Nabeschouwing World Cup II en Women’s Henley Regatta

Met de Defensity College Njord Lustrum NSRF Slotwedstrijden – een hele mond vol – aan het einde van de week, stond afgelopen weekend voor de meeste ploegen in het teken van de laatste centrale training van het seizoen. Zo niet voor mej. Van der Meer en een kleine delegatie van Middengroep Dames. Zij staken de landsgrenzen over om hun geluk te beproeven op buitenlandse wateren.

In het Poolse Poznan werd World Cup II verroeid. Vanuit Nederland werden voornamelijk de <23 ploegen hierheen gestuurd zodat zij in aanloop naar de Wereld Kampioenschappen U23 al ervaring op een groot toernooi hebben opgedaan. De paraselectie daarentegen stuurde wel hun beste ploegen. Namens Njord kwam mej. Van der Meer in twee nummers uit. Zowel in de skiff als in de dubbeltwee met Corné de Koning geldt zij als één van de topfavorieten voor de Paralympische titel in 2020. Op vrijdag startte zij een test race tegen de Engelse Lauren Rowles. Mej. Van der Meer bewees in topvorm te zijn door deze race te winnen in een nieuwe world best time van 9:27,27, waarvoor uiteraard louter hulde en lof! Dit gaf veel vertrouwen voor de race de dag erna.

Op zaterdag stond de finale van dit veld gepland. Door het resultaat van de dag ervoor had mej. Van de Meer haar favoriete rol enkel verstevigd. In de finale bewees zij wederom een slag beter te zijn dan de Engelse door er met de gouden medaille vandoor te gaan!

Niet alleen, maar ook in de dubbel troonde mej. Van der Meer boven de rest van het veld uit. Na de finale van zaterdag voer ze met Corné de Koning ook een test race in het PR2 mix2x veld. Hier namen zij het onder andere op tegen Frankrijk die op de Paralympische Spelen van 2016 nog brons won. In de test race werd er al een gat geslagen van twaalf seconden op de nummer 2! Dit gaf uiteraard veel vertrouwen voor de finale de dag erna.

In de finale op zondag bewees de Nederlandse dubbeltwee hun zenuwen in bedwang te kunnen houden. Ook bleven de roeiers ondanks het persoonlijk succes van de dag ervoor gefocust. Met een verschil van maar liefst zeventien seconden staken mej. Van der Meer en dhr. De Koning met kop en schouders boven de rest van het veld uit. Beiden veroverden individueel het goud in de skiff en met deze race werd daar nog goud in de dubbel aan toegevoegd. Hulde voor deze prestaties!

Mej. Van der Meer wint de PR2 W1x op World Cup II! Foto: Detlev Seyb/MyRowingPhoto.com

Ook Middengroep Dames zocht het buitenland op. In Engeland werd de Women’s Henley Regatta georganiseerd. Deze wedstrijd over 1500 meter wordt op hetzelfde water gehouden als de Koninklijke tegenhanger. Waar de Royal Regatta voor dames enkel open events kent, is er op de Women’s Regatta niveauverschil tussen de velden. Namens Njord kwam mej. Den Bieman uit in het Aspirational Lightweight 1x veld, wat qua niveau te vergelijken is met het Lichte Dames Gevorderde 1x veld in Nederland. Ook de f.t. Commissaris voor het Materieel, mej. Sanders, nam haar skiff mee naar Engeland om daar in het Championship 1x veld te starten. Vorig jaar won zij namelijk met mej. De Koningh het Aspirational 2x veld, waardoor zij dit jaar een niveau omhoog moest. Ten slotte werd er ook een 4- op het water gelegd door mej. Knigge, mej. Fox, mej. Van Veen en mej. Leeuwenburgh. Zij startten tegen andere studenten in het Aspirational Academic 4- veld.

