Voorbeschouwing Wereldkampioenschappen Linz-Ottensheim

Waar voor de meeste wedstrijdroeiers de zomervakantie in teken stond van bijkomen, eindelijk weer ongezond eten dan wel drinken en vakantie vieren, gingen onze toppers onvermoeid door met trainingsuren maken. Voor hen staat namelijk volgende week het slotstuk van het roeiseizoen op het programma: de Wereldkampioenschappen Roeien in Linz-Ottensheim.

Op dit Oostenrijkse water wordt vanaf zondag 25 augustus een week lang gestreden om de wereldtitel in de verschillende roeidisciplines. Ook worden tijdens dit toernooi de eerste startbewijzen voor de Olympische Spelen van het jaar erop verdeeld. Al met al een week waarin veel roeien garant staat voor spektakel op het water waarbij alle landen en roeiers het onderste uit de kan proberen te halen.

Ook Njord is tijdens deze Wereldkampioenschappen goed vertegenwoordigd. Allereerst zal na een periode van blessureleed en herstel mej. Beukers weer aan de start van een groot toernooi verschijnen! Begin mei schoot het na een training in haar rug waardoor rust noodzakelijk was en mej. Beukers zowel de EK als de World Cups aan zich voorbij moest laten gaan. Gelukkig is zij inmiddels helemaal weer op krachten gekomen en zal zij tijdens de WK haar vertrouwde positie op slag weer innemen. Ook mej. Souwer, die zowel bij Njord als bij Gyas lid is, zal in deze boot plaatsnemen en het ritme van Nicole doorgeven aan de rest van de ploeg.

Bij de Europese Kampioenschappen en de Wereldbekerwedstrijden werden de podiumplaatsen regelmatig verdeeld tussen de Nederlandse dames en de Poolse, Duitse, Chinese en Oekraïense dubbelvier. Met uitzondering van de boot uit Oekraïne zal Nederland het tijdens de Wereldkampioenschappen tegen dezelfde landen opnemen. Nu mej. Beukers haar positie op slag weer herpakt heeft, is de Nederlandse boot terug op oorlogssterkte. Dinsdag 27 augustus zullen zij rond het middaguur hun heat varen!

Ook mej. Wilms komt tijdens deze Wereldkampioenschappen in actie. Op World Cup III in Rotterdam mocht zij door een blessure bij Olivia van Rooijen de dubbelvier voorslaan. Inmiddels heeft zij het scullen weer ingeruild voor boordroeien en zal ze op positie zes plaatsnemen in de Nederlandse Vrouwen Acht! Deze boot heeft dit seizoen al vele opstellingen gekend en met het oog op de Olympische tickets zullen de dames er vol voor gaan. Ook het veld waarin de dames starten kent dit seizoen veel fluctuaties. Waar bij World Cup I slechts drie ploegen zich hadden ingeschreven, zullen er op de Wereldkampioenschappen voorwedstrijden gevaren worden om zo de plekken in de finale te verdelen. Volgens het voorlopige tijdschema zullen deze heats op dinsdag, na de voorwedstrijden van de W4x, gevaren worden.

Als laatste Njorddame zal mej. Van der Meer naar Oostenrijk afreizen. Wie het afgelopen roeiseizoen heeft opgelet, weet dat zij zowel in de skiff als met Corné de Koning alles weet te winnen wat er te winnen valt. Waar op World Cup III slechts één andere skiffeuse met mej. Van der Meer de baan over ging, zal de tegenstand op de Wereldkampioenschappen groter zijn. In de PR 2 skiff zal zij vijf andere roeisters treffen en bij de dubbeltwee met Corné zullen zij voor het eerst dit seizoen zelfs een voorwedstrijd moeten varen! Met de resultaten van dit seizoen kunnen zij met veel vertrouwen aan het toernooi beginnen.

Tot slot komt uiteraard ook de reus uit Leiden in actie. Tijdens de Europese Kampioenschappen in Luzern wist dhr. Broenink vriend en vijand te verrassen door in de skiff er met de zilveren medaille vandoor te gaan. Wereldbekerwedstrijd II werd overgeslagen en in juli stapte hij op World Cup III samen met Melvin Twellaar in de dubbeltwee. Deze combinatie had al eerder bewezen succesvol te zijn door Italië meerdere malen de andere Nederlandse dubbeltwee te verslaan. Ook tijdens World Cup III lieten de heren zien een gouden combinatie te zijn, maar helaas kwamen zij in de finale net te kort voor een podiumplaats.

Voor de Wereldkampioenschappen gaat dhr. Broenink opnieuw solo en komt hij uit in het koningsnummer: de zware mannenskiff. Met in totaal 44 inschrijvingen is dit tevens de discipline waarin de meeste boten aan de start zullen verschijnen. Vanwege het grote aantal inschrijvingen is er een vol programma en zullen de eerste voorwedstrijden zondag aan het einde van de dag verroeid worden. Behalve de wereldtitel staan ook startplaatsen voor de Olympische Spelen op het spel. Deze zullen aan de negen beste roeiers in dit veld worden vergeven. Met het oog op de behaalde resultaten door dhr. Broenink dit seizoen, zullen de verwachtingen hooggespannen zijn.

De Wereldkampioenschappen zullen de gehele week gefilmd en uitgezonden worden zodat u niks hoeft te missen van de voorwedstrijden, herkansingen en finales. Pak de planning erbij en zorg ervoor dat onze toppers via de livestream uw aanmoediging voelen!

Uitkijkend naar prachtig roeien, waanzinnige prestaties en veel lichtblauwgekleurde overwinningen, teken ik, voor de laatste keer,

Met lichtblauwe groet,

 

Mej. W.M. (Wieke) van Oostveen
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”