Nabeschouwing EK Luzern en ARB Roeiwedstrijden

Een prestatie van wereldformaat. Dat is wat dhr. Broenink dit weekend heeft neergezet op de EK in Luzern. Sinds de herinvoering van de Europees Kampioenschappen in 2007 wist voor Nederland enkel Roel Braas een bronzen medaille te behalen in het Koningsnummer. Afgelopen weekend is dat dus opgehoogd naar zilver. Strijdend tegen de wereldtop waar enkel de Nieuw-Zeelanders afwezig waren, laat Broenink zien dat jarenlang standvastig doortrainen zijn vruchten afwerpen.

Zilver voor dhr. Broenink in de zware skiff op de Europese Kampioenschappen. Bron: live stream Worldrowing

Op vrijdag liet de Leidse skiffeur al zien in vorm te zijn door zijn heat te winnen in een tijd van 6:47. Met deze razendsnelle race scherpte hij tevens het Njordrecord in de skiff aan. Hiermee was een ticket voor de kwartfinale op zak. Deze werd verroeid op zaterdag en ook hier was Broenink oppermachtig. In het verleden was hard starten niet zijn sterkste kant, maar afgelopen weekend bewees hij anders. Al op de 500 meter had hij de koppositie om deze vervolgens niet meer weg te geven. In een tijd net onder de zeven minuten werd hij wederom eerste zodat later die middag de halve finale op het programma stond. Geloot tegen grote roeinamen als Damir Martin en Kjetil Borch was het een ware titanenstrijd. Broenink bewees opnieuw van topniveau te zijn door overtuigend de tweede plaats te bemachtigen waarmee de A-finale bereikt was!

De A-finale om Europese titel vond plaats begin zondagmiddag. Vele Njordleden hadden de live stream erbij gepakt om onze skiffeur te kunnen volgen. Op de Bosbaan, waar de ARB verroeid werd, verzamelden groepjes roeiers zich om telefoons om geen enkele seconde van deze spectaculaire finale te missen. Want spectaculair, dat was het zeker. Wederom lag Broenink naast bekende skiffeurs die in een Olympische finale niet zouden misstaan zoals Olympisch zilver Ondrej Synek en roeiwonder Oliver Zeidler. Maar na deze EK heeft dhr. Broenink bewezen ook in dit rijtje namen thuis te horen.

Na een sterke start lag Broenink derde op de 500 meter. Gestaag bleef hij lange, harde halen maken waardoor hij skiff na skiff inhaalde om zo als eerste over de 1500 meter te komen. Vanaf toen was het hard tegen hard en telde elke haal. Het was stuivertje wisselen om de eerste plek waardoor het zenuwslopend spannend was. Na ongeveer 6 minuten en 47 seconden was het de Duitser Zeidler die als eerste de finish overkwam. Vervolgens volgde er een fotofinish om de tweede plaats. Na een kort ogenblik kwam het verlossende woord en had dhr. Broenink zilver gewonnen! Met deze prestatie bewijst hij een skiffeur van wereldklasse te zijn waar niemand omheen kan. Louter lof en heel veel hulde voor deze prestatie!

De eindsprint tegen Oliver Zeidler en Pilip Pavukou. Foto: Detlev Seyb/MyRowingPhoto.com

Ook de vrouwendubbelvier reisde af naar Luzern om daar de EK te roeien. Voor mej. Beukers kwam deze wedstrijd helaas nog net te vroeg waardoor Roos de Jong van Proteus opnieuw plaatsnam in de vier. Toch had de boot alsnog een lichtblauw randje, aangezien mej. Souwer zowel bij Gyas als bij Njord lid is. Met acht inschrijvingen werden er vrijdag heats gevaren waarbij de nummer één zich direct zou plaatsen voor de finale. De overige ploegen zouden op zaterdag een herkansing voor de overige finaleplaatsen varen. Hoewel van tevoren werd voorspeld dat zonder mej. Beukers de dubbelvier minder strijdbaar zou zijn, werd Nederland in de heats nipt tweede. In de andere heat zou de dubbelvier direct door zijn. De Nederlandse dames lieten zien wat ze waard waren door zaterdag de herkansing te winnen.

Ook voor de dubbelvier stond op zondag de finale op het programma. Met landen als Duitsland en Polen was er sterke tegenstand. Net als Broenink kwam de dubbelvier als derde over de 500 meter om zo vervolgens door te bouwen naar een eerste plaats op de 1500 meter. Duitsland liet dit echter niet gebeuren en besloot een stevige eindsprint in te zetten. Het was dan ook de boot van onze oosterburen die als eerste over de finish kwam. De Nederlandse dubbelvier volgde als tweede waardoor er wederom zilver werd veroverd.