De regatta ging op vrijdag van start en ondergetekende had het genoegen om de races van zeer dichtbij te bekijken. Wegens het grote aantal inschrijvingen, moesten alle drie de ploegen op vrijdag time-trials varen om te bepalen welke ploegen naar de achtste finales mochten. Vervolgens werd het gehele weekend in een één-op-één knock-out systeem tegen elkaar gevaren om zo te bepalen aan wie de overwinning toebehoort. Mej. Sanders was als eerste aan de beurt en wist zich via de time-trials te plaatsen voor de achtste finales later die vrijdagmiddag! Enkel de afvallers van de time-trials krijgen hun gevaren tijd te zien, de rest weet enkel dat ze door zijn. Mej. Den Bieman startte in een zeer gevuld veld met 27 inschrijvingen. Hoewel zij een sterke race voer, finishte zij als zeventiende waardoor zij op een haar na de achtste finales misliep. De 4-, varend in een leenboot van Leander, wist zich ook te plaatsen voor de volgende ronde later die middag.

In de achtste finales moest mej. Sanders helaas haar meerdere erkennen in een roeister van Bath. Met een plaats bij de laatste zestien mag zij zeer blij zijn, aangezien het veld waarin zij startte vergelijkbaar is met het Elite veld in Nederland. In het Aspirational Academic 4- veld nam Njord het op tegen Tulsa University uit de Verenigde Staten. De Leidse dames wisten deze race met maar liefst 3,5 bootlengten te winnen!

Aan het einde van zaterdagmiddag stond de kwartfinale op het programma. Met nog acht ploegen in de wedstrijd, nam het niveau per ronde toe. Geloot tegen Bristol University beloofde het een spannende pot te worden. Ondergetekende en andere supporters namen plaats in de launch die achter het veld aanvoer. In deze boot zat ook de kamprechter welke voor deze race Sir Matthew Pinsent was! Wegens de harde wind en golven was sturen lastig en Njord moest tot tweemaal toe haar koers bijsturen. Gelukkig hielden de dames het hoofd koel en kwamen zij als eerste over de finish. Echter liet Bristol University het er niet bij zitten en staken zij hun hand voor protest op. De Umpire hoorde hun protest aan en ondertussen hield iedereen in de boot de adem in. Sir Pinsent vond het protest echter ongegrond wegens de hogere bootsnelheid van Njord waardoor de witte vlag werd getoond en de Njorddames door waren naar de halve finale! Dit werd ’s avonds gevierd door een lekker toetje gemaakt door de profcoach.

De 4- van Njord (links) tegen Bristol University in de kwartfinale! Foto: Bestuur

Op zondag stond eerst de halve finale op het programma. Hier werd Imperial College London getroffen. Wederom toonden de dames zich sterk en werd een finaleplaats veroverd! In de finale van het Aspirational Academic 4- veld ging de strijd om de winst tussen het lichtblauw en Glasgow University. In een zenuwslopende race waarbij beide ploegen meermaals door de kamprechter naar hun eigen baan werden teruggestuurd, waren het de Leidse dames die hun beste roeien van het weekend lieten zien. Na het passeren van de finish bleef mogelijk protest uit en werd de witte vlag getoond. Njord won het Aspirational Academic 4- veld! Hun race is via deze link te bekijken.

De wisseltrofee in handen van mej. Knigge, mej. Leeuwenbrugh, mej. Fox, mej. Van Veen en coach dhr. Eefting. Foto: Bestuur

Tijdens de prijsuitreiking klonk uiteraard het Njordlied en werden de blikken en een wisseltrofee overhandigd. Na de nodige foto’s moest deze wisselbeker helaas ook weer ingeleverd worden, maar niet nadat de boegbal die van het miniatuur was afgevallen, vakkundig werd teruggeplaatst. Euforisch van de overwinning werd deze later die avond gevierd met goed veel calorieën in de plaatselijke Engelse club. De dag erna stond er nog eenmaal een goed ontbijt voor ons klaar waarna de overtocht naar Nederland werd gemaakt. Tijdens deze overtocht werden de tijden van de time-trials van de ploegen die doorwaren na de tweede ronde gepubliceerd. Hieruit bleek dat de dames de snelste tijd hadden gevaren met een verschil van zes seconden op de nummer twee!

Trots op de blikken van mej. Van der Meer en de overwinning van de 4-, teken ik,

Met lichtblauwe groet,

 

Mej. W.M. (Wieke) van Oostveen
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”