NABESCHOUWING 45E VAN OORD WINTERWEDSTRIJDEN

L.B.

NABESCHOUWING WINTERWEDSTRIJDEN

BLOK 1

Roeiend Nederland is hardhandig uit haar winterslaap gewekt door de woeste winden van Ciara en Dennis. Het seizoen is van start en traditioneel begint dat met de Winter Wedstrijden op de Delftse Schie. Zo ook dit jaar op de lustrum editie van de Winter Wedstrijden. Wat een schitterend lustrum had moeten worden voor onze lichtblauwe kleurgenoten viel in duigen door de harde wind. De zondag zou compleet afgelast moeten worden door de organisatie. Op die noot werden de 45e Winter Wedstrijden de 1e Winter Wedstrijd.

De pret mocht echter niet gedrukt worden aangezien de eerstejaarsklassementen doorgang vonden en dat heeft roeiend Nederland mogen weten. Onder de grauwe hemel en de striemende wind was de jeugdige spanning duidelijk voelbaar. Wie durft de eerste klap uit te delen in de strijd om het klassement. Met de Dames 8+ van Nereus die de startlijn passeerde was de aftrap officieel gegeven en was het aan onze dames om die trap te beantwoorden met een linkse directe. Dat antwoord kwam er. Alhoewel de Amsterdamse concurrente sterk opende en het aan boord van het lichtblauwe vlaggenschip nog even zoeken was naar het juiste ritme en een goede beentrap gaf een call van coach B. Algie vlak na de kandelaarsbrug de doorslag. Met nog 3km in het verschiet en Nereus to beat ontstond er een collectieve beweging in de Njord8+ die zijn weerga nauwelijks kent zo vroeg in het seizoen. Met stevige ferme halen werd het begin goed gemaakt en werden concurrenten Orca en Laga op afstand gezet. Dit zou een onderonsje worden tussen de Sleutelstad en de Hoofdstad.

In het kielzog van dit veld startte ook de dames 4+. Dit jaar is de Leidse damesselectie in de breedte dusdanig van niveau dat een 8+ niet genoeg was. De 4+ die overigens de afgelopen centrale trainingen de hoogste percentages voeren. Deze dames wisten met een klassiek staaltje Leidse bluf hoge ogen te gooien over het onstuimige water en leken opweg naar de winst.

Beide damesboten schoten met hoge snelheid over de finishlijn. Men durfde te dromen over de winst. Beide boten moesten genoegen nemen met het zilver. De 8+ maakte korte metten met het veld maar moest net door de wat mindere start wist over het hele parcours Nereus net een snellere tijd te klokken. Bij de 4+ was het Euros dat over 5km het neusje voor de Njorddames wist te duwen. De fanatiekelingen van het viertje namen dit hoog op en leken op de kant nauwelijks tevreden over de knappe prestatie. De dames van de 8+ keken naderhand terug op een sterke laatste 3000m. In beide gevallen bood het vechtlust in aanloop naar de rest van het seizoen.

Het eerstejaarsblok werd afgesloten door de lichte dames 4*. Deze race deed naast mijn “Njordhart” ook het hart van de neutrale toeschouwer harder kloppen. In een zinderende achtervolging die volledig in elkaar liep tussen Skoll, Vidar, Okeanos en onze meiden troefde Njord elk van deze drie ploegen volledig af in een tijdsbestek van nog geen twee minuten. Na dat Skoll met gemak opzij gezet door Njord en Okeanos was Vidar het volgende slachtoffer. Na dat de Tilburgers baan moesten maken moest ook Okeanos van de meefietsende kamprechter wijken. Na driemaal te hebben geroepen gaf de Amsterdamse stuur toch ruimbaan. Als een duveltje uit een doosje passeerde de lichtedames ook deze tegenstanders. Een goede klassering zou er zeker wel in zitten op deze manier. Dat bleek! Op de finish bleek dat ook voor hen het zilver was weggelegd. Daarmee zijn alle eerstejaars dames van de vliet tweede geworden in hun klassementen wat een groot compliment verdiend naar de roeisters, stuurtjes en coaches!