Zilver voor de dubbelvier! Foto: Detlev Zeyb/MyRowingPhoto.com

In het weekend van 21 tot en met 23 juni zal de tweede Wereldbekerwedstrijd verroeid worden. Hier zullen ook toppers van buiten Europa hun opwachting maken. Met twee zilveren EK medailles op zak kunnen de Leidse roeiers de rest van de wereld opnieuw achter zich laten.

Ook dichter bij huis was er succes voor Njord. Vrijdag werd de ThetisSprint georganiseerd door de vrouwelijke tak van Nereus. Eerstejaars Dames, Eerstejaars Zwaar en dhr. Van Heijningen bewezen naast twee kilometer ook goed te kunnen sprinten door alle drie tweede in hun veld te worden. Daarnaast was er ook winst voor het lichtblauw! Als een duveltje uit een doosje wisten mej. Slagter en mej. Stikvoort de overige boten te slim af te zijn door in een tijd van 1:42 het Lichte Dames Elite 2x veld te winnen!

Blik voor mej. Slagter en mej. Stikvoort in de LDE2x op de ThetisSprint! Foto: Bestuur

Op zaterdag stonden er vele klassementen op het programma. Drie van de eerstejaars ploegen behoren tot de top 6 van hun klassement waardoor zij geplaatste loting kregen. Hiermee wordt voorkomen dat deze ploegen allemaal in dezelfde voorwedstrijd geloot worden waardoor er een groot verschil tussen de verschillende voorwedstrijden ontstaat. De Leidse ploegen bewezen hun notering waard te zijn door alle drie een plek in de A-finale te veroveren. Hier werden Eerstejaars Dames en Eerstejaars Lichte Dames beide derde, wat goed is voor zeven punten voor het klassement. Daarnaast ontbraken een aantal andere hooggeplaatste ploegen in de finales, wat verschuivingen in het klassement betekent. De Jonghe Acht werd vijfde en ook hier ontbrak de huidige nummer vier en zes van het klassement.

Ook de zware Elite 4- bewees in vorm te zijn. In tegenstelling tot de Westelijke werden er ditmaal voorwedstrijden gevaren, maar daar had de Leidse vier zonder geen moeite mee. Met bijna vier seconden op de nummer twee werd deze gewonnen waardoor ’s middags de A-finale op het programma stond. Hier troffen zij een sterke Nereus/Laga combinatie met onder andere Bo Wullings die net naast de boot viel voor de HollandAcht. Hard starten en er zolang mogelijk bijblijven was het devies en dat lukte Leidse heren uitermate goed. Met een kleine zes seconden verschil op de nummer één finishten zij in 6:06,39. Hiermee verbraken zij het Njordrecord met drie seconden!

Op zondag werd vanwege de warmte een hitteplan ingesteld. Dit hield in dat alle lichte velden die ’s middags stonden gepland, vanaf 12:00 uur mochten inwegen om zo onveilige situaties te voorkomen. Daarnaast werden alle voorwedstrijden als time-trial verroeid, maar dat kwam door het grote aantal inschrijvingen en de capaciteit van de Bosbaan. Meerdere Njordploegen wisten een tijd bij de zes snelsten te noteren zodat er ’s middags een vol A-finaleprogramma was.

Hier werden veel tweede en derde plekken behaald, waardoor door de Heren Elite 2-, de Dames Gevorderde 4- en de Heren Beginner 2x. Echter bleef tot het optreden van de Jonghe Acht een blik uit. De heren hebben al vaker een snelste tijd gevaren, maar in de finales grepen zij net naast het blik. Ook op de ARB voeren zij de snelste tijd in de time-trial. Gelukkig hielden de heren het hoofd koel en wisten zij op de 1000 meter de koppositie te pakken. Deze lieten zij vervolgens niet meer los en werd zelfs per haal het gat verder uitgebouwd. In een tijd van 5:56 kwamen de heren als eerste over de finish en werden de armen in de lucht gegooid. Het blik was binnen en de Beginnerstatus verloren. Hulde voor deze prestatie!

De Jonghe Acht verliest de Beginnerstatus door de HB8+ te winnen! Foto: Bestuur

De komende weken worden de allerlaatste puntjes op de i gezet om zo de laatste twee wedstrijden optimaal in te gaan. Over twee weken reizen we wederom af naar de Willem-Alexanderbaan voor de Damen Raceroei Regatta. Deze wedstrijd is altijd zowel op de kant als op het water tot in de puntjes verzorgd. Daarnaast is de Damen tevens het podium voor het NK Groot en pararoeien, dus redenen genoeg om naar Zevenhuizen af te reizen om onze roeiers aan te moedigen.

Onwijs trots op dhr. Broenink en de dubbelvier, de nieuwe Njordrecords en de blikken, teken ik,

Met lichtblauwe groet,

 

Mej. W.M. (Wieke) van Oostveen
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”