Afgelopen weekend vond alweer de tweede wedstrijd op de Amstel plaats. Ditmaal was het de beurt aan de Heineken Roeivierkamp. Niet in maart, zoals men gewend is, maar in oktober. Toch voelde het met guur weer en regen die met bakken uit de lucht komt, weer als een oude vertrouwde Heineken.

De zaterdag bestond uit de gebruikelijke 2500 en een 250 meter. De dames waren als eerste aan de beurt. De twee inschrijvingen in het lichte dames dubbelvieren veld, een Njord/Skadi/Maas-combi, gestuurd door de Njord niet onbekende mej. Breedveld en de volledige Njordploeg voeren naar respectievelijk een vierde en zevende plek. Bekende gezichten uit de Amstelbekeracht voeren in het drukbezette dames gevorderden achtenveld ook naar een vierde plek. Bij de Eerstejaars dames acht verliep het oproeien suboptimaal. Materiaal heeft altijd de neiging te disfunctioneren op het vervelendste moment. De gebroken stuurkabel van de Nelleke zorgde voor de nodige stress voor de wedstrijd, maar gelukkig kwam de commissaris voor het materieel net op tijd aan(ov)fietsen om het euvel te verhelpen. Ondanks dit roeide de damesacht naar een nette 4e plek in het dames eerstejaars achten veld.

De 250 meter lijkt qua opzet veel op het gebruikelijke ‘startje Njord’ waar iedere ploeg meer dan bekend mee is: zo hard mogelijk starten en harder eindigen. Dat Njordploegen met een korte afstand wel raad weten, bleek uit de resultaten. Met een 3e plek voor de eerstejaars lichte acht en lichte dames, en een 2e plek voor de eerstejaars dames en heren. De Skadi/Njord combi met mej. Lemoine-Fischer en mej. van der Heide leek geen last te hebben van de weinige trainingsuren samen. Samen met de elite dubbelvier voeren ze beide de snelste 250 meter van hun veld.

Op zondag stond er een 5000 en een 750 meter op het programma. Het weer was nog niks veranderd, en de sociëteit van Willem III kreeg gaandeweg de karakteristieke klamme-natte-roeiersgeur. De 5000 meter, waarbij de ploegen alle tijd hebben om langzaam in elkaar te schuiven, leverde interessante taferelen op. Mej. de Vries moest al haar stuurkunsten inzetten toen ze de fjorgyn op volle snelheid over de Amstel moest sturen met op een gegeven moment een acht voor, naast en achter haar. Het leverde uiteindelijk een 7e plek op. Een andere prestatie was wederom de winst van de Dames elite dubbelvier, die in een redelijk makkelijk uitziend ritme maar liefst 30 seconden voor de concurrentie wist te blijven. Bij de heren zette de eerstejaars lichte acht de boel op scherp door de 5000 meter in een snellere tijd af te leggen dan de eerstejaars zware acht.

Wederom waren het de korte afstanden waar de Njordploegen zich wisten te profileren. Met een sterke race en een derde tijd herpakten de eerstejaars zware heren zich en sloten het weekend af met een vijfde plek in het klassement. De eerstejaars dames en eerstejaars lichte heren voeren naar respectievelijk een 2e en 4e plek en eindigden daarmee met een derde plek in het algemeen klassement. Waar vorige week het de heren waren die een voorproefje gaven van het komende seizoen, waren het dit weekend vooral de dames die veelbelovende dingen lieten zien. De elite dubbelvier bleek ook op de laatste afstand te snel voor alles wat op het water lag. Ongeslagen zorgden zij voor het eerste blik van dit jaar. Hulde voor deze prestatie! Njord zou echter geen Leidse vereniging zijn als na de overwinning de aandacht snel werd verlegd naar dat andere evenement afgelopen weekend: 3 oktober. De blikken werden met spoed opgehaald, waarna er kon worden genoten van hutspot en bijzondere outfits op de eigen vereniging.