Alsof de weergoden begrip hadden voor het eerstejaarsniveau betrok het weer zich langzaam en kleurde de hemel steeds donkerder en waren de omstandigheden elite veld waardig. Dat kwam goed uit de Dames elite skiff ging van start. Het veld bestaande uit drie roeisters waaronder de kroonprinses van de Koninklijke S.R.V. Met een majestueuze start wist zij al gauw het hele veld op afstand te zetten. Maar wie ooit de leugen de wereld heeft verzonnen: “De eerste halen zijn gratis” zal flink verguisd zijn door mej. Bruijnincx. Roeien doe je met je benen maar wanneer de handen dusdanig verkrampt zijn dat er niet meer gedraaid kan worden is het lastig die benen te gebruiken. In een klassieke fly or die race moest mej. Bruijnincx de laatste kilometer trotseren. Een ieder met een hart in z’n ribbenkast kon empathie voor de lijdensweg van de skiffeuse opbrengen. Hoewel zij er zelf allicht liever niet meer aan denkt ziet uw Wedstrijdcommissaris wederom een vierde fictief zilveren plak in het dames elite veld.

Na zoveel zilver zou het toch eens moeten gebeuren. Naast alle wind en regen hing er toch nog iets anders in de lucht. Een blik lag al vier velden lang op de loer maar voor alsnog niemand die de hoogste trede van het podium kon bereiken. Tot dat mej. Leeuwenburgh wist te excelleren in haar skiff. De ervaren MGD roeister mocht volgens de loting als eerste van start in haar veld zette dus zowel als eerste alsmede als snelste een tijd neer. Alleen haar Skadineze belaagster wist nog enigszins in de buurt te komen. Verder was het blik duidelijk voor de Leidsche skiffeuse. Het geen zij zelf even scheen te vergeten nadat ze de uitreiking kortstondig was vergeten. Uiteindelijk kon de praeses het Njord lied toch inzetten en schalde na al die tweede plekken toch het Njord lied door de grote hal van Lijm en Cultuur. In het lichte gevorderde veld kwamen mej Huizing en mej. Slagter uit. Geheel in lijn met de vorige ploegen wist mej. Huizing zeer knap een tweede plaats te veroveren. Door dat zij als eerste startte leek het er lang naar uit te zien dat allicht het tweede blik de juiste kant op zou vallen. Mej Slagter voer na een goede voorbereiding de afgelopen week een zeer degelijke race naar een achtste plaats in dit sterke veld.

BLOK 2

Naarmate de ochtend verstreek werd het weer grimmiger. De eerstejaars mannen werden op de proef gesteld door de omstandigheden een eerstejaars zwaar gaf daar gehoor aan door hard de start over te vliegen. Slagman van Doorn wist een ritme te dicteren dat belovend leek. Hoewel er goede stukken tussen zaten moesten de mannen genoegen nemen met een exacte middenmoot positie. 7 ploegen waren hen te snel af en 7 bleven achter de lichtblauwen. De heren leken ietwat in mineur gestemd. Hoewel er punten zijn gescoord voor het klassement leken de grote mannen hongerig voor een revanche tijdens de volgende krachtmetingen. Hun lichte tegenhangers wisten daarentegen wel wat vrolijker aan de finish te verschijnen. Hoewel een top 10 klassering wel tot de verwachtingen behoort voor de heren, is Njord meestal een diesel in het seizoen. De kalekoppen lokimotief wist door te stomen langs NKIR winnaars Laga en zodoende net naast het podium te grijpen. Tevreden toch kritisch stemden de coaches in met de prestatie. Als deze lijn vastgehouden kan worden Licht er veel moois in het verschiet. Het eerstejaars heren blok werd beklonken door de zwicht viermet. Slagman Greven zwoegde zich met zijn befaamde tongetje uit zijn mond een slag in de rondte om zijn ploeg naar de finish te krijgen. De inzet van de mannen was zichtbaar. Met die werkethiek zullen de resultaten ongetwijfeld volgen.

