Afgelopen zondag was het tijd voor alweer de 3e wedstrijd op de Amstel: de Novembervieren. De dag begon met een domper toen twee boten ’s nachts te maken kregen met de kenmerkende Amsterdamse gastvriendelijkheid. Gelukkig was de verf van even slechte kwaliteit als het kunstwerk zelf. De commissaris van het materieel kon nog voor het oproeien met wat poetswerk de graffiti ongedaan maken, zodat de ploegen alsnog in optima forma aan de start konden verschijnen.

Als eerste was het de beurt aan de dames gevorderden dubbelvier. Deze dames dubbelvier heeft op de Heineken laten zien prima te weten hoe je op de Amstel de tegenstand op geruime afstand zet. Met een licht gewijzigde opstellingen ten opzichte van de Heineken gaven ze wederom de concurrentie het nakijken. Met een marge van bijna 20 seconden trokken mej. Leeuwenburg, mej. Bruijnincx, mej. Otterloo en mej. Van der Molen van R&ZV de Amstel het eerste blik van de dag!  

Gelijk daarna volgde nog een blik. Mej. de Jong en mej. de Rooij lieten eerder op de Tromp al zien dat zij samen hard kunnen roeien. Ditmaal kozen ze voor de enkele riem, en wederom niet zondersucces. Samen met mej. Kommerij en mej. Veldkamp trokken ze blik in het dames gevorderen b veld!

De dames beginnelingen viermet voorgeslagen door mej. S. de Ruiter startte als laatste in het veld, wat genoeg mogelijkheden gaf om te jagen op de Asopos en Okeanos boten voor hen. Die raakten dusdanig in paniek van de opstomende dames dat ze in de bocht besloten in elkaar te varen. Gelukkig behield mej. Gronsveld het overzicht en stuurde de viermet via de binnenbocht langs de roeiopstopping. Dit resulteerde in een mooie tweede plek, helaas net 2 seconden achter de Argoboot waar de zij het op de Tromp ook al mee aan de stok hadden. De andere boot in dit veld, voorgeslagen door mej. Wesdorp meldde zich ook vooraan in het veld, en finishte op een nette vijfde plaats in het drukbezette veld.

In het tweede blok was er eveneens genoeg te vieren. Als eerste was er de Njord/Rijnland/Laga combinatieploeg met op slag dhr. Boonstra. Deze dubbelvier werd vanaf de start dusdanig hard over de Amstel gejaagd dat de meefietsende Njord- en Lagabestuursleden elkaar al na een kilometer de hand konden schudden: ‘Tot bij de prijsuitreiking’. Direct hierna kwam er een lichte dubbelvier van Njord aan. Dhr. Van Brussel, niet onbekend met hard dubbelvieren, was voor de gelegenheid teruggekeerd van pensioen om de lichte heren gevorderden dubbelvier voor te slaan. Niet zonder succes, want dhr. van Brussel, dhr. Kouwenhoven, dhr. Meijer en dhr. Rompa behaalden alweer het vierde blik van de dag! Daarmee waren de successen nog niet klaar. Hoewel dhr. De Koningh nog nooit een wedstrijd had gesculld, laat staan een dubbelvier voorgeslagen, was dit niet te zien in de resultaten. Met een mix van puur vermogen en jeugdroeisouplesse pakten dhr. De Koningh, dhr. Rutten, dhr. Reincke en dhr. Van Ee de winst in het beginnelingen dubbelvier veld, in een tijd die niet had misstaan in het gevorderden veld. Als laatste in blok 2 was er de lichte dames beginnelingen dubbelvier. Gedurende de vier kilometer duwden ze gestaag weg bij de rest van het veld. Alleen de Skøll/RIC combinatie, die voor de Njorddames gestart was, wilde maar niet dichterbij komen. Op het laatste rechte stuk met stevige wind tegen wisten de lichte dames echter toch het verschil te maken. Over 4 kilometer wisten zij de dames van Skøll 0,3 seconden voor te blijven, en trokken daarmee het welverdiende blik!

In het laatste blok was het de beurt aan de mannen viermetten. Als eerste was het de beurt aan de gevorderden viermet, voorgeslagen door dhr. Tas. Bij gebrek aan een eliteveld was het veld gevuld met niet de minste namen. Desalniettemin wist Njord toch een nette derde plek te bemachtigen. In het gevorden b en beginnelingen viermet veld was Njord ook vertegenwoordigd. Middengroep zwaar behaalde hier een 7de en 10de plek. Middengroep licht startte met dhr. Berger als invaller, die na een jaar zwaar roeien verassend genoeg weer wist in te wegen om de lichte heren beginnelingen viermet uit de brand te helpen. Zij finishten op een achtste plek, een plek onder de Njord/okeanos combi met dhr. Brinkkemper op slag.

Al met al was het een bijzonder succesvolle novembervieren, een passend vervolg op het sterke voorseizoen. Het Njordlied mocht maar liefst zes keer ingezet worden, de ab-actis had de dag van zijn leven. Komend weekend gaan de middengroepen en ouderejaars op trainingskamp, om op deze sterke prestaties voort te bouwen richting het hoofdseizoen.

Uitkijkend naar de selectiebekendmakingsborrel teken ik,

Met lichtblauwe groet,


dhr. W.A. (Wouter) Sluiskes

h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”