werd vierde.

Vroeg op zaterdagochtend stonden de finales gepland. Hoewel er ditmaal veel weerstand werd geboden door Groot-Brittannië, wist de Nederlandse dubbeltwee hun aanvallen keer op keer af te slaan waardoor de gouden medaille veroverd werd! Hulde voor deze prestatie. Ook op zondag was het de boot van mej. Van der Meer en Corné de Koning die als eerste de finishlijn in de A-finale passeerde! Met het gegeven dat Groot-Brittannië de regerende Paralympisch kampioen is en Frankrijk destijds het brons won, is dit een zeer knappe prestatie die veel hoop biedt voor de toekomst! De viermet werd op zondag uiteindelijk zesde in finale.

Tweemaal een gouden medaille voor Annika van der Meer en Corné de Koning! Foto via Annika van der Meer

Ook dichter bij huis deed de K.S.R.V. goede zaken. Met maar liefst 43 inschrijvingen was het lichtblauw flink vertegenwoordigd op de Westelijke Regatta. Deze wedstrijd wordt al sinds 1925 georganiseerd door de Zuid-Hollandsche (toen Westelijke) Roeibond en heeft al vele gedaanten en uitvoeringen de revue zien passeren. Sinds 2013 wordt de regatta op de Willem-Alexanderbaan georganiseerd en vormt de wedstrijd een vast onderdeel van zowel het Development- als het Eerstejaarsklassement.

Vanwege de acht banen die de Willem-Alexanderbaan rijk is, waren er veel directe finales. Dit zorgde voor ruimte in het tijdschema waardoor er niet vanaf ’s ochtends vroeg tot laat in de middag geracet hoefde te worden. Desalniettemin was het een vol programma en werd er continu van start naar finish en weer naar de start gefietst om alle deelenemde ploegen te kunnen aanschouwen en aan te moedigen.

Bij de eerstejaars wisten bijna alle ploegen door te stomen naar de A-finales later die dag! Met nog drie wedstrijden te gaan zijn alle punten voor het klassement meer dan welkom en een plek in die finale betekent kans op die tien punten. De combinatie tussen zwaar en licht werd knap vierde, de lichte en zware dames bereikten de vijfde plaats en Eerstejaars Zwaar behaalde uiteindelijk een zesde plek. Later deze week zullen deze punten worden toegevoegd aan het puntensaldo en weten we wat dit voor hun positie in het klassement betekent.

In het Lichte Dames Development 2x veld was het Njord 1 die na een sterke eindsprint de vierde plek veroverde en daarmee de A-finale veiligstelde. De mannelijke vierzonders werden alle drie derde, waardoor er om de eerste plek in de troostfinale gevaren werd. De 4- van Middengroep Dames lag in een voorwedstrijd met vier waarbij om de eerste plek werd gestreden met Proteus. Deze strijd eindigde in het voordeel van onze dames. Hun finale stond om 18:00 uur gepland en was daarmee de laatste race van de dag. Na een wat moeizame start kwam de boot steeds beter op gang en nam de bootsnelheid met elke haal toe. Uiteindelijk werden de dames derde waarmee zij zeven punten voor het klassement binnenhaalden!

Bij de kleinere nummers waren het dhr. Reinders, dhr. B. Algie, dhr. Boonstra en de tweezonder van dhr. Seckel en dhr. Van Hees die ’s middags de A-finale roeiden. Voor dhr. Reinders een primeur, want nog nooit eerder roeide hij een 2K in de skiff. Met een zevende plek in het Lichte Heren Gevorderde 1x veld mag hij dan ook zeker tevreden zijn. Ook dhr. Boonstra deed goede zaken door als tweede over de finish te komen in de zware Gevorderde skiff. De winnaar van dit veld won brons op de NK Klein, dus een tweede positie was realistisch gezien het hoogst haalbare. De twee zonder finishte als vierde en dhr. B. Algie werd achtste.

Van oudsher is een strijd tussen de Oudste en de Stoutste één van de mooiste en meest traditionele races. De finale van de Heren Elite 4- had hier veel van weg. Met maar twee andere boten was de baan behoorlijk leeg, maar de wedstrijd des te spannender. De Leidse heren startten hard weg en hadden bijna vier seconden voorsprong op het rood uit Delft. De Delftenaren zetten echter niet bij de pakken neer en trokken in de laatste 500 meter alles open. Vlak na elkaar kwam het lichtblauw en het rood over de streep en was het gelukkig toch de Oudste die er met de winst vandoor ging! Hulde voor deze prestatie van dhr. J. Algie, dhr. Terpstra, dhr. De Haan en dhr. Van der Velden!

