VOORBESCHOUWING 50E NOVEMBERVIEREN

L.B.

Terwijl de regen tegen de zwaanloze waterkant van de K kletst en de haard knispert onder het teruggewonnen lijstje van H.M. de Koningin Juliana denk ik terug aan een warme oktober namiddag. Het terras van onze Koninklijke vrienden aan de Amstel, De Hoop. Waar Njord meedingt om de Amstelbeker en op een taftje het aflegt tegen het rode gevaar uit delft. Het contrast is groot met de regenachtige omstandigheden waarin nu getraind wordt. Er wordt getraind met een collectieve motivatie om nog beter voor de dag te komen dan eerst. Een bepaalde strijdlust hangt rondom de Morsweg om de Zwaan en Kroon te revancheren op één ieder die in de wegstaat.

Het is met dat zelfvertrouwen dat de Leidsche armada hun opwachting zullen maken voor de vijftigste editie van de Novembervieren. Een wedstrijd over vier kilometer (zo dicht mogelijk op 4 november) in louter gestuurde vieren… en dus niet zoals de commissaris van het buffet dacht een viering van de maand November. Njord zal met elf ploegen aan de start van de Amstel liggen om zo snel mogelijk hun weg te vinden naar de finish.

Te beginnen met de dames elite dubbelvier. En wat voor één! Een bijna volledige Njordploeg met mej. Nicole Beukers op slag en haar WK ploeggenoot Sofie Souwer zullen het slagenpaar vormen in deze boot. Mej. Souwer is naast Njordlid ook lid van de A.G.S.R. Gyas en zal in het wit-zwarte tricot van de Groningse algemene starten met daar onder uiteraard een lichtblauw hart. Daarna volgt mej. Lisa Bruijnincx die na haar WK titel en Tromp overwinning niet kan wachten de reeks voort te zetten en op boeg zal mej. Mieke Wilms plaats nemen. Laatst genoemde is nog in de race voor een Olympisch ticket in de Holland 8+. Deze boot zal hoge ogen gooien maar komen natuurlijk uit in een zeer sterk veld met Olympiers en WK-gangsters.

In het zelfde blok vinden we ook de dames boordboten. Een veld waarin twee Njord boten net zoals op de Tromp de strijd met elkaar maar vooral met de rest van roeiend Nederland kunnen aanbinden. De eerste ploeg wordt voorgeslagen door mej. Fleur Evertsen die, nadat mej. Fox de riem aan de wilgen hing, als enige derdejaars de nodige ervaring kan meegeven aan haar bootgenoten. Te samen zullen de overige tweedejaars wedstrijddames er gebrand op zijn hun voormalige ploeggenoot die nu uitkomt voor de Groninger S.R. Aegir achter te houden. In vergelijking met de Afgelopen langebaan race in Hilversum zijn er wel de nodige positiewisselingen binnen de ploegen geweest. Zo roeien bijvoorbeeld mej. Myrthe Beijnvoort en mej. Femke Heddema met elkaar in plaats van tegen elkaar. We gaan zien hoe deze tactische wissels uitpakken.

Vervolgens krijgen we een voorproefje van het mannelijk roeigeweld dat die middag nog komen gaat. Dhr. Boonstra combineert met Proteus, Rijnland en Argo in het heren gevorderde dubbelvieren veld. In deze regenboog combi zal de jacht op het lustrale novembervieren blik worden ingezet. Om even in de combi’s met argo te blijven zal het daarop volgende blok worden afgetrapt door mej. Jenny Huizing en Vera Slagter, die ditmaal in één keer goed is ingeschreven en niet onder haar pseudoniem hoeft uit te komen. Zij zullen samen met de in groengehulde roeisters uit Wageningen het lichte gevorderde dubbelvieren veld starten. Njord en Argo waren samen in de jaren zestig precies tegelijk succesvol op de Varsity in de “dead heat”. We volgen met argus ogen of de combinatie van lichtblauw en groen weer voor dubbelsucces zal zorgen.

Als vervolgens de mannen hun opwachting mogen maken om hun weg over de Amstel te vinden beginnen we met de ouderejaars. Zij zullen in het zeer competitieve elite veld starten.  Dhr. van der Velden zal samen met ploeggenoot de Haan het kunstje proberen te herhalen dat zij op de Tromp uitvoerde. Ook dhr. Hees en Seckel hebben toen samen een beste tijd en positie neer gezet. Allicht dat de nummers twee en vier nu tezamen nummer één kunnen worden.

Na het elite veld volgt het zware gevorderden veld met dhr. Gerritsen die de tijdens de tromp de snelste middengroep zwaar boot voorsloeg, op slag van de eerste boot. Middengroep zwaar treed weer aan met maarliefst drie schepen. De concurrentie onderling zal meespelen in het achterhoofd als de meters over het Amsterdamse roeiwater voorbijsnellen. Tussen al deze grote jongens zal één blonde knul van lichter formaat plaats nemen. dhr. Reinders zal zich tussen dhr. Huisman, Reincke en Sluiskes voegen.

De dag wordt besloten door de lichte heren gevorderden vieren. Boordroeiend zullen de roeiers van de “Oud-Njord” trachten hun prestatie op de Tromp te evenaren en zich wederom de snelste middengroep boot te mogen noemen. Middengroep licht start ditmaal met maar twee boten wat betekent dat de Praeses langs de kant van een goede bak koffie kan genieten in de nette sociëteit die de KAR&ZV is. Wel is de voorheen skiffende dhr. Harrison bij de boordgroep gekomen en zal dhr. B. van der Werff na deze vier kilometer toch echt de riem aan de wilgen hangen.

Al met al is er genoeg om naar uit te kijken dit weekend. Door de insteek van de wedstrijd waardoor iedereen in viertjes zal starten is het garant voor spektakel tussen soms verrassende combi’s. Een compliment naar de coaches van Njord die zich door dit lastige puzzelwerk heen hebben geslagen en de sterkst mogelijke vloot richting Amsterdam zal sturen. Wij zien u op de Hoop!

Lichtblauwe groet,

Dhr. D.F. (Damien) Kolfoort

h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien