NABESCHOUWING TROMP BOAT RACES

L.B.

Hoewel de ongeschreven regel voorschrijft dat het altijd lekker weer is op de eerste najaarswedstrijd op het Hilversummer roeiwater begon de zaterdag met wat lichte neerslag over het drassige gras, dat de ondergrond vormde voor Neerlandsch botenwagens. Hilversum ligt redelijk centraal dus viel er voor menig buiten-randstedelijk roeivereniging weinig te klagen. Sterker nog, ondanks het weer hing zowaar het optimisme in de lucht. Het seizoen is weer begonnen.

De Tromp Boatraces van 2019 werden afgetrapt door de mannen skiffeurs. In een wirwar van zware en lichte roeiers werd het onderscheid tussen SB en SA roeiers snel onduidelijk tot dat hoesnelwasik.nl de tijden online had gezet. Voordat het online stond hadden de commissaris van het materieel en ik net zo goed zelf de baan een keer kunnen trotseren, maar dat terzijde. Er werd hard geroeid door de Leidsche skiff armada.

Dhr. Boonstra wist de derde plaats te bemachtigen in het senioren A veld. In het Kielzog van winnaar Lennart van Lierop een buitengewoon knappe prestatie. Dhr. Reinders kwam met de vijfde tijd in het lichte veld over de streep. Dhr. Katzman komt na een lange één op één strijd met Skadinees Leander Geschiere op de zevende plaats in het heren Senioren B veld. Na een luid “Allez Njord” dat hij beantwoorde met de woorden “This one’s for freedom!” trok hij weg bij de lichte Rotterdamse roeier. De Angelsaksische sferen bleven nog even hangen bij het passeren van de twee lichte SB skiffeurs. Dhr. Harrison wist dhr. Congleton net af te troeven in een continentale strijd die de huidige brexit problematiek eer aan zou doen.

Na de mannen was het de beurt aan de Dames in de grote nummers. In het dubbel twee veld kwamen mej. Leeuwenburg en mej. van Veen in een enorm rappe tijd over de streep met een zeer verdiende tweede plaats als resultaat. Het resultaat bleek zo voldoenend dat laatsgenoemde tot ieders spijt het lichtblauw tricot in de kast besloot te leggen en de riem aan de wilgen te hangen. Daarna volgde de lichte dames in hun dubbel twee. Zij behaalden met verve het eerste blik van het verenigingsjaar 2019-2020. Mej. Huizing en Slagter lieten in een fenomenale race hun veld achter zich. Het wachten op de bevestiging van eerdergenoemde tijdswaarneming site bleek vele malen spannender dan de race zelf. Het blok werd afgesloten door de twee 4+ van Middengroep dames.

De dag werd afgesloten door een viertal mannen verdeeld over twee boten. Nadat een Amsterdamse combi in het 2- veld een baanrecord neerzetten hebben dhr. van der Velden en de Haan zich enorm goed geweerd en de tweede plaats veilig gesteld. In ook een bijzonder goede race over het windstille Hilversummer kanaal waren het dhr. van Hees en Seckel die de houten medaille mee naar huis konden nemen na het behalen van een knappe vierde plaats

Na een korte nachtrust verscheen de dageraad langzaam aan de horizon. Op het gras onder de botenwagens lag een flinke laag douw en boven het water hing een stoomlaag die niet onder zou doen voor een scene uit een Tolkien boek. Het zou niet lang duren voordat de ochtendrust bruut verstoord zou worden van een gigantische vloot aan dames skiffs.

Een vloot waarin Njord een behoorlijk aandeel in zou hebben. Maarliefst 6 dames licht en zwaar SA en SB zouden zich wagen aan het windstille kanaal langs de Hilversumse Oevers. Mej. Leeuwenburgh moest als enige het vuur aan de schenen leggen van de Senioren A roeisters uit alle windstreken van het vaderland. Dit lukte aardig met een sterke positie in de middenmoot. In het SB veld waren het ploeggenoten mej. Lemoine Fischer en ten Wolde die nu de strijd met elkaar aan mochten. De derde jaars lichte dames mej Slagter (niet Schols) en Huizing trotseerden dezelfde strijd met een zeer verdienstelijke uitkomst voor mej. Huizing: een vierde plaats in het lichte SB veld.

De grootste prestatie van de dag kwam van mej. Bruijnincx. Zij wist met overmacht het dames SB veld te winnen en het tweede blik mee naar Leiden. Na een klein beetje hulp van de kant wist ze op tijd haar koers te wijzigen om een noodlottige crash te voorkomen en haar monsterlijke tempo door te zetten naar de finish. Aldaar werd het Njordlied gezongen door de omstanders, volgende keer zal mej. Bruijnincx zelf ook mee zingen en de tekst kennen bezwoer ze.

Na een lang veteranenblok zonder Njordploegen was het de beurt aan de mannen in de 4+. Driemaal zwaar en driemaal licht zouden zich wagen aan de vijfduizend en driehonderd meter lange tocht over het gladde water. De snelste van de zes ploegen was verrassend genoeg een lichte vier. Dhr. B. van der Werff, S. Meijer, Brinkman en Harry werden met hun scherpe tijd tweede in het LH4+ veld. Dit ondanks een klein opstootje met verenigings- en gewichtsgenoten dhr. de Graauw, Heijnen, Klumperbeek en… jawel de Praeses van onze vereniging dhr. J.P.A. (Willem) Ballieux. De snelste ploeg van de zware middengroep mannen eindigde op een keurige achtste plaats in het H4+ veld.

Na een weekend in de Hilversummer polders te hebben vertoefd en een McDonald’s die verradelijk dichtbij was kwam er een einde aan de eerste langebaanwedstrijd. De tijdelijke rollen zijn uitgemaakt en iedereen heeft kunnen zien hoe men ervoor staat. Over twee weken is de volgende krachtmeting weer op de Amstel. Voor nu kunnen we concluderen dat er vroeg in het seizoen veel podiumplaatsen Mee terug naar Leiden zijn genomen en maarliefst twee blikken. Het is uiteraard zaak deze vorm vast te houden in de aanloop naar de lange en donkere winter. Maar wij zouden geen Zwanen zijn als wij tegen de aanvang van het seizoen na een lange reis er niet sterker, sneller en beter dan ooit er weer in zouden vliegen.

Lichtblauwe groet,

D.F. (Damien) Kolfoort

h.t. Commissaris voor het wedstrijdroeien