Afgelopen weekend was het de tijd voor vele eerstejaars om zich voor het eerst te bewijzen tegen de rest van roeiend Nederland. Voor het eerst een wedstrijd op een externe locatie, voor het eerst een boord aan boord wedstrijd en voor het eerst de spanning van roeien onder de luidruchtige aanmoediging van het aanwezige publiek!

Zaterdag was het als eerste de beurt aan de dames onervaren C4+’en. Terwijl het eerste daglicht de dag inluidde, kwamen de dames op de Bosbaan aan om de boten op te riggeren en het water op te gaan. In de voorwedstrijden roeiden vijf van de zes damesploegen de snelste tijd. De verwachtingen voor de rest van de dag waren dus hooggespannen! Uiteindelijk behaalden vier van deze onervaren C4+’en de halve finale. Helaas wist geen van hen vanuit deze races de A-finale te behalen. Wel stond Njord met vier boten in de B-finale, welke dan ook gewonnen werd! 

In het dames ervaren C4+-veld spaarde Njord in de race voor lanes nog haar krachten en behaalde zo een 3e plek. In de finale roeiden zij hun afstand vervolgens ruim zes seconden sneller en daarmee wisten mej. Uiters, mej. Groos, mej. Turksema en mej. Helder de concurrentie achter zich te laten. Winst voor Njord! 

Niet alleen eerstejaars waren aanwezig op de asopos najaars. Ook voor enkele meerderejaarsroeiers was de Asopos Najaars een goede krachtmeting. Twee herenploegen en één damesploeg namen de hand aan de riemen in de 8+. In tegenstelling tot de C4+’en roeiden zij geen 500m, maar maakten zij gebruik van de gehele lengte van de Bosbaan: 2000m. De mannenachten bleven in dezelfde voorwedstrijd dicht bij elkaar en plaatsten zich met een tweede en een derde plek direct in de A-finale. De concurrentie bleek in deze finale te sterk, maar de ervaren 8+’en hebben wel laten zien wat ze in huis hebben! De dames 8+’en roeiden een race for lanes, gevolgd door de A-finale. In de race for lanes kwamen zij al goed mee met het veld en in de finale deden de dames er nog een schepje bovenop en legden zij de afstand nog één seconde sneller af. Hiermee behaalden zij een mooie 3e plek in hun veld! De dames C4* eindigde in de voorwedstrijd op een 3e plaats, maar wist in de finale het roeien nog iets aan te scherpen en eindigde in de finale als tweede. 

Op zondag nam nog een grotere delegatie lichtblauw deel aan de wedstrijd. Welgeteld zeven eerstejaars herenploegjes gingen de strijd aan in het onervaren C4+-veld. In de voorwedstrijden werden goede resultaten behaald, wat ertoe leidde dat al deze ploegen een plek in de kwartfinale verdienden. Drie van deze ploegen mochten door naar de halve finales en uiteindelijk plaatsten twee ploegen zich voor de A-finale. Wederom waren de verwachtingen hooggespannen, want beide ploegen hadden zeer sterke races gevaren in de voorwedstrijden, kwartfinales en halve finales. In de A-finale hielden de ploegen het tot het eind enorm spannend. Uiteindelijk grepen dhr. Trimborn, dhr. Timmermans, dhr. A. Barnard, dhr. Tissing en stuurvrouw mej. Nehoray op minder dan een halve seconde naast de winst. Nog geen twee seconden later finishten dhr. Vet, dhr. Grol, dhr. Attema en dhr. Vonk met op de stuurpositie mej. Boomsma als derde. Geen winst dus voor Njord, maar toch zeker verdienstelijke prestaties! 

De lichtblauwe eer werd op deze zonnige dag niet enkel verdedigd in het C4+-veld, maar ook in het dames 4*-veld, het heren 4+-veld en het dames 8+-veld. In het dames 4*-veld kwamen twee ploegen voor Njord uit, waarvan één in de B-finale eindigde en één in de A-finale. De heren in het 4+ kregen te maken met sterke concurrentie, maar ook zij hebben hard gestreden om zich te bewijzen.  De dames in de 8+ lieten in de voorwedstrijd de concurrentie ver achter zich. De finale leek daardoor wellicht een gelopen race, maar het werd nog verrassend spannend. De finale ontspon zich in een tweestrijd tussen Njord en Skoll – de rest van het veld bleef ver achter. Onder luide aanmoediging van de aanwezige coaches en andere bewonderaars wisten mej. Ruiken, mej. van Ooijen, mej. Uilhoorn, mej. Fung Fen Chung, mej. Arendsen, mej. Reijman, mej. Beurkens en mej. Gutker de Geus, onder leiding van stuurvrouw mej. Erades, uiteindelijk met een voorsprong van vier seconden de A-finale te winnen. Nogmaals winst voor Njord!

Al met al hebben de Njordploegen laten zien genoeg in hun mars te hebben om zich te kunnen meten met heel Nederland. Ze zullen terugkeren naar het Leidsche om de techniek verder bij te schaven en nog sterker te worden. Wij hebben er alle vertrouwen in dat de eerstejaars bij de volgende krachtmeting nog meer overwinningen voor Njord zullen behalen!

Met lichtblauwe groet,

Mej. M.D. (Maud) Schenck

h.t. Commissaris voor het Competitie- en Fuifroeien der K.S.R.V. “Njord”


dhr. W.A. (Wouter) Sluiskes

h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”