Voorbeschouwing EK Luzern en ARB Roeiwedstrijden

Het belooft een warm en zonnig weekend te worden met roeien in overvloed. Zowel in binnen- als buitenland staan wedstrijden gepland waar vele roeiers ten tonele zullen verschijnen. In het Zwitserse Luzern worden de Europese Kampioenschappen verroeid. Dichter bij huis, op de Amsterdamse Bosbaan, staan de ARB Roeiwedstrijden op het programma. Beide wedstrijden vol roeigeweld, dus lees snel verder wat er dit weekend allemaal gaat gebeuren.

Op vrijdag beginnen we in Zwitserland. Hier zullen in de ochtend en begin middag de eerste wedstrijden gevaren worden waarbij sommige races meteen tickets naar de finale verschaffen! Namens de KSRV Njord starten mej. Sophie Souwer en dhr. Broenink in Luzern. Mej. Souwer start uiteraard in de dubbelvier. Haar heat begint om 13:06 waarbij de nummer één zich direct plaatst voor de finale op zondag. De overige ploegen varen later de herkansing. Mej. Beukers is nog herstellende van haar rugblessure waardoor de EK nog iets te vroeg komt.

Dhr. Broenink komt uit in de skiff en ook hij zal vrijdag een heat varen. Wegens het grote aantal deelnemers worden er naast halve finales ook kwartfinales verroeid. De eerste vier van elke heat plaatsen zich voor deze kwartfinale. De heat van dhr. Broenink staat gepland om 12:06.

Ook op de Bosbaan wordt vrijdag al geroeid. De vrouwentak van Nereus organiseert daar de ThetisSprint. Vele velden zijn uitgeschreven, waaronder het Mix 2x veld. Dit veld staat garant voor veel roeispektakel waar niet zelden ook grote namen acte de présence geven. Met twintig inschrijvingen zijn er maar liefst vier voorwedstrijden uitgeschreven. Namens Njord start een combinatie van mej. Sanders en dhr. Reinders. Ook mej. Van Os stapt in de dubbeltwee en heeft hiervoor haar geliefde van Vidar weten te strikken. De SanReinders combinatie neemt het op tegen een Okeanos combinatie met oud-2020 roeister Tinka Offereins en mej. Van Os treft een sterk Laga/Phocas duo.

De ARB Roeiwedstrijden blijken populair, want al vroeg kondigde de wedstrijdleiding aan dat er time-trials worden gevaren. Met 916 inschrijvingen bleek het niet mogelijk te zijn om op de zondag voorwedstrijden te varen. Ook het lichtblauw is met 43 inschrijvingen goed vertegenwoordigd.

Eerstejaars Licht heeft besloten dat er een frisse wind nodig is en daarom start deze ploeg dit weekend in twee viertjes. Bij  de andere ploegen is er sprake van gewogen loting. Met de ontknoping van het klassement in zicht, maakt de wedstrijdleiding gebruik van de notering in het klassement voor de loting. Op die manier wordt voorkomen dat de nummers één tot en met zes uit het klassement in één voorwedstrijd kunnen komen. Eerstejaars Lichte Dames staat derde, EJD vierde en de Jonghe Acht bezit momenteel de vijfde plaats. Deze voorwedstrijden bieden gegarandeerd veel spektakel om naar te kijken.

Waar er op de Westelijke slechts drie inschrijvingen waren voor het Heren Elite 4-, worden er op de ARB zelfs voorwedstrijden gevaren. Namens Njord starten hier twee boten. Ouderejaars Zwaar stapt wederom in de R. Schellaars en ook Ouderejaars Licht zoekt zijn heil in het zware veld. Met tegenstanders als Bo Wullings, Mick Makker en Jakub Grabmuller belooft het een spannende strijd te worden.

Na de Tromp Boat Races bleef deelname in de skiff uit, maar nu op de ARB Roeiwedstrijden is hij terug. Startend in het Heren Gevorderde 1x veld tovert dhr. Katzman hoogstwaarschijnlijk weer een kleurrijke bandana uit de kast. Met vier voorwedstrijden is enkel een eerste plek voldoende zekerheid voor de A-finale.

Ook op zondag begint de dag vroeg met time-trials en races for lanes. Opvallend zijn de vele combinaties die deze dag aan de start verschijnen. Mej. Den Bieman combineert met Teddy Damen van DDS in het Lichte Dames Gevorderde 2x veld en mej. Sanders heeft een partner gevonden in Nina Loos van Skadi. Ook dhr. Boonstra bundelt de krachten en doet dit met dhr. Luuk Achterberg van Argo. Normaalgesproken zijn de heren in de skiff behoorlijk aan elkaar gewaagd, dus de verwachtingen zijn hooggespannen. Ook de Ouderejaars Lichte Heren stappen wederom in een combinatieacht, ditmaal met Gyas en Vidar.

Naast vele verenigingscombinaties starten er uiteraard ook veel lichtblauwe boten. De Eerstejaars Dames zijn na hun Beginnerblik “veroordeeld” tot het Elite veld. Ook de Middengroep Lichte Dames start dit weekend in een Elite nummer en neemt het tegen zes andere ploegen op in het LDE4x veld.

Uiteraard is dit slechts een beknopt overzicht van de vele ploegen die dit weekend aan de start verschijnen. Een volledig programma kunt u vinden via deze link.

Hopend op een EK medaille voor mej. Souwer en dhr. Broenink en op snelle tijden op de ARB Roeiwedstrijden, teken ik,

Met lichtblauwe groet,

 

Mej. W.M (Wieke) van Oostveen
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”