Hel van het Noorden – 2021

De Hel van het Noorden is een befaamde en beruchte wedstrijd onder wedstrijdroeiers. Wanneer je eerst de bijna 250 km richting Groningen hebt afgelegd, mag je daarna tien kilometer oproeien, om vervolgens in de skiff of tweezonder 6 kilometer af te leggen in vaak barre weersomstandigheden. Als beloning voor je geleverde prestatie mag je dan nog 4 kilometer uitroeien. Dit jaar kwamen daar nog de coronamaatregelen bij. De gevleugelde uitspraak: ‘in Groningen bestaat geen corona’ bleek toch niet helemaal waar te zijn. Alle coaches en roeiers werden geacht na hun race niet te douchen, maar snel om te kleden (in een mooie partytent voor de heren) en daarna buiten in de regen na te bespreken. Met gratis erwtensoep, dat dan weer wel. Deze opsomming aan ontberingen is echter tegelijkertijd ook de charme, en de reden waarom ook nationale toppers zich naar het hoge noorden begeven. 

In het eerste blok was het de beurt aan de mannelijke tweezonders en vrouwelijke skiffeurs. Als eerste kwam de tweezonder met dhr. Tas en dhr. Tilman de baan over. Uitgedaagd door een roeier van onze donkerblauwe KNRSB-vrienden kon dhr. Tas niet achterblijven en besloot met regen en 4 graden de zes kilometer mouwloos af te leggen. Het leverde ze een 5e plek op in het H2- veld. De enige andere mannentweezonder, met dhr. Ponssen en dhr. Griep eindigen op een 3e plek in het LHSB2- veld. Bij de vrouwelijke skiffeurs werd er ook zeker niet onverdienstelijk geroeid. Mej. Bruijnincx was met een grote marge de snelste in het DSB1x veld en trok een welverdiend blik. Ook mej. Kok wist te imponeren. Hoewel zij nog maar twee weken in de skiff zat, wist ze de ene na de andere tegenstander ogenschijnlijk moeiteloos voorbij te roeien. Een snelle telling kwam uit op het inhalen van minimaal zeven skiffs. Dit terwijl ze nog de puf had om de meefietsers aan de kant mede te delen dat zes kilometer in de skiff toch wel erg lang was. Een knappe prestatie die haar de 8e plek in het DSB1x veld opleverde. Mej. Otterloo startte in het LDSB1x veld en wist na een vurige eindsprint beslag te leggen op de tweede plek.

Blok 2 begon al even gezellig, met een flinke regenbui die ervoor zorgde dat iedere roeier in ieder geval al koud was voordat zij überhaupt de tijd hadden om uit te zetten. De eerste skiffeur die aan de start mocht verschijnen was dhr. Rutten. In dit drukbezette veld met veel nationale toppers roeide hij naar een 20e plek in het H1X veld. De snelste in het HSB1X veld was dhr. de Koningh. In een tijd van 24:39,7 roeide hij naar de achtste plek. Dhr. Rompa en Dhr. Kouwenhoven, bekend als hardroeiend duo,  mochten het ditmaal tegen elkaar opnemen in de skiff. Hierbij lieten ze zien zondermeer aan elkaar gewaagd te zijn. In een stevig jeugdroeierstempo voeren zij het Eemskanaal over, waarbij het verschil in eindtijd na zes kilometer roeien een luttele zes tienden van een seconden was. Het leverde dhr. Kouwenhoven en dhr. Rompa een respectievelijk 13e en 14e plek op in het LHSB1x veld. Als laatste was het de beurt aan de dames tweezonders. Het duo van mej. de Jong en mej. de Rooij heeft al meerdere blikken in meerdere boottypen achter hun naam staan dit voorseizoen. In de tweezonder werd er wederom hard geroeid. Geen blik ditmaal, maar wel een nette derde plek in het D2- veld. In het DSB2- waren er wederom twee Njordploegen erg aan elkaar gewaagd. Met de tweezonder van mej. de Ruiter en mej. Schulten en die van mej. van Holk en mej. Kroezen waren er wederom twee njordploegen zeer aan elkaar gewaagd. De boot voorgeslagen door mej. van Holk eindigde op een 12e plek, de ander boot precies een plek daarboven.

Na het laatste blok keerde het Njordarmada snel weer terug naar de randstad, waar de temperaturen toch aanzienlijk aangenamer zijn. De focust verschuift van de kleine nummers naar de ergometer. Op 11 december vinden namelijk de Nederlandse kampioenschappen indoorroeien plaats. Naast een kans voor onze toppers om zich te onderscheiden van de rest van Nederland, ook de allereerst krachtmeting voor de kersverse wedstrijdploegen. Gezien de resultaten van vorig jaar heb ik er alle vertrouwen in dat Njord ook dit jaar virtueel vooraan zal varen.

Uitkijkend naar het moment dat ik de eerste sjaars boven de prullenbak zie hangen teken ik,

Met lichtblauwe groet,


dhr. W.A. (Wouter) Sluiskes

h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”