Blik in de Heren Elite 4-! Foto: Bestuur

Ook op zondag stonden er vele voorwedstrijden en directe finales op het programma. Vanwege de wind werden sommige directe finales vervroegd en werd besloten om in de finales van acht naar zes banen te gaan. Mej. Den Bieman startte in het Lichte Dames Elite 1x veld en deed dit zeker niet onverdienstelijk. Aangezien zij pas recentelijk de Beginnerstatus is verloren, is een vijfde plaats in dit veel een zeer mooi resultaat! Wie ook de Beginnerstatus kwijt is, is dhr. Boonstra. Net als de dag ervoor lag hij na de start vrij achteraan in het veld, maar werd door een sterke en harde baanhaal één voor één elke skiff gepasseerd. Deze keer lag er geen bronzen NK roeier voor hem en was het dus zijn skiff die als eerste de finish passeerde. Hulde voor deze prestatie! Daarna moesten de benen snel omhoog, want later die dag werd er ook nog in de acht gestart.

Dhr. Boonstra wint in de skiff! Foto: Bestuur

Ook dhr. De Haan en dhr. Van der Velden hadden op zondag een druk programma. Met overmacht en zonder zichtbare moeite wonnen zij hun voorwedstrijd om dit in de finale nogmaals dunnetjes over te doen. Op de 500 meter hadden de heren al vijf seconden voorsprong op de rest van het veld en op de 1000 meter was dit zelfs bijna tien. Aangezien ook zij later die dag in de Heren Elite 8+ zouden starten, werd de race rustig uitgevaren. Met twee blikken in twee dagen doen de heren goede zaken!

Tweemaal blik voor dhr. De Haan en dhr. Van der Velden. Foto: Bestuur

Bij de middengroep vierzonders werden ook drie A-finales gevaren. De lichte heren werden hier derde, Middengroep Dames moest twee vieren van SilVia en Skadi voor zich dulden en de zware mannen werden zesde. De Heren Beginner 4+ werd vierde, wat een goed resultaat is, aangezien er slechts twee weken in deze opstelling getraind is. In de finale van de Lichte Dames Beginner 4* was er sprake van een K.N.S.R.B. onderonsje. Nereus, Triton en Njord voeren gezamenlijk voorop waarbij er meermaals slechts een taftje verschil tussen de boten zat. De dames van Triton hadden uiteindelijk de langste adem, Njord volgde op slechts 0,83 seconden afstand.

Net als bij de Heren Elite 4- de dag ervoor, lag ook de Dames Gevorderde 4+ met maar twee andere boten aan de start. Winst in dit veld zou betekenen dat slagvrouw mej. Planting de Beginnerstatus kwijt zou raken. Samen met de rest van de boot zette zij de benen er vol onder wat tot drie seconden voorsprong op de 500 meter leidde. Echter gaf Phocas/Triton zich niet zomaar gewonnen en kwam deze boot steeds dichterbij. Bijtend op hun tandvlees zwoegden de dames door en na een goede acht minuten kwam de Leidse 4+ als eerste over de finish. Vreugde alom en met tranen van geluk namen de dames hun blik in ontvangst.

Blik voor mej. Van Os, mej. Evertsen, mej. Blom en mej. Planting met stuurvrouw mej. Van der Wouden! Foto: Bestuur

De laatste nummers van de dag waren de Elite achten. In een gloednieuwe boot die afgelopen week uit het plastic is gehaald, verenigde Njord zich met Argo en Vidar om zo de Lichte Heren Elite 8+ te winnen. En dat lukte. In een spannende race waarbij Skoll/Nereus nog een aantal keer dichtbij kwam, zette de gelegenheidscombinatie in de laatste 500 meter de benen er nog even goed onder om zo de boegbal als eerste over de finish te krijgen. De boot werd naar het erevlot gestuurd en de heren werden door hun verenigingen onthaald. Dhr. Bergman en dhr. Lankhorst kregen een zonnebril op hun neus geduwd en tijdens het Njordlied werd de poepel de lucht in gespoten, want met dit achtste blik behaalden beide heren de SA-status!

Dhr. Bergman en dhr. Lankhorst vieren met poepel de SA-status! Foto: Bestuur

Ook de Oude Acht startte in het Elite 8+ veld, maar dan uiteraard in de zware variant. Ondanks een aantal roeiers al meerder 2K’s in de benen hadden zitten en er slechts één keer samen werd getraind, kwamen de heren goed aan de start en had de KNRB <23 8+ er duidelijk moeite mee om onze Oude Acht voor te blijven. In de laatste 500 meter liep Njord zelfs in op de Senior B 8+ waardoor er op de finish slechts een verschil van iets meer dan drie seconden was. Hoewel de Oude Acht niet won, heeft deze overwinning toch een lichtblauw randje, aangezien dhr. Kwee deze acht stuurde.

Dit weekend wordt er hard getraind voor de ARB die in het eerste weekend van juni plaatsvindt. In datzelfde weekend zullen ook de Europees Kampioenschappen van start gaan waar het lichtblauw weer goed vertegenwoordigd is.