Nabeschouwing Damen Raceroei Regatta en NK Groot

Afgelopen roeiweekend werd vrijdagavond afgetrapt met de Erasmus Sprints, georganiseerd door Skadi uit Rotterdam. Over 500 meter werd er door de Eerstejaars gestreden voor punten voor het Van Lier sprintklassement. Namens de Njord deden hier de Eerstejaars Dames en de Jonghe Acht aan mee. EJD deed goede zaken door tweede te worden en hiermee punten voor het klassement veilig te stellen. Behalve punten was er ook blik voor het lichtblauw, weliswaar gecombineerd met bordeaux uit het zuiden. De lichte dubbeltwee van dhr. Reinders en dhr. Koen van Brussel van Vidar wist het Lichte Heren Elite veld te winnen waarmee het eerste blik van het weekend binnen was!

Sprintblik voor dhr. Reinders en Koen van Brussel in de lichte Elite 2x. Foto: Michael Boutkan

Zaterdag en zondag stonden in het teken van de NK Groot die dit jaar op de Damen Raceroei Regatta georganiseerd werden. Onder grote nummers verstaat men alle boten met meer dan twee riemen. Een dubbeltwee telt dus als groot nummer, terwijl een twee zonder klein is. Verspreid over de zaterdag en zondag werden zowel voor de junioren als voor de senioren diverse NK-velden verroeid. Mej. Souwer en mej. Wilms streden tegen elkaar in de dubbelvier waarbij eerstgenoemde er met de titel vandoor ging. Hiermee was de eerste NK titel voor Njord binnen, waarvoor hulde! Mej. Wilms moest genoegen nemen met de derde plek. Ook dhr. Kwee streed dit weekend mee om de titel Nederlands Kampioen, zij het als stuurman. Samen met de U23 8+ startte hij op zondag in de Heren Elite 8+. Waar in de voorwedstrijd Nereus brutaal de boegbal als eerste over de finish duwde, liet de regenboogkleurige boot in de finale zien wie er de baas was. Met een lengte voorsprong werd de A-finale gewonnen en was het blik voor de jonge roeiers. Als laatste startte ook eerdergenoemde dhr. Reinders dit weekend in een NK-veld. Helaas moesten de mannen hun meerderen herkennen in de combinatie van Okeanos en Triton.

Dhr. Kwee en de rest van de kleurrijke U23 8+ na hun NK titel. Foto: Bestuur

Behalve NK-velden werden dit weekend natuurlijk ook de klassementen en klasserende velden verroeid. Bij de eerstejaars deden zowel de lichte dames als de dames acht goede zaken. Met Okeanos steevast bootlengtes voor op de rest van het veld, is de tweede plek inmiddels het hoogst haalbare. Met de ontknoping inzicht tellen alle punten en dat wisten de lichte dames ook. Met vijf seconden achter Okeanos werden zij tweede in hun veld. Ook Eerstejaars Dames doet er alles aan om zo hoog mogelijk in het klassement te eindigen. Waar de dames met hakken over de sloot de finale haalden, was het tij daarna gekeerd. Met een sterke start lagen de dames tweede op de 500 meter om vervolgens op de 1000 meter de koppositie te pakken. Met sterke, rake klappen bouwden de dames hun voorsprong uit om zo na 2K als eerste over de finishlijn te komen. Met luid kabaal en omhelzingen vierden de roeisters hun overwinning die, na het bijwerken van de klassementsstand, goed is voor een derde positie. Na deze stunt op de Damen zijn de ogen gericht op de NSRF waar anderhalf keer zoveel punten worden verdeeld. Ondergetekende is dan ook zeer benieuwd wat EJD na deze knappe prestatie nog meer in haar mars heeft.

Eerstejaars Dames wint het klassementsveld! Foto: Bestuur

Ook in de kleinere nummers wist Njord indruk te maken. Bij gebrek aan een Gevorderde twee zonder, schreven dhr. Seckel en dhr. Van Hees zich deze zaterdag in voor de Elite 2-. Met grote namen als Mitchel Steenman en Jan van der Bij beloofde het een spannende pot te worden. In de voorwedstrijd werden deze heren nog ontweken, maar in de finale was er geen ontkomen aan. De ploeg van Aegir ging voor de 500 meter bokaal en wist als eerste over deze denkbeeldige lijn te komen. Daarna bouwde de Skoll/Willem III-combinatie hun voorsprong steeds verder uit. Waar Aegir hard startte en vervolgens snel afdroop, waren het de Leidse heren die juist op stoom kwamen. Met soepele, lange halen bleven zij de andere boten voor waardoor ze als tweede over de finish kwamen. Een zeer knappe prestatie waar zij zeker trots op mogen zijn.