Na deze eerstejaars 4+ zullen we nog even bij dit boottype blijven. Middengroep Dames zou zich tweemaal in dit blok aan de start melden voor het gevorderde 4+ veld. Aan de ene kant de volledige Njord ploeg en aan de andere kant een Njord/Asopos combi. Aan elkaar gewaagde sparringspartners die krachten zouden bundelen in de elite 8+, ware het niet dat het weer roet in het eten gooien. In de 4+ wist de volledige Njordploeg aan het langste eind te trekken. Stuurman de Gaaij wist zijn dames voorruit te brullen langs de kort mogelijke route, resulterend in een vierde plaats. De Asopos roeisters trachtte samen met onze Dames de Oud-Njord ook zo snel mogelijk die kant op te krijgen. Een zevende plaats moest volstaan. DHr. Katzman besloot het blok voor Njord in het Heren beginner skiffveld. In een sterke race “For Freedom” wist hij een derde plaats te bemachtigen, ondanks het feit dat hij in een niet aerodynamische trainingsboek de schie trotseerde in plaats van de Njord-thermo.

BLOK 3

In het laatste en grimmigste blok (qua weer) was het aan middengroep zwaar, licht en ouderejaarszwaar om de balans op te maken waar onze boordselectie nu staat. Ouderejaarszwaar zou eigenlijk het eliteveld op zondag starten maar konden ternauwernood nog het gevorderde veld starten omdat hun roeiniveau hun aantal blikken is ontstegen. Dit bleek ook in de race. Op een paar luttele seconden ging de winst aan hun neus voorbij. Ontevreden over een knappe tweede plaats begonnen de mannen briesend de boot af te riggeren. Het gat van twee seconden met aartsrivaal laga zal ze nog lang heugen. Echter beloofd het veel goeds dat deze mannen met een niet wonderschone race gemakkelijk meevaren met de top van dit veld In hun navolging kwam middengroepzwaar tot een vijfde plaats voor de heren van de A.B.M. Wabeke-Meeuwisse en een elfde plaats voor ergometervreter dhr. Ruiken en zijn metgezellen in de G. Dutry van Haeften.

Na het zware geweld van deze ploegen was het de beurt aan middengroep licht. Het is al enige tijd stuivertje wisselen om wie zich nu de A-boot mag noemen in deze groep. De beoogde A-boot met twee van de allstars van EJL’18 en transfer aanwinsten van Saurus en Argo moesten door een stroperig ritme hun genoegen nemen met een zevende plaats. De verenigingsgenoten in de M.A. Frenken wisten hier dankbaar gebruik te maken en zichzelf te profileren als de snelste middengroep 4+. Zij namen de laatste fictieve podium plaats mee naar Leiden met een derde plaats in het LHG4+ veld.

Uiteindelijk bleek de aftrap van het seizoen te bevestigen wat we eigenlijk diep van binnen voelde aankomen. Njord presteert goed in elk veld waar we aan mee doen. Met zeven tweede plaatsen, één derde plaats en het blik voor mej. Leeuwenburg hebben we van ons doen laten horen. De eerstejaars zijn de ploegen om in de gaten te houden voor dit seizoen. Waar er bij de heren vechtlust is beter te presteren en bij de Dames trots is ontstaan om te verdedigen  betwijfel ik geen seconde dat Njord net zo haar indruk zal achterlaten op het klassement als de storm deed op deze editie van de Winter Wedstrijden. Mocht de storm aanhouden heeft in iedergeval elk van onze toppers inmiddels zijn/haar wedstrijdscarff in ontvangst mogen nemen.

Met Lichtblauwe groet,

h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien

dhr. D.F. (Damien) Kolfoort