Ook de zondag bracht Njord voorspoed. Voor de Damen hadden de Oudste en de Stoutste hun krachten gebundeld om zo een Beginner 4+ op het water te leggen. Voorgeslagen door dhr. Gerritsen en met op boeg dhr. De Koningh wisten zij hun voorwedstrijd te winnen. In de middag stond de A-finale op het programma. Hoewel de heren er vanaf het begin volledig voor gingen en als één vereniging de boot voortbewogen, was het helaas Proteus die er met het blik vandoor ging. Nu deze ploeg uit het veld verdwenen is, zijn er weer volop kansen voor de lichtblauw met rood combinatie.

In de wereld van het licht roeien had de Damen dit roeiseizoen een primeur. Nog nooit eerder waren er voldoende inschrijvingen om het Lichte Heren Beginner 4+ veld te vullen, maar bij de Damen waren er genoeg. In een KNSRB A-finale kwamen de Njordheren lekker uit de start, maar waren het de mannen van Argo die de langste adem hadden en het blik mee naar huis namen.

In de finale van het Lichte Dames Gevorderde B 2x veld was Njord goed vertegenwoordigd. Met maar liefst twee voltallige en één combinatieploeg kwamen er vijf lichtblauwe dames uit in dit veld. De dubbeltwee van mej. Huizing en mej. Roos kwam als tweede over de finish en moest enkel onze paarse vrienden uit Leiderdorp voor zich dulden.

Na vele tweede plaatsen was het lot Njord en zijn zwaan toch goed gezind. Dhr. Van der Velden en dhr. Boonstra hadden begin vorige week besloten dat het wel leuk zou zijn om samen in de 2x te stappen als het Elite 4- veld op zondag niet door zou gaan. Toen dit na het sluiten van de inschrijvingen zo bleek te zijn, voeren zij op vrijdagochtend één training samen alvorens zondag de wedstrijd te starten. De voorwedstrijd werd met gemak gewonnen, maar in de finale kwamen zij een sterke Proteus dubbeltwee en Harold Langen en Vincent Klaassens tegen. Met solide, gemakkelijk uitziende halen wisten zij van een derde naar een tweede plek op te schuiven. Op slechts een taftje afstand van de Proteus/Triton combinatie kwamen zij de 1500 meter over waarna de strijd pas echt aanging. Gewapend met een speedcoach per roeier waarmee zij elkaar tot het uiterste dreven, werd de laatste 250 meter de eindsprint ingezet waardoor het Elite blik in Leidse handen was! Zowel de roeiers, de commentatoren als de supporters op de kant waren volledig verrast door deze knappe overwinning.

Blik in de HE2x voor dhr. Van der Velden en dhr. Boonstra. Foto: Milan Pastoors

Met EJZ en EJD Beginner af, begon het Beginnerblik voor de Eerstejaars Lichte Dames ook steeds harder te roepen. Op de Varsity hadden zij er na een protest zelfs al even mee in de handen gestaan, maar deze beslissing werd vervolgens teruggedraaid. Op de daaropvolgende 2K wedstrijden was de lichte dubbelvier er keer op keer heel dichtbij, maar was het toch een andere ploeg die vervolgens met de blikken huiswaarts keerden. Zo niet op de Damen. In een directe finale tegen zes andere ploegen legden de Leidse lichte dames hun puntje er meteen voor om dit vervolgens niet meer uit handen te geven. Aangemoedigd door hun coaches, Bestuur en de volledige Eerstejaarssectie werd het gat tussen de andere boten steeds groter. Elke haal werd er nog meer gegeven en het stuurtje schreeuwde de dames naar de overwinning. Met bijna zes seconden voorsprong op de nummer twee gingen de handen voor de ogen en waren de eerste vreugdetranen daar. Op het erevlot konden zij de knuffels én biertjes in ontvangst nemen waarna vervolgens het Njordlied werd gezongen.

Ook Eerstejaars Lichte Dames is Beginner af! Foto: Bestuur

Met één sprintblik, twee Nederlands Kampioentitels en twee scullblikken gaat de blikkenteller weer omhoog. Komend weekend geen nationale wedstrijden, maar wel de Women’s Henley Regatta in Henley-on-Thames en World Cup II in Poznan. Hier is later deze week meer over te lezen.

Trots met de titels en blij met de diverse en onverwachtse blikken, teken ik,

Met lichtblauwe groet,

 

Mej. W.M. (Wieke) van Oostveen